Akgirişim Ters Ozmoz Çalışma Prensibi
Hassas membran filtrasyon teknolojisi olan ters ozmoz Akgirişim faaliyetleri altında atık suyun yeniden kullanılabilir olmasını sağlıyor.
Genel olarak ters ozmoz endüstriyel alandaki atık suyun yeniden hayata kazandırılması için kullanılan bir teknolojidir. Atık suda çözünmüş olan organik ve anorganik maddeler sudan ayrıştırılarak suyun kullanılabilir olmasını sağlaması amacıyla yüksek basınç uygulanan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca TO tekniği olarak ifade edilen sistem 1970 yılından bu bugüne kadar tüm dünyada kullanılmış olup hala günümüzün modern teknolojilerinden biri olarak tabir edilir. İlk zamanlar bu uygulamanın çok pahalı olması yalnızca gemilerde kullanılabilmesini ön görürken şimdilerde ise daha uygun maddi koşullarda tezgah altlarına gelmiş olup evlerimizde çeşme sularını içme suyu olarak kullanmaya başladık. Ters ozmoz su arıtma sisteminde pompa vasıtasıyla basınç uygulanabilir hale getirilir. Ünitede bulunan membran sayısı, uygulanması düşünülen basınç, membran tipi ve geri kazanım oranındaki veriler su karakterinin iyi analizi sonucunda mümkün olan bilgilerdir.
Ters Osmoz Çalışma Prensibi
Ters osmoz sistemlerinde kullanılan bazı teknikler ters osmoz çalışma prensibi formatını ortaya koyar. Buna iyon değiştirici reçinelerin çalışma prensibi örnek verilebilir. Her sanayi tesisinde su yumuşatma cihazı olarak kullanılan cihaz bir iyon değiştiricidir. Suda sertlik olarak tabir edilen kalsiyum ve magnezyum iyonlarını sudan alan iyon değiştirici reçineler bu iyonların yerine suya NaCL iyonunu verir. Böylece sudaki sertlik alınarak arındırılmış suyun içerisindeki sodyum artırılmış olur. Su saflaştırılmadan suyun mineral miktarı değişmez ve içilebilir hale getirilir. Aynı zamandaki sudaki iletkenlikte de azalma yönünde bir değişme olmaz. Öyle ki iletken miktar bir nebze artar. Her ne kadar dışarıdan göründüğünde bir su yumuşatma cihazına benzese de demineralize yada deiyonize cihazı olarak tabir edilen ters osmoz sistemleri içerisinde farklı reçineler bulundurarak suyu minerallerinden arındırır. Farklı iki tür iyon kullanımına bu cihazlarda yer verilir. Katyonik reçine sudaki + yüklü iyonların yerine HCL içinde bulunan H+ iyonunu sağlar. Anyonik reçine ise sudaki – yüklü iyonların yerine NaOH içinde bulunan OH- iyonunu sağlar. H+ ve OH- iyonları arındırılmış suda kendi aralarında birleşerek H2O yani su molekülünü oluştururlar.
Ters Osmoz Su Arıtma Fiyatları
Evsel, endüstriyel ve tezgah altı olmak üzere ters osmoz su arıtma fiyatları farklılık gösterebilir. RO modelleri düşük debilerde çalışan prensibi sergileyen cihazlar olup evlerde veya su ihtiyacının daha az olduğu işletmelerde kullanılan cihazlardır. 40 litreden 500 litreye kadar su arıtma kapasitesine sahiptirler. RO modellerinin yüksek debilerde çalışma formatı gösterdiği cihazlar endüstriyel alanlarda su ihtiyacının fazla olduğu yerlerde kullanılır. Bunlara örnek olarak oteller yüksek debili ters osmoz cihazlarını kullanırlar. 850 litreden başlayarak istenilen oranda su arıtma kapasitesine sahiptirler. Bu sistemlerin filtreleri zaman içinde değişmeye tabi görülür. Bu durum bir sistemi tamamen değiştirmektense sadece filtre değişimi yaparak cihazın uzun ömürlü olmasını sağlar. Ters ozmoz filtre fiyatları yine cihazın büyüklüğüne göre değişiklik gösteren bir unsur olup Akgirişim hizmetleri dahilinde piyasa koşulları altında teminler gerçekleştirilir. Böylece su ihtiyacı daha ekonomik bir yoldan karşılanır.