Akhisar Zeytin İhtisas OSB Kuruldu ve Satışlar Başlıyor
Haber Merkezi
Türkiye’nin zeytinde başkenti olmaya aday 13 milyon zeytin ağacına sahip Akhisar’da ülkenin ilk Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşu tamamlandı ve tanıtım toplantısı yapıldı ve talepler alınmaya başlandı.
Akhisar ve çevre bölgelerde faaliyet gösteren yatırımcıların katıldığı tanıtım toplantısı Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda Kaymakam Kaan Peker, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz ve Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat’ın sunumu ile yapıldı.
Katılımdan oldukça memnun olduğunu vurgu yapan Belediye Başkanı Salih Hızlı; “böyle bir potansiyelin farkındaydık ama bunun somutlaşması bir biraz daha yüreklendirdi. Çok uzun süredir Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi girişimlerimiz vardı ama bu yerin tespiti, buradaki teknik çalışmalar bugüne kadar devam etti ve sürdü. Bizim için süreyi uzatan en önemli konulardan bir tanesi de buradaki prina tesisinin buraya eklemlenmesiydi. Bu prina tesisiyle ilgili bakanlıkta mevzuatta olmayan bir durum olduğu için zorlanma söz konusu oldu. Burada kamulaştırılacak alanlar da var, ama biz süreci başlattık, kurumsal kimliğimizi oluşturduk. Müteşebbis heyetimiz ve yönetim kurulumuz oluştu. İmar planımız bakanlık onayından geçti, imar planımız onaylandı ve yer tahsisi yapıldı. Bu arada hazineye ödememiz gerek bir para var, orada özel mülkiyete ait kamulaştırılacak alanlar var. Projelerimiz bakanlığa sunuldu, yani şu anda biz en kısa sürede burada tahsise başlayabiliriz. Öncelikle buradaki meseleyi istişare edip konuşmamız lazım, sonuçta müteşebbisler sizlersiniz. Bugüne kadar katkılar alındı, yine de son noktada katkılarını bekliyoruz. Burada emeği geçen herkese bizzat teşekkür ediyorum” dedi.
Zeytin İhtisas OSB ile ilgili teknik bilgiler aktaran Akhisar Belediyesi Çevre Mühendisi İsmail Baydemir; “OSB, toplam 52 parselden oluşmaktadır. Bu parseller içerisinde 5 ile 17 arasındaki parselleri ikinci etapta düşünüyoruz. Öncelikle diğer parseller şuan satışa çıkacaktır. Bu organize sanayi bölgesi alanı içerisinde ayrıca 1 adet prina tesisimiz yatırım alanı olarak değerlendirilecektir. Ayrıca 1 adet arıtma tesisi, teşhir alanı ve ayrıca sosyal tesis ile idari alanlarımız olacaktır. Yaklaşık 700 dönüm civarında sanayi alanı bulunmaktadır. Şuanda 500 dönüme yakın bir sanayi alanı satışa çıkacaktır. Bunların içerisinde ayrıca arıtma tesisimizi organize sanayi bölgesi olarak değerlendirip zeytincilerin en büyük sorunlarında bir tanesi olan atıkları da böyle çözmeyi planlıyoruz” dedi.
Zeytin İhtisas OSB’nin gelişimi hakkında bilgiler aktaran Şehir Plancısı Oya Küçük “bu çalışmanın temelinde kişilerin bireysel olarak gidip bu çalışmaları yapmadan terli toplu tüm atık problemlerini çözüldüğü, alt yapı problemlerinin çözüldüğü kompakt bir düzen oluşturulmasıdır. Bizi buna iten en önemli sebeplerden birisi de üst ölçek planların, bizim bu çalışmaya başladığımız dönemlerde yapılmaya başlamasıydı. Bu plan koşullarına göre de münferiden yapılaşmalar doğal ve haklı olarak kısıtlı hale getiriliyordu. Biz de dedik ki kişiler bunlarla uğraşmasın, yüzde 5 veya 10 inşaat emsalleri ile bu yatırımları yapması daha maliyetli daha sıkıntılı hale gelir ve çözülemeyen işler olur diye bunları daha derli toplu hale getirelim istedik. Bunlardan yola çıkarak ulaşım bağlantılarına yakınlığı, gelişebilirliği, ileri de yan destek hizmetlerinin verilebileceği bir saha olduğundan bu alan optimize edildi. Birçok bürokrat işlemlerin ardından bugüne gelindi. Yapılaşma oranlarına geldiğimiz zaman bu sahalarda toplam alanın yüzde 70’ine kadar inşaat yapılabiliyor. Yani bugün münferit olarak yapılan hiçbir imar planına verilemeyecek bir değerdir. Bir takım maliyetleri konuşurken bunlar çok önemlidir. Dolayısıyla çok optimize bir alanda, çok verimli değerlendirilmiş bir alan olduğunu düşünüyorum. Bir ekip çalışması yapılarak bu sonuçlara ulaşıldı” dedi.
Önemli bir sürecin başında olduğuna vurgu yapan Akhisar Kaymakamı Kaan Peker ise yaptığı açıklamada; “sadece Akhisar açısından değil ülke açısında da baktığımızda bu sektörün durumu son derece önemli bir yerdedir. Bu noktada bu tarihi süreci hep beraber sizlerle başarılı ve sağlıklı bir şekilde yönetmek son derece önemlidir. Bu şekilde yüksek bir katılımın olması da ilçemiz adına ve bu işin içerisinde bulunan bizlerin son derece motive ve mutlu etmiştir. Bu süreçteki en önemli unsur sizler yatırımcılarsınızdır” dedi.
ATSO Başkanı Abdurrahman Yılmaz ve Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat da her zaman sürecin içerisinde olduklarına vurgu yaparak desteklerini sürdüreceklerini kaydetti.
52 parselin de metrekare birim fiyatlarının belirlendiği broşürler katılımcı yatırımcıya dağıtıldı.
Akhisar Zeytin İhtisas OSB Talep Toplama Toplantısı from akhisarhaber on Vimeo.
Akhisar Zeytin İhtisas OSB Talep Toplama Toplantısı from akhisarhaber on Vimeo.