A1 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir? A1 Sınıfı Ehliyet Nedir?
Dünyanın bütün ülkelerinde trafikte araç kullanabilmek için sürücü belgesine sahip olma şartı vardır. 2016 yılında yapılan son düzenlemeye göre, Türkiye’de de 18 farklı sürücü belgesi bulunmaktadır. Bu sürücü belgelerinin her biri değişik araçları kullanabilmek için gereklidir. Sürücülerin, hangi aracı ya da araçları kullanacaklarını bilmeleri ve buna göre sürücü belgesi başvurusunda bulunması gereklidir. Sürücü belgesi olmayan kişiler ya da mevcut sürücü belgelerinin kapsamı dışında kalan araçları kullanan kişiler maddi olarak cezalandırılır. Üst dereceli sürücü belgeleri genellikle alt dereceli sürücü belgelerinin kullanabildikleri araçları kullanabilirler. Ancak aynı durum alt dereceli sürücü belgesi sahipleri için geçerli değildir.
A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
Türkiye’de bulunan ehliyet türlerinden biri olan A1 sınıfı sürücü belgeleri, genellikle motosiklet ehliyeti olarak da bilinmektedir. Bu sürücü belgesine sahip olan kişiler iki ya da üç tekerlekli motosikletleri kullanabilirler. 2 tekerli motosikletler 125 CC sınırının altında olmalıdır. Bu sınırın üstünde bulunan motosikletleri kullanabilmek için farklı bir ehliyet türüne sahip olmak gereklidir. Eğer motosiklet 3 tekerlekli ise bu durumda da 15 kW güç sınırına dikkat edilmelidir. A1 sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, kendilerinden bir alt derece olan M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildikleri MOPED türü araçları kullanmaları da mümkündür.
Nasıl A1 Sınıfı Ehliyet Alınır?
A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin öncelikle 16 yaşını doldurmuş olmaları mecburidir. Yaş şartını sağlayan sürücü adayları, Sağlık Bakanlığı’na bağlı tam teşekküllü bir devlet hastanesinden ya da özel hastaneden sürücü belgesinde kullanılacağı belirtilerek bir sağlık raporu almalıdır. Sağlık raporunu alan kişiler daha sonra vesikalık fotoğraf ve son mezun olunan okulun diploması ile bir sürücü kursuna başvuru yapmalıdır. Kanunen ilkokul mezunu olmayan kişilerin herhangi bir sürücü belgesine sahip olmaları olanaklı değildir. Kayıt işlemlerini tamamlayan bireyler, kurs tarafından sağlanan eğitimlere katılmak ve bu eğitimleri tamamlamak ile yükümlüdür. Yapılacak sınavlar esnasında zorlanmamak ve başarısız olarak yeniden kurs almak durumunda kalmamak için eğitimlere katılmak büyük öneme sahiptir.
Yazılı Sınav ve Uygulamalı Sınav
Katılmış oldukları sürücü kursunu başarı ile tamamlayan bireyler, daha sonra devlet tarafından yapılan iki aşamalı bir sınava tabi tutulmaktadır. İlk aşamadan sürücü adayların yazılı sınava girmesi ve yeterli puanı almaları gereklidir. Bu sınavda ilkyardım, motor, çevre, trafik kuralları gibi konulardan toplamda 50 soru yöneltilmektedir. Bu sınavdan başarılı sayılabilmek içine en az 35 soruyu doğru olarak yanıtlamak gereklidir. Yazılı sınavdan başarılı olan kişiler, bir sonraki seferde yapılacak olan uygulamalı sınava girmeye hak kazanırlar. Yaklaşık olarak 35 dakika süren uygulamalı sınavda sürücü adaylarının hem aracı tanıma konusunda sahip oldukları bilgiler, hem de aracı uygulamalı olarak ne derecede kullanabildiği ölçülür. Bu sınavdan da başarılı olan kişiler sürücü belgesi almaya hak kazanır.