Akhisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yılı kutlandı
6 Eylül 1922 yılında gerçekleşen Akhisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıl kutlama etkinlikleri Milli Egemenlik Meydanında yapıldı.
Çelenklerin sunumu, Akhisar Belediyesi Bando ekibi eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Akhisar Şehit Serdar Kandemir Ortaokulu 8. Sınıf Öğrencisi Beyza Açıkgöz’ün Bayrak isimli şiirinin ardından Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.
Belediye Başkanı Salih Hızlı yaptığı konuşmada, “Bu gün 6 Eylül 2017 Çarşamba Akhisar’ımızın Düşman İşgalinden kurtuluşunun 95’nci yıl dönümünde hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
Birinci dünya savaşı ardından sözde galipler, bu savaşın mağdurlarını paylaşma ve yağmalama hakkını kendilerinde gördüler. Artık karşılarında ne patlayan bir silah ne de bir ordu vardı. Bu ülkeyi işgal edip, bütün kaynakları rahatça sömürebileceklerdi. Ancak karşılarında dimdik duran, bu topraklarda bin yıldır hüküm süren, çağ açıp çağ kapatan Anadolu ilim ve irfanından beslenen Türk milletini ve onun onurunu hesaba katmayı unutmuşlardı.
Halkımız her ne kadar yorgun ve güçsüz düşse de istikbali ve istiklali için amansız bir direnişe çoktan başlamıştı.Bu varoluş mücadelesi ile ileride yaşanması muhtemel tehlikeyi gören Akhisar’ın önde gelen şahsiyetleri büyük bir adım atarak, Ege bölgesinin ilk kuvayi milliye teşkilatlarından biri olan Reddi İşgal Cemiyetini kurarak bu mücadelenin ön saflarında yer aldılar.
İzmir’in kuzey cephesinin önemli bölümünü oluşturan Akhisar cephesi Yunan kuvvetlerine karşı başarıyla direndi. Bu başarılı direniş ve mücadeleler cephe gerisinde düzenli orduların kurulabilmesini sağladı. 5 Eylül 1922 Salı günü Bakırlı Saçlı Efe, Bintepeler’den Gölmarmara, Beyoba ve Karahöyük Dağı yolunu izleyip şehre gelen 5. Süvari Kolordu Komutanı Altay Paşa’ya bağlı 1. Süvari Tümeni Kolordu Muhafız Bölüğü’nün şehre girip ve 6 Eylül 1922 Çarşamba günü son yunan askerinin şehrimizi terk etmesiyle Hükümet Konağı’na Türk Bayrağı’nı bir daha inmemek üzere çekerek Akhisar’ımızın kurtuluşunu ilan etti.
Büyük Önder Atatürk 5 Şubat 1923’te yaptığı bir konuşmada 100 kilometre boyunda bir cepheyi korumaya çalışan Akhisar Cephesi’nin kahraman direnişini övmüştür.
Akhisarlılar yorgun, yoksun ve yokluklar içerisinde kahramanca direnişin, ecdatlarından gelen onurla harmanlayıp ve bağımsızlığa ulaşmanın gururunu yaşıyorlardı.
Çanakkale ruhu 1915'te nasıl bu aziz millete yeniden başlama birlikteliği aşkını yaşattıysa, Akhisar'ın kurtuluşu da aynı ruhun zaferi olmuştur. Bizler bu gün bu kahramanların torunları olarak onlara yakışır bir şekilde yarınlarımızı birlik ve beraberlik içinde inşa ediyoruz. Bu sayede; 15 Temmuz hain Fetö kalkışmasına hep birlikte bütün Türk milleti olarak tıpkı 95 yıl önce 6 Eylül’de olduğu gibi aynı ruhla karşı koyduk. Böylece kahraman ecdadımızın kahraman torunları olduğumuzu ispat ettik. Bundan böyle de vatanımız için, milletimiz için ve bayrağımız için canını feda eden şehitlerimizin bize bıraktığı kutsal emanetlere hep birlikte sahip çıkmaya, canımız pahasına korumaya devam edeceğiz. Karakteri yüksek milletimizin boynuna esaret zincirini takmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Ve milletçe hedefimiz olan muasır medeniyetler seviyesine bu ülkenin evlatları olarak birbirimizin kardeşi olduğumuzu hiç unutmadan çok çalışarak çıkacağız inşallah.
95 yıl sonra.... Bu görevin verdiği minnet ve sorumlulukla başta büyük önder gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını Aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz. Yolumuz açık bayramımız kutlu olsun” dedi.
Akhisar Şehit Serdar Kandemir Ortaokulu 8. Sınıf Öğrencisi Sudenur Karagöz’ün “Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” isimli şiirinin ardından Akhisar Belediyesi Halk Oyunları ekibi sahne aldı. Kurtuluş günü nedeniyle gelen mesajların okunması ile program son buldu.