• BIST 10104.85
  • Altın 3180.65
  • Dolar 35.6718
  • Euro 37.4624
  • Manisa 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi
  • Futbol Hakem Kursu Açılıyor
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi Bursluluk Sınavı
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Akhisar Hasat Şenliği Zeytin ve Zeytinyağı paneli

Okunma Sayısı: 5311
Akhisar Hasat Şenliği Zeytin ve Zeytinyağı paneli
Akhisar Ticaret Borsası öncülüğünde düzenlenen Akhisar Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen panelde Türkiye ve Dünyadaki zeytin ve zeytinyağı konuları ele alınırken, Akhisar' ın Türkiye ve Dünya'daki zeytin üretimindeki yerine ait bilgileri paylaşıldı.

Akhisar Hasat Şenliği Zeytin ve Zeytinyağı paneli
Akhisar: (Kenan MOLLA)

Akhisar Ticaret Borsası öncülüğünde düzenlenen Akhisar Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen panelde Türkiye ve Dünyadaki zeytin ve zeytinyağı konuları ele alınırken, Akhisar' ın Türkiye ve Dünya'daki zeytin üretimindeki yerine ait bilgileri paylaşıldı.

Hasat şenliği programının öğleden sonraki etkinliğinde düzenlenen panel büyük bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Son dönemde sektörün zıt kutupları haline gelen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, panelist olarak Akhisarlılara sektöre ilişkin görüşlerini aktardı.

Panelde, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, Türk zeytinyağı pazarı, ihracat potansiyeli ve Akhisar'ın yerini anlatan bir sunum yaptı. UZZK Başkanı Mustafa Tan'ın ise, zeytin ve zeytinyağında kalite sorunları üzerine bir dizi bildirimler sundu. Akhisar'da yerleşik Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı ve EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gökalp ise, sofralık zeytinde Akhisar'ın konumunu dile getirirken, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ise Türkiye'de tarımın gelecekte alacağı önemi anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Akhisar Belediyesi Parkiçi Kültür Salonunda düzenlenen panelde ilk olarak Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Demirci söz aldı.

Akhisar' da 10 milyon 275 bin meyve veren ağaç bulunduğuna vurgu yapan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci "Akhisar zeytinin başkentidir. Akhisar' da bugün 20 bin ton zeytinyağı hedefliyoruz. Bu şenliği yapmamızın nedeninden birisi Akhisar' ın artık tütün değil zeytin başkenti olmaya gittiğini basın mensuplarına göstermek istedik. Akhisar 2015 yıllarında 400 bin ton zeytin elde etmeyi hedefliyoruz. Bundan sonra Akhisar' ın yükselen bir zeytin merkezi olacağına inanıyorum" dedi.

ortaklaşa iyi işerin yapılabileceğini belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı "Akhisar zeytinde ve zeytinyağında önemli bir potansiyele sahiptir. Zeytinin yükselen değerini tanıtmak adına iyi bir organizasyon yaptığımıza inanıyorum. Önümüzdeki günlerde potansiyelin yanında değerini de arttırmak en büyük hedeflerimizden birisi olacaktır. Bölgeler arası rekabet yerine bölgeler arası iş birliği içerisinde olmalıyız. Ürünün değerlerinin arttırmak adına tüm kuruluşlarımız ile ortaklaşa iyi işler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı ihracat genel müdürü ve Panel Başkanı Ziya Altınyaldız "ülkemizin yaşamış olduğu başarıların arasında bu tür zeytin ile ilgili başarıları görmek bizleri daha da mutlu ettiğini görüyoruz. Bugün itibarı ile ülkemiz dünya ihracatında altıncı sıradadır. Zeytinyağında ise beşinci sırada yer alıyoruz. Sofralık zeytinyağında ise üçüncü sırada yer alıyoruz. Ülkemiz ileriki yıllarda dünyada en fazla üretim ve ihraç eden ülke olması hedeflenmektedir" dedi.

Ege zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları yönetim kurulu başkanı Ali Nedim Güreli "hayatım boyunca zeytinyağı işleri ile uğraşmam bana zamanla uzmanlık kazandırdığına inanıyorum. Zeytin ağacı insanları medeni yaptığına inanıyorum. Tarım ile uğraşan insanların profülü daha değişiktir. Bizler yönetici olarak tarımcı vatandaşımız gibi düşünüyor ve öyle yaşıyoruz. Bazen beceremediğimiz işlerde düşman aradık, aramızda ayrılıklar yaşadık. Akhisar bizim alışveriş yaptığımız geçindiğin, iyi köftesi olan, iyi insanları olan bir yerleşim merkezidir. Doğru olan her şeyde birlik olmalıyız. Tabiî ki farklı fikirler doğruları gösterir ancak doğru olarak bilinen durumlarda farklılıkların olmaması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Adnan menderes üniversitesi Yard. Doç. Renan Tunalıoğlu "kişisel görüşüm olarak tarımın hiç düştüğüne inanmıyorum. Tarım her geçen zamanda yükselmiştir. Son rakamlarda 250 milyon dolarlık dış ticaret hacmine sahibiz. Tarım hiçbir zaman önemini kaybetmeyecektir, özellikle ülkemiz. Tarım sektör içerisinde faaliyetini sürdürdüğü sürece her zaman önemini koruyacaktır. Tarım bitkisel ve hayvancılık olarak iki sektörde sürdürülmektedir. Türkiye açısında bizi üzen bazı noktalar vardır. Dünya da yükselen bir değer vardır. Dünya da son 10 yılda tarımda yükselme görüleceği belirtilmiştir. Tarım yükselen değerleri yakalayan ülkelerde fazla artış görülmemektedir. Bizim ülkemizde en büyük şikayet tarım politikalarıdır. En büyük sıkıntımız bir araya gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarım kanunu cumhuriyet tarihine ilk kez 2004 yılında çıkarmıştır. Aksaklıklar, eksiklikler olabilir ancak bunlar zamanla tamamlanacaktır. Tarım politikasında dışa bağımlıyız. Akhisar bu ülkeye zeytinciliğin meyvecilik olduğunu öğreten bir ilçe olarak bakıyorum. Akhisar çok iyi bir yolda, sıkıntılar muhakkak olacaktır bunlarında zamanla aşılacağına inanıyorum" dedi.

Ece Zeytin ve Zeytinyağları şirketi yönetim kurulu Başkanı Mustafa Gökalp "bütün zorluk ve zahmetlere rağmen kentimizde zeytin adına bir çok işler yapılmıştır. Yıllarca tütünü ile anılan kentimiz tüm sivil toplum örgütleri ile zeytine öznem ve emeğini vermiştir. Şehrimize yıllar geçtikçe zeytin alanında önemi artmıştır. Bu etki diğer komşu ilçelerimize de etki altına almıştır. Akhisar' da bir sürü markamız var, Akhisar' dan 47 yedi ülkeye ihracat yapılmaktadır. Bu yıl ki hasat sonrası gelecek yıllara iyi bir bakış açısı sağlamaktayız. Akhisar coğrafi konum olarak çok iyi bir noktadadır. Bundan dolayı en iyi ürün elde edilmektedir. Bu bölgede uslu ve domat daha ağırlık olarak üretilmektedir. Akhisar' daki zeytinin yüzde 70'inin sofralık zeytin üretilmektedir. Zeytin sektöründe 3 ay boyunca 22 bin kişiye iş istihdamı ağlanmaktadır. Üretimiz zeytinine evladı gibi bakmakta ve bu da bizleri gururlandırmaktadır. Marka elde edebilmemiz için doğru hammadde doğru malzeme kullanılması gerekmektedir. Pazarlama konusunda en önemli sıkıntı zincir mağazalardan kaynaklanmaktadır" dedi.

Ulusal zeytin ve zeytinyağı (UZZK) başkanı Mustafa Tan "zeytinin başkenti olabilmeyi hak eden bir merkezde olmaktan büyük bir zevk aldım. Türkiye zeytin ve zeytinyağının ana vatanıdır. Hedeflerine hızla büyüyen Türkiye' de normal olarak sıkıntılarda yaşanacaktır. Dünya zeytinciliğinde Türkiye çok şanslı toprak yapısı ile liderliğe sahip bir ülkedir. En iyi olmak yeterli olmayacaktır, nasıl daha ileri gidebiliriz bunları da düşünmeliyiz. Hedeflerimizi daha iyi koymalıyız. Her yerde aynı tür ürün konuşlandırılmasından yana değiliz, yeni ürünlerin farklı yörelerde yer almasını istiyoruz. Türkiye artık kendi markasıyla Dünya piyasasına çıkmaya başlamıştır. Bu hızlı büyüyen sektörün denetimi çok iyi yapılmaktadır. Hata yapma olasılığı yüksektir. Ancak bizler bu işlerin üzerine gideceğiz hata yapanın üzerine gideceği" dedi. Panel sonunda ise katılımcıların soruları cevaplar verildi.

Panel sunumları sonrasında Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci panelistlere ve panel başkanına plaket takdimi yapmasının ardından günün anısına fotoğraf çekimi yapıldı.

 


























  • Yorumlar 4
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.