3. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Hijyeni Semineri ATSO’da Yapıldı
Akhisar: (Kenan MOLLA)
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında yapılan protokol gereği, Akhisarlı Fırın işletmelerine 3.cü hijyen eğitimi Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) çok amaçlı toplantı salonunda yapıldı.
ATSO’nun çok amaçlı toplantı salonunda yapılan Ekmek ve Ekmek çeşitleri Tebliği seminerinde katılımcılara, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü Uzmanları Ziraat Mühendisi Sibel Sürüm, Gıda Mühendisi Selda Boyacı tarafından eğitim verildi.
Seminerin açılış konuşmasını ATSO Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu yaptı. Erdayıoğlu;” Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlediğimiz bir etkinlikte daha birlikte olmaktan üyelerimizin bilgilenmelerini ve sertifika almalarını sağlamaktan dolayı mutluyuz. Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimiz ve Akhisar’ımız için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugünkü seminerimizde bu çalışmalarımızın bir parçasıdır. Bu seminere katılan sizler şanslısınız çünkü bugün alacağınız 1 günlük eğitimle sertifikalarınızı alacaksınız. Bildiğim kadarıyla ileriki aşamalarda bu sertifikalar 10-15 günlük eğitimler sonunda verilecek. Bu nedenle bugünkü eğitimin ve eğitim sonunda alacağınız sertifikanın kıymetini bilin. Bu eğitimin, odamızın faaliyetlerinin sadece bir tanesi olduğunu söyledim. Bu yıl bugüne kadar üyelerimize yönelik 4 tane eğitim gerçekleştirdik. Bundan sonra da yılsonuna kadar 1 eğitimimiz daha olacak. Eğitimlerin dışında üyelerimizi toplu SMS ve yazılarla da bilgilendiriyoruz. Sadece üyelerimize değil Akhisar’ımıza da hizmet ediyoruz. Bizler bugüne kadar Akhisar için Bir okul- bir diş hastanesi yaptırdık. Akhisar Devlet hastanesinin 10 ataklı Yoğun bakım ünitesini 17 yatağa çıkardık. İlçemizde bulunan Kültür Bakanlığınca tescilli bir evi satın aldık. Aslına uygun restore edip Akhisar Kültürünün ve Turizminin hizmetine sunacağız. Bunların dışında Akhisar’ımızın değerlerini de korumaya ve tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun için de Akhisar’da üretilen Gıda ürünlerini tanıtmak amacıyla 2005 yılından beri İstanbul CNR Expo da ATSO olarak stant açıyoruz” dedi.
Erdayıoğlu;” Akhisar Domat ve Akhisar Uslu Zeytinlerine Coğrafi işaret aldık. Akhisar Uslu Zeytinyağı-Akhisar Domat Zeytinyağı-Akhisar Gemlik Zeytini ve Akhisar Köftesine de coğrafi işaret almak için TPE ye müracaatlarımızı yaptık en kısa zamanda bu yöresel ürünlerimize de Coğrafi işaret alarak bu ürünlerimizi koruma altına almış olacağız.
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’de bulunan 365 oda Borsa içersinde 69. sırada akredite olmuş bir odadır. Ülkemizde 81 il olduğu göz önüne alınırsa birçok il den önde olduğumuz görülür. Ayrıca Odamız TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları konseyinde Başkan yardımcılığı, Kuyumculuk sektör Meclisinde Başkan yardımcılığı unvanlarıyla temsil edilmektedir. Bunlar buralara gönderilen bizlerin karakaşına kara gözüne bakarak değil çalışmalarımıza bakarak verilmiş unvanlardır. Hepinize saygılar sunuyor iyi eğitimler diliyorum” dedi.
Seminerde konuşan Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İlçe Müdürü Mehmet Akif Şenyürek;”Bugün burada Akhisar da tekrar hijyen toplantısında hep birlikteyiz. İlçe müdürlüğü olarak bizim için sevindirici ve gurur verici tablo bu aslında çoğu ilçe ve il henüz birincisini yapamazken gerçekten Akhisarlının hijyene, hijyen eğitimine ve esnaflarımızın iş yerlerimizin eğitime verdiği değeri burada görmüş oluyoruz. Biz üçüncüsünü yapıyoruz. Bugüne kadar iki yüz kusur arkadaşımızın sertifikalandırdık. Bugün kalabalık bir topluluk var ve güzel bir toplantı olmasını diliyorum. Bizim bakanlığımızın yayınlamış olduğu 1 Nisan 2012 tarihinde ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğimiz var. Ekmek ve ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitleri un hamur ekmeği dediğimiz ekmeklerin üretimi pazarlanması dağıtımı ve satışıyla ilgili tüm kurallar bu tebliğ de belirlenmiştir. Bakanlığımız ve Türkiye fırıncılar federasyonun arasında yapmış olduğu protokol çerçevesinde bizim bakanlığımız il ve ilçe teşkilatları meslek örgütlerimiz, odalarımız ile birlikte bu hijyen eğitimleri Türkiye çapında düzenlenmesi gerekiyor. Bu tebliğ kapsamında bir zorunluluk var. Gıda işletmeleri ve iş verenler çalıştırdıkları personelin bu konuda yani ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğ çerçevesinde hijyen eğitimi almasında sorumlular” dedi.
Şenyürek;” Buradaki sorumluluk tamamen gıda işletmecisine aittir. Dolayısıyla bizler burada sadece odalarımız, ilçe teşkilatlarımız ve sizlerle birlikte bu işe gönül veriyoruz. Akhisar’da üçüncüsünün düzenlenmiş olması Akhisarlının başarısıdır. Fırıncılarımızın ve ekmek ve ekmek çeşitler satışı yapan işverenlerimizin konuya gösterdiği hassasiyettir. Dolayısıyla ben burada bu sektörde herkesi çalışanlarından işverenlerine oda temsilcilerimize kadar bende bakanlığım adına hepsini tekrar teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Bu toplantının ilçemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Şenyürek;” İnşallah bu son olmayacak biz bu konuda liderliği bırakmayacağız. Ve gıda işyerlerinde ve satış yerlerinde üretim yerlerinde çalışan her esnafımızın, her arkadaşımızın eğitimi en kısa sürede almasını sağlayacağız. Biraz önce başkanımın da belirttiği gibi bugün bir günlük kursla düzenleyeceğimiz bir sınav sonrasında bu sertifikaya sahip olabileceğiz. Ancak günler geçerken sizlerde belki yaşadıkça göreceksiniz bu tür kurslardan bu tür sertifikaları böyle kısa günlerde almak mümkün olmayacak. Şartlar kriterler zorlaşacak. Beklide uzun süreli altı aylık bir senelik kursa tabii tutulacak. Ya da bu konuda mesleki eğitim almamış arkadaşlarımızın gıda sektöründe istihdam edinmesi mümkün olamayacak ve sertifikanın kıymetini bilelim. Sadece bizim burada vermiş olduğumuz eğitimler sizlerin yüzde doksan dokuzunun bildiğiniz konular. Biz sadece size birtakım şeyleri hatırlatacağız. Hassasiyet göstermenizi isteyeceğiz. Çünkü gıda demek insan sağlığı demek oda bizim için çok önemlidir” dedi.
Daha sonra söz alan konuşmacılar Ziraat Mühendisi Sibel Sürüm, Gıda Mühendisi Selda Boyacı;” Bilindiği üzere ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve ekşi hamur ekmeklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi muhafazası taşınması, pazarlanması ile ilgili kurallar ve bu ürünlerin özellikleri 01 042012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren TGK- Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No2012/2) kapsamında belirlenmiştir. Tebliğin 2 numaralı ekinin 10 uncu maddesindeki “Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk akınları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlarlar. Bu Tebliğ kapsamında verilecek eğitimlerle ilgili olarak Bakanlık; ilgili meslek federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapar.” hükmüne istinaden; I3akanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu arasında 3 ayrı protokol imzalanmıştır, Bu protokollere göre söz konusu kurumlarla tebliğ kapsamındaki hijyen eğitimlerinde işbirliği yapılmaktadır” dediler.