>>Akif ÖZALP
Akhisarsanat Oluşumu kurulduğundan bu yana ilk buluşmasını gerçekleştirdi. Park içi Belediye Lokalinde gerçekleşen buluşmaya 40 akhisarsanat.com üyesi ve Akhisarlı sanatsever katıldı. Akhisar Belediyesi Sponsorluğunda gerçekleşen buluşmada, akhisarsanat.com tarafından ocak 2009 ayında düzenlenecek olan "Akhisarsanat 1.Yıl Karma Sergisi" nin katılım şartları ve serginin amacı okundu.
Buluşmada ayrıca üyeler, düzenlenecek sergi hakkında katılım şartları ve nasıl düzenlenmesi konusunda düşünce alışverişinde bulundular. Geleceğe dönük Akhisar için nasıl sanatsal etkinlikler düzenlenebileceği konuları hakkında ve bu etkinliklerde Akhisarlı Sanat uğraşanlarının nasıl rol alabilecekleri hakkındaki konuşmaların ardından akhisarsanat.com adına Heykeltıraş Ercan Yaren'in, içeriğinde Akhisarsanat Oluşumu ve amaçlarının tanıtıldığı metin okundu. Üyeler ocak sergisinden sonra ikinci kez buluşmak üzere toplantıyı bitirdiler.
Ercan Yaren'in Akhisarsanat oluşumu ve amaçları hakkında yaptığı konuşma "Öncelikle buluşmaya geldiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Akhisarsanat Oluşumu, bundan tam iki yıl önce sadece bir düşünce ile başladı. Önceleri sadece bir düşünceden oluşan Akhisarsanat Oluşumu, ilk defa 2008 yılı ocak ayında açtığı web sayfasıyla kendini duyurmaya ve anlatmaya başladı. Oluşmaya başladığı bu iki yıldan bu yana, pazartesi günü çıkaracağı 12. sayısına ulaşan sanal bir sanat dergisine ve oradan da belki de ilerde gelenekselleşebilecekcek büyük bir karma sergiyi planlayabilir duruma geldi. Akhisarsanat' ı oluştururken ve tanıtımını yaparken adından sürekli "Oluşum" olarak bahsetmemize örnek olabilecek bu gelişmeler bizi sevindirmektedir. Bu bize artık Akhisar'da yavaş ta bile olsa bir sanatsal birlikteliğin oluşabildiğini açıkça göstermektedir. Bu oluşumun asıl sevindirici taraf ise burasıdır.
Akhisar kültür ve sanat tarihi sürecinde böyle bir çalışmaya birçok kez rastlanmış olabilir. Bunun birçok örneği gösterilebilir veya böyle bir oluşum ile kıyaslanabilecek birçok örnek verilebilir. Sanat ve kültürün yaşatılması ve yaşanması adına birçok etkinlik düzenlenmiş ve düzenlenmekte olduğu örnekleri verilebilir. Buna 549. yıldır kutladığımız Çağlak Festivali örneği verilebilir. Bu bahsettiğimiz sanatsal ve kültürel etkinliklerde zaman zaman hepimiz yer aldık ve bu sürece katılmaya çalıştık. Çabaladık ve elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Kimi arkadaşımız çizdiği resimler ile kimi arkadaşlarımız fotoğraf makinesinin ölümsüzleştirdiği anlarla, kimi dostlarımız güzel sesleri ile ya da çaldıkları bağlamaları, piyanoları ile.
Bunlar hepsi de her ne kadar amatör ruhlarımızla yaptığımız işler olsa da, Akhisar adına yapılmış ve yapılmakta olan güzel işlerdir. Akhisar' da sosyal ve kültürel hayatın canlılığı biraz olsun gözlenebiliyorsa, bunda bu güzel işlerin de payının olduğu göz ardı edilemez. Bu ufakta olsa bir gerçektir ve bu gerçeklikte bizlerin, yani sanat uğraşanlarının ve sanatseverlerin eli vardır. Kısacası bu bir çalışmanın paylaşımıdır.
Sesiz sedasız evlerimizin bir köşesinde, bahçemizde ya da küçük atölyelerimizde birileri uyurken sanat üretmişiz ve bu ürettiklerimizi zaman zaman çevremizle paylaşmışızdır. Adına ne denirse denilsin, ister sergi densin, ister küçük dinletiler, isterse küçük gösteriler densin bunlar birer paylaşımdır. Hiçbir meslek dalı böyle bir işe kalkışamaz. Bu sadece sanata ve sanat uğraşanına özel bir paylaşımdır. İşte o bahsettiğimiz "Eller" bu ellerdir. Ürettiğinin güzelliğini, ürettiğinin sorduğu soruyu, ortaya çıkardığının neyi sorguladığını sadece sanat üreticisi ortaya çıkarıp sergileyebilir. İşte bu ellerin güzelliği ve değeri buradadır. O ellerin cesareti buradadır.
İşte adına "Akhisarsanat Oluşumu" dediğimiz ve aslında dolaylı da olsa hepimizin direk olarak içinde yer aldığımız bu oluşumu, bu üretkenliğin bize verdiği cesaretten doğurduk. Ve bu oluşumun ileriye dönük yaşamasını sağlayacak olan da bu üreten ellerimizin bir arada olmasıdır. Bu açacağımız ortak sergi, bu işe bir başlangıç ve güzel bir örnek olacaktır. Şimdilik adı her ne kadar "Akhisarsanat 1. Yıl Karma Sergisi" olsa da, ilerde bu adı bu sağlayacağımız birliktelik ile "Akhisar Sanat Günleri' ne, oradan da belki de bir Akhisar Sanat Festivaline çevirebiliriz. Her zaman söylediğimiz gibi bu ne bir hayaldir, ne de gerçekleşmeyecek bir rüyadır.
Bu aslında bir bakıma bize her zaman sorulan Akhisarsanat Oluşumunun amacının ne olduğu sorusuna bir yanıttır. Bu amaç sanat uğraşanları olarak her zaman olmasını düşlediğimiz ve dilediğimiz sanat günlerinin, sanat festivallerinin gelmesini beklemek yerine, bu işe el atmak, bu tür etkinliklerin ve çalışmaların yapılmasını bizzat üstlenmek ve bunların gerçekleşmesinde başarıyı sağlamaktır. Konuştuğumuz her sanat uğraşanı böyle etkinlikler ile dolu bir Akhisar'ı istemekte ve böyle düşüncelerin yanında olduğunu söylemektedir. Bunun aksini kimse istemiyor. Kısacası bu amaç Akhisarsanat Oluşumunun amacı olmansın yanında her sanat uğraşanının amacını oluşturmaktadır. İşte Akhisarsanat'ın bahsettiği ve oluşturmaya çalıştığı birlikteliğin amacı burada yatmaktadır.
Buradan hareketle içimizden bazı arkadaşlarımız "Akhisarsanat Oluşumu, Akhisar'ın sanat sözcüsü müdür?" sorusunu sordular. Bu soruya karşılık verilecek yanıt, çok basit ve çok kolaydır. "Zaman zaman biz sanat uğraşanlarına, Akhisar'daki sanatsal olaylar ile ilgili sorular sorduklarında verdiğimiz yanıtlar ile zaten bu sözcülüğü doğal olarak tek tek yapmadık mı?" ya da "Yapmıyor muyuz?" sorusu, bu soruya bir yanıttır.
İşte Akhisarsanat Oluşumu bu sorunların ortaklaşa halledilebileceği bir yer olabilir düşüncesi ile doğdu. Ve kısa zamanda birçok kişinin desteğini alarak gelişmekte ve yoluna devam etmektedir. Uzun zamandan beri yaşadığımız bu tür sanatsal sorunlara tekil yanıtlar verip Akhisar'da sanat otoriteleri üreteceğimize, o otoriteleri bu tür bir oluşumun içine alarak Akhisar'da sanatın birlikteliğini otorite yapmayı sağlamalıyız. Böyle bir düşünce Akhisar için daha sağlıklı bir sanat ortamı oluşturulması açısından önemlidir. Adından da anlaşılacağı gibi bu tüm Akhisarlı sanat uğraşanlarının ortak kaygısı olmalı ve ortak düşüncelerinin harmanlandığı yer olmalıdır. Daha sağlam ve daha kalıcı işler yapabilmek adına, karşılıklı düşünceler ile ortak bir platformda tartışıp daha anlamlı işler üretebilmek uğruna Akhisarsanat Oluşumu desteklenmeli ve sahiplenilmelidir. Soru sorabilmek için herkes düşüncesini ve önerilerini sunmalı ve bu ortak kaygıların giderilmesi için çalışmalıdır.
Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki, böyle bir sahiplenilme bu oluşumu gelecek kuşaklara taşıyacaktır. Bizim Akhisarlı sanat uğraşanları olarak sanat üretmekten başka, böyle bir oluşumu ileriye taşımak gibi bir sorumluluğumuzda olmalı. Geriden gelen ve sanatla uğraşan çocuklarımız gençlerimiz, böyle bir oluşumun içinde kendilerini kıyaslama, geliştirme ve yetiştirme olanağı bulacaklar. Buradaki amaç yetişen nesle örnek olabilmek, onların kendilerinin farkına varmalarını sağlamak olmalı, en azından bunun için onlara yardım etmek olmalıdır.
Bunun için bizlere gerekli olan tek şey, kişisel egolarımızı bir yana bırakıp, beraberce yürüyebildiğimizi onlara göstermektir. Bunu başarmak o kadar da zor değil. Akhisarsanat Oluşumunun asıl doğuş amacı buradan çıkmıştır. Hep birlikte bir şeyler yapabilmeyi başarmaktan. Bu amaç bazı dostlarımız tarafından zaman zaman küçümsendiyse de buradaki bu buluşmamız bile bunun bize çok zor olmadığını gösteriyor. Ocak ayında açmayı planladığımız sergi istediğimiz gibi şekillenip bittiğinde ise bu amaç için ne kadar doğru yolda olduğumuz bir kez daha yinelenecek.
Kısacası değerli dostlarım Akhisarsanat bu bağlamda bir anlayıştır. Yapmak istediğimiz bu işlerin ne kadar önemli olduğunu anlayıp içinde olabilmeyi istemektir. Bu istediğimiz beraberliğin oluşmasına katkıda bulunmaktır. O düşlediğimiz güzel sanat günlerinin oluşmasına yardım etmektir. Böyle bir yolda yürümenin zorluğu hep beraber yürümekle hafifleyecektir. Akhisarsanat, bu yolda beraber yürüyebilmektir.
Tüm Akhisarlı sanat uğraşanlarını ve sanatseverleri bu yolda beraber yürümeye davet ediyor ve geldiğiniz için hepinize akhisarsanat.com ekibi adına teker teker teşekkür ediyorum" dedi
Akhisarsanat 1.Yıl Karma Sergisi' nin Serginin Amacını açıklayan Yaren "Akhisarsanat 1.Yıl Karma Sergisi' nin asıl amacı Akhisarlı sanat uğraşanlarının bir arada durabileceklerini ve beraberce Akhisar' da sanat yaşamına katkıda bulunabileceklerini göstermektir. Bu amaçtan hareketle Akhisarlı sanatseveri bu birlikteliğe ortak edebilmek ve izleyicisini Akhisar' ın sanat gelişminde pay sahibi yapabilmektir.
Sergiye Katılım Şartları
* Akhisarsanat 1.Yıl Karma Sergisi 2009 yılı ocak ayı ikinci yarısında gerçekleşecektir.
* akhisarsanat.com tarafından düzenlenen karma sergiye Akhisarlı ya da Akhisar' da yaşayan tüm sanat uğraşanları katılabilirler.
* Akhisarsanat 1.Yıl Karma Sergisi' ne son katılım tarihi 20 Aralıktır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
* Sergiye katılması için kabul edilen çalışmaların sayısı katılımcı sayısındaki fazlalık ve sergiyi açacağımız mekanın büyüklüğü göz ününde bulundurularak 5 çalışma ile sınırlanmıştır. Bu sayı katılımcının isteğine göre azaltılabilir ya da katılımcı sayısının değişmesine göre artabilir.
* Sergiye girecek çalışmaların konusu ve tekniği serbest olup, reprudüksüyon çalışmalar altına belirtilmek suretiyle kabul edilecektir..
* Sergiye girecek çalışmalar katılımcı tarafından çerçevelenmiş olarak akhisarsanat.com Sergi Düzenleme Kuruluna en geç 2 Ocak 2009 cuma gününe kadar teslim edilecektir. Çalışmaların teslim edileceği yer 20 Aralıkta bildirilecektir.
* Katılımcı istiyor ise çalışmasının değerini, çalışması üzerinde fiyat etiketi ile bildirebilir.
* Serginin iç düzenlemesini akhisarsanat.com tarafından kurulan "Sergi Düzenleme Kurulu" yapacaktır.
* Sergilenmeye katılan çalışmalar, "Sergi Düzenleme Kurulu" üyelerince yerleştirilecek ve çalışmalar tamamen karışık şekilde yerleştirilecektir. Burada amaçlanan yan yana durabilineceğini göstermektir
* Sergi süresi bitiminde çalışmalar Sergi Düzenleme Kurulu tarafından katılımcısına teslim edilecektir.