Akhisar Devlet Hastanesinde Kan Bağışı Eğitim Semineri
Haber Merkezi
Akhisar Devlet Hastanesi M.K.S.K. konferans salonunda Kızılay Manisa Şube Müdürü A.İsmet Nardal tarafından hastane personeline “kan bağışı” konulu eğitim verildi.
Günümüzde tıp ve teknoloji alanındaki tüm gelişmelere rağmen kan, kan bileşenleri ve kandan elde edilen ürünlerin yerine geçebilecek bir tedavi aracı bulunamamıştır. Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre en güvenilir kan; kendi özgür iradesiyle, hiçbir karşılık beklemeksizin, gönüllü, düzenli ve bilinçli kan bağışçılarından sağlanan kandır. 18-65 Yaş arasında, ağırlığı en az 50 kg ve üzerinde olan her sağlıklı birey kan bağışında bulunabilir. Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamı yaklaşık olarak 30-35 dakika sürmektedir. Bir hayat kurtarılması için bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi? Kan bağışından önce yapılan muayenede, kan düzeyi düşük (anemi) olduğu saptanan insanlardan kan bağışı alınamaz. Kan seviyesi normal olan sağlıklı bireyler kan bağışında bulunduklarında eksilen kan hücreleri, kemik iliğinin çalışmasıyla hızla yenilenir. Genç kan hücrelerinin dolaşımı başlar. Zaten vücut, bu hücrelerin yapım ve yıkım faaliyetlerini sürekli olarak gerçekleştirmektedir. Alınan kan miktarı ise sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı için kansız kalmak gibi bir durum söz konusu değildir. Bağışlanan kanlar, uluslararası standartlarda işlemden geçirilerek üç bileşene ayrılmaktadır. Her damlasına kadar etkin bir şekilde hastalara kullanılabilmesi için hizmet verilmektedir. Uygulanan serolojik testlerde hastalık tespit edildiğinde veya son kullanma tarihi geçtiğinde kan imha edilmektedir. Ancak temin edilen kanların çoğu, alınmalarını izleyen ilk hafta içinde hastalara kullanılmaktadır. Kan merkezleri birbirleri ile koordineli olarak çalışmaktadır. Kanın kullanım süresi içinde; kan ihtiyacının fazla olduğu illere, diğer illerden ihtiyaç fazlası kanların, uygun koşullarda hava ve karayolu ile taşımacılığı gerçekleştirilerek imhanın önüne geçilmektedir. Sağlıklı bireyler için; Erkeklerde; Bağış aralığı 90 günde birdir. Kadınlarda; Bağış aralığı 120 günde birdir. Ülke güvenli kan ihtiyacının karşılanabilmesi için düzenli kan bağışı gerekmektedir. Kanın güvenilirliği açısından sürekliliği ve izlenebilirliği ancak düzenli bağış ile mümkündür. En güvenilir kan ile hayat kurtarılması ancak gönüllü, bilinçli, karşılık beklemeksizin ve düzenli bağışlarınız ile mümkündür.
29-01-2013 Salı günü 10:00-17:00 saatleri arasında Akhisar Devlet Hastanesi Ana Bina ACİL serviste Kızılay ,kan bağışlarınız için bekliyor olacak. unutmayın; birbirimize ihtiyacımız var! "Kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır."