Ahilik haftası
Ahilik haftası münasebetiyle, Ahi Evran Hazretleri den az da olsa hayatını yazmak istedim. Ahilik nedir ne zaman kurulmuş anlamı nedir
Tabi ki okuyucularımız bunları muhakkak biliyorlar, ama yine de tekrarında fayda var.
Ahi Evran hazretleri 1171 (H567) Yılında Azerbaycan da bu gün İran’a bağıl Hoy kasabasında dünyaya gelir
Ahmet Yesevi Hazretlerinin talebelerinin yanında tasavvuf ve diğer dersleri alır, daha sonra Büyük İslam alimi Şihabüddin Sühreverdinin sohbetlerinde bulunur. Ahi Evran hazretleri Hac yolunda Hamit Kirmaniyle tanışıp ona talebe olur. Kirmani Hazretlerinin vefatına kadar yanında bulunur. Selçuklu Devletinin Bağdat elçisi olan Sadreddin-i Konevi hazretlerinin Babası Mecdüddin İshak’ın daveti üzerine. Ahi Evran, hocası Evhadüddin, Muhiddin ibni Arabi hazretleriyle beraber Anadolu’ya gelirler. Ahi Evran hazretleri hocasının kızı Fatma bacıyla evlenir. Bu arada yazdığı meşhur ve pek kıymetli eserlerinden ( Mürşid-ul Kifaye ve Yezdan-Şinhat adlı kitaplarını Selçuklu Hükümdarı Sultan Alaeddin Keykübad’a takdim eder.
Ahi Evran Hazretleri Anadolu’yu karış karış gezer esnaflara vaaz nasihat eder ve esnafı bir çatı altında toplamak için İlk esnaf teşkilatlarını kurar.
Hocası ona şöyle nasihat eder. Ey Ahi (Arapça kelimedir anlamı kardeşim)Alış veriş ilmi bilmeyen haram lokmadan kurtulmaz. Haram lokma yiyen ise İbadetlerinin sevabını bulamaz, Zahmetleri hep boşa gider, Sonunda büyük azaba yakalanır ve pişman Olur. Der.
Ahi Evran Hazretlerinin kurduğu Ahilik teşkilatına girebilmek için bazı kuralları var. Bu teşkilata girmek için birinci şart, katılan kişilerin İlim ve Zanaatla meşgul olması lazımdı. Ahi Evran Hazretleri kendisi de Kayseri’de Debbağlık (Dericilik) yapar elinin emeğiyle geçinirdi. Kısa zamanda Ahilik teşkilatı Anadolu’nun her tarafına yayılır. Ahiler her hafta Cuma akşamı bir araya gelirler Kuran i Kerim okur fıkıh ve ilmihal bilgileri edinirler. Ahiler kul hakkının geçmemesi için işlerini sağlam ve itinalı yapar.
Ahiler helalden kazanmalıdır.
Teşkilat mensupları hepsi sanat sahibi olmalıdır.
Cömert olup fakirlere yardım etmelidir.
İlim erbabına saygılı olmalıdır.
Namazlarını zamanında kılmalı kazaya bırakmamalıdır.
Nefsine hâkim olup, haramlardan kaçınmalıdır.
Beylerin zenginlerin kapılarına gitmemelidir.
Bir Ahinin üç şeyi açık olmalıdır,
1)Cömert olup eli açık olmalı, fakat israf etmemelidir.
2)Misafire kapısı açık olmalıdır
3) Sofrası açık olmalı, aç geleni tok göndermelidir.
Ahinin üç şeye kapalı olmalıdır
- Gözü harama ve başkasının aybını görmeye kapalı olmalıdır.
- Dil bağlı olmalı, kimseye kem kötü söz söylemeli, lüzumsuz yere konuşmamalıdır.
- Beli bağlı olmalı, kimsenin namusuna, ırz ve şerefine göz dikmemelidir.
Ahi Evran hazretleri Anadolunun ve Balkanların Müslüman olmasına önderlik yapan, Ahmed-i Yesevi ekolundan gelen büyük velilerdendir. Daha sonra Kırşehir’e ( Gülşehri) yerleşir.
Şafi Mezhebi ilmihal ( Menahic-i Seyfi) adlı yazdığı eserini Kırşehir emiri Seyfeddin Tuğrula takdim eder. Doksan Üç yaşında Moğollar baskısıyla, Kırşehir emiri Nureddin Caca tarafında Şehit edilir.
Ahi Evran Hazretlerinin Hanımı Fatma Bacı kurduğu Bacıyan teşkilatı da kadınlara eğitim verir, Osmanlı kadınını o ekol yetiştirir. Bir millet eğer ilerlemek istiyorsa kadınıyla erkeğiyle İlim irfan sanat ve ahlak sahibi olmalıdır.