Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği Mali Genel Kurulu Toplantısı Yapıldı
Akhisar Haber Ajansı - AHA
Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği 2013 yılının hesaplarının görüşüldüğü Mali olağan genel kurulu Akhisar Ziraat Odası toplantı salonunda yapıldı. Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği üyelerinin katıldığı toplantıda Divan başkanlığını Akhisar Ziraat Odası başkanı Ahmet Akbuğa, Divan Başkan vekilliğini Tunay Aytan, Katip üyeliklere İhsan Gümüş ve hasan Hüseyin Oğuz seçildi.
Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasından sonra Mali Genel Kurulda Faaliyet ve Bilanço, gelir gider raporlarını Üye Halil Erkan okurken, Denetim raporlarını Üye Halil İbrahim Ceylan okudu.
Yönetim kurulu üyelerinin ibrasından sonra Dilek ve temenniler bölümünde Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği üyesi olan CHP Akhisar belediye başkan adayı A. Vehbi Bakırlıoğlu söz aldı. yakasındaki rozeti çıkaran CHP Belediye başkan adayı Bakırlıoğlu şunları söyledi.. Bakırlıoğlu;" Ailemin herhalde hepside zeytin üretici birliğine üye oldu. Zeytincimizin içinde bulunduğu durumu sizler gayet iyi biliyorsunuz. Genelde tarım politikalarının ülkemizde ki hatalarından dolayı bütün tarımda ki uğraşan kesimlerin sıkıntısını zeytincilerimizde çekiyor. Maliyetlerimiz günden güne artıyor. Ürünlerimizin fiyatları aynı değerde geri geliyor. Artık kafa kafaya geldi. Önümüzde ki günlerde bizi daha kötü günler bekliyor. Bence zeytinciliğin özendirilmesi, teşvik edilmesi gerekli fakat yanlış bir politika uygulandı bu güne kadar. Özellikle Adana, Hatay, Antakya, Doğu Bölgesinde ve Güneydoğu Bölgesinde ve Antalya bölgesinde milyonlarca zeytin ağacı dikiliyor ve bunlar 1-2 yıl sonra verime geçecekler. Türkiye’de ki sofralık zeytin üretimi 2 katına çıkacak 3-4 sene sonra, yılda 400 bin ton olan sofralık zeytin üretimi 800 bin tona çıkacak. Biz yılda yaklaşık 100-110 bin ton zeytini ihraç ediyoruz. Geri kalan zeytini de iç piyasada tüketiyoruz. Yani beş sene sonra fazladan 400 bin ton zeytini satmak durumunda kalacağız. İki şık var birincisi bunu yurtdışına satmamız gerekli, ikincisi de bu zeytinin yağlık olması. Zeytinin bol olduğu senelerde normalde 2 göz yağlık yapılırken 3 göz yağlık yapılmaya 4 göz yağlık yapılmaya doğru gidiyor. Buda şunu gösteriyor 4-5 sene sonra ya bu zeytinler yağlık olacak, bu sefer bu zeytin yağlarını satmak zorunda kalacağız. Türkiye’de ki zeytin yağı tüketimi ortalama kişi başına 1 litredir. İleride o zeytin yağını da dışarıya satmak zorunda kalacağız. Neresinden bakarsanız bakın 3-4 yıl sonra özellikle Akhisar’da ki zeytin üreticisini ve Akhisar ekonomisini karamsar bir tablo bekliyor. Bence bu birlik burada bunu becerebilirsek önemli bir rol üstlenecek. İhracatçının aynı kalitede, aynı kalibrede tonajlı malı bulabilmesi lazım. Şuan ki pazarlama yönteminde bir standart yok en büyük sıkıntıda ihracatçıda bu standart malın bulunamamasıdır. Özellikle burada zeytin üretici birliğinin önemli bir rol üstleneceğini düşünüyorum o yüzden buraya üye oldum. Bana göre Akhisar’ın ekonomisinin geleceği de bu tip birliklerin başarıya ulaşmasından geçiyor. Süleymanlı’da Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. Orasının da bir an evvel faaliyete geçmesi gereklidir1 dedi.