• BIST 10075.4
  • Altın 3188.318
  • Dolar 35.6874
  • Euro 37.4172
  • Manisa 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi
  • Futbol Hakem Kursu Açılıyor
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi Bursluluk Sınavı
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği Akhisar'da yapıldı

Okunma Sayısı: 5236
4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği Akhisar'da yapıldı
Türkiye Zeytin Hasat Şenliği, sofralık zeytin üretiminde lider konumda olan 10 milyon meyve veren zeytin ağacına sahip Manisa'nın Akhisar ilçesinde gerçekleştirildi.

4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği Akhisar'da yapıldı
Akhisar (Kenan MOLLA)

Türkiye Zeytin Hasat Şenliği, sofralık zeytin üretiminde lider konumda olan 10 milyon meyve veren zeytin ağacına sahip Manisa'nın Akhisar ilçesinde gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, İspanya'nın 670 bin ton üretimle dünya lideri olduğunu belirterek, "İtalya 370 bin tonla ikinci sırada. Dört yılda 600 bin ton üretime ulaşarak dünya ikinciliği hedefliyoruz. Hatta kısa bir süre içinde dünya lideri olarak uluslararası piyasada fiyat belirleyici konuma geleceğiz" dedi.

Tarımın dünyada devlet desteğiyle ayakta kaldığını söyleyen Güreli, Türk mallarının Avrupa pazarındaki durumuyla ilgili şöyle konuştu: "Her ülke kota almış. Alamayan tek ülke Türkiye. Ama üretimimizi artırınca biz istemesek de çözüm bulunacak. Türkiye'de üretim artınca, Wall-Mart'la kontrat yapacak arkadaşlarımız var."

İç piyasadaki sofralık zeytin üretiminin yüzde 70'ini karşılayan ve 41 ülkeye zeytin ihraç eden Akhisar, bu yıl 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği'nin ev sahibi oldu.

Akhisar Ticaret Borsası, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası, Zeytinliova Belediyesi, AK-SEK Vakfı, Akhisar Aktif İşadamları Derneği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyonda zeytin hasadından zeytinyağı tadımına, zeytin fidanı dikiminden helikopterle fidanlıkların gezimine kadar birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi.

ZEYTİNDE DÜNYA LİDERİ OLMAK

4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen panelde konuşan TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli, zeytin üreticisini küresel krizin değil küresel ısınmanın etkilediğini söyledi. Akhisar'da kuraklık öncesinde 300 bin ton üretim yapıldığını anlatan Güreli, son beş yılda bu rakamın 90 bin ton seviyesine gerilediğini ifade etti. Güreli, bu yıl 400 bin ton üretim beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Dört yıl içerisinde zeytinde dünya lideri İspanya'dan sonra ikinciliğe yükseleceğiz. Kısa bir zamanda dünya lideri olarak uluslararası piyasada fiyat belirleyici konuma geleceğiz."

Tarımın tüm dünyada devlet desteğiyle ayakta durduğuna değinen TİM Başkanvekili Ali Nedim Güreli, sözlerine şöyle devam etti: "AB çiftçisine destek vermese biz onlardan zengin oluruz. Tunus, Ürdün, Fas kota almış. Bu kotayı devlet alıyor. Alamayan tek ülke Türkiye. Dünyadaki en büyük tüketici pazarına reeskont yapmadan bir kilo Türk malı sokamıyorsunuz. Hacmimiz büyünce kale alınır dikkat çekeriz. Üç sene sonra biz istemesek bile çözüm bulunacak. Romanya'ya Türk malını sokmuş Türk markalarını gördük. Biz büyük ülkelerin hammadde deposuyuz. Türkiye söz konusu üretimi yapınca, zeytinyağında Wall-Mart'la kontrat yapacak arkadaşlar var. Türkiye'de AB standartlarında üretim yapan yüzlerce firma var. Biz hammadde elimizde olduğu gün o ülkelerin raflarına gireriz."

Sektörde yaşanan imkansızlık nedeniyle kendi içlerinde münakaşa yaşadıklarını anlatan Güreli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bir araya gelebiliriz. Artan üretim hacminden dünyadaki yerimizi almak istiyorsak, ihracatçı birlikleri olarak birlikte hareket etmeliyiz."

Akhisar'ın her yıl daha fazla zeytin üreteceğini söyleyen Ali Nedim Güreli, üretimin önemini şu sözlerle vurguladı: "Bu ilçe her sene daha fazla üretecek. Dünya sofrasından hakkımızı yiyeceğiz. Biz sekiz yıl önce Akhisar'a yine bir panel için gelmiştik. O günlerde Tütenli köyünde fidan dikmiştik. O köydeki insanlar artık muhtaç değil. O günden bugüne tarımın insanlara özgürlük getirdiğini gördüm. Biz her yere zeytin fidanı diktik. Geçen kötü süreçte ümit tazeledik. Sömürüyü yenmenin tek yolu üretimdir."

HATA YAPAN BU SEKTÖRDE BARINAMAZ

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Derneği Başkanı Mustafa Tan, Türkiye'nin zeytinde dünya ikinciliği hedefinin hayal olmadığını söyledi. Bugün İspanya'nın üç şehrinin dünya üretiminin yüzde 40'ını karşıladığını belirten Tan, "Demek ki hedeflerimizi iyi koymalıyız. Her teşvik, her yörede aynı olmamalı. Ağaç başına yardım modeli geliştirmeliyiz. Türkiye, zeytinyağı kalitesi ile adından söz ettiriyor. Türkiye'de taklit olaylarına rastlıyoruz. Tespitleri önümüzdeki günlerde yapacağız. Yolumuza taş koyan herkesle savaşacağız. Hata yapanlar bu sektörde barınamayacaklar" dedi.

TARIM ÖNEMİNİ HER ZAMAN KORUR

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tarım Uzmanı Yardımcı Doç.Dr. Renan Tunalıoğlu da, bilinenin aksine tarımın hiç düşmediğini, ancak katma değerden alınan pay nedeniyle rakamlarda düşüş gözlendiğini söyledi.

Türkiye'nin zeytin konusunda dünya ticaret hacmindeki payının 250 milyon dolarla yüzde 5 civarında olduğunu belirten Tunalıoğlu, şöyle konuştu: "Genel ticaret hacminde bu oran çok düşük. Ancak tarımda yaşanan sıkıntılar sansasyonel ve geçici. Tarım hiçbir zaman önemini kaybetmeyecek, özellikle de bizim gibi ülkelerde. Tarım dünyada yükselen bir değer."

Gelişmiş ülkelerin tarımın yükselişe geçeceğini çok önceden bildiğini ve bunun OECD raporlarında yer aldığını anlatan Renan Tunalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suudi Arabistan, son beş yılda tarımda en fazla katma değer yaratan ülke. Ardından Ürdün ve Suriye geliyor. Avrupa ülkeleri ve bizim gibi ülkeler ise geride. Çünkü bu ülkeler gerekli potansiyeli yakalamış."

Türkiye'de en önemli şikayetin tarım politikaları olduğuna değinen Tunalıoğlu, çözümün örgütlenme olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarım politikalarında dışa bağımlı olduğunu dile getiren Tunalıoğlu, tarımla ilgili birçok uluslar arası kurumun etkisi altında olunduğunu anlattı.

Ece Zeytin ve Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp ise, Akhisar'ın zeytin üreticisi bölgelerin tam ortasında olduğunu ve bunun avantajını yaşadığını belirterek, Akhisar'dan diğer zeytin üreticisi bölgelere her gün zeytin taşındığını söyledi. Türkiye'de en fazla sofralık zeytin çeşidinin Akhisar'da bulunduğunu ifade eden Gökalp, sofralık zeytinin yüzde 70'inin Akhisar'da üretildiğini anlattı.

ZEYTİNİN ÖNEMİ

İhracat Genel Müdürü Ziya Altunyaldız da, Türkiye açısından zeytin ve zeytinyağının önemine dikkat çekerek Akhisar'ın 41 ülkeye ihracat yaptığını söyledi. Altunyaldız, sorunların çözümü için İzmir'de organik tarım ürünleri kümelenmesine karar verdiklerini sözlerine ekledi.

 







  • Yorumlar 1
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.