Akhisar’ın kara treni taşınıyor
Akhisar Haber Ajansı - AHA
Akhisar tren istasyonunda uzun yıllardır simge haline gelen kara tren lokomotifi taşınıyor. Çok yakın zamanda tren yolunun şehir dışına alınmasından dolayı şehir merkezinde bulunan istasyondaki kara tren bugün sabah saatlerinde taşınmaya başlandı.
TCDD tarafından Afyon’a taşınacak olan kara tren lokomotifi özel çekici araçlarla sabah saatlerinde taşınmaya başladı. Ancak istasyon kavşağının trafiğe kapanmasından dolayı sabah okula ve işe gidecekler için büyük bir sıkıntı yaşandı ve Tariş ile Zeytinliova yolu geçişlerinde araçlar uzun kuyruklar oluşturdu. Afyon'a giderek restore edilecek kara tiren daha sonra istek üzerine tekrar Akhisar'a getirilebileceği bildirildi
Türkiye´de Kömür naklinde kullanılmak için 1930 yıllarında İsviçre´de üretilerek Türkiye´ye gönderilen 62 kömürlü kara trenden bir tanesi de Akhisar tren garında duruyordu. Akhisar tren garının yer sıkıntısından dolayı şehir dışına çıkacak olması nedeni ile Akhisar´ın kömürlü kara treni Afyon´a taşındı. DDY İzmir 3. Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Akhisar tren garında bulunan tarihi kömürlü kara tren DDY Afyon 7 bölge müdürlüğü tesislerinde restorasyon yapılacak.
MADDE BAĞIMLILARIN EVİ OLMUŞ
Kara trenin nakliyesini üstlenen İzmir Efendel vinç yetkilisi Uşakta bulunan kömürlü kara trenin de daha sonra Akhisar'a gelebileceğini aktararak “gece saat 02.00 sıralarında Akhisar tren garında bulunan ve yıllarca hizmet etmiş ancak her geçen yıl değişen teknoloji ile ray ömrünü dolduran kömürlü kara treni buradan alınarak Afyon´da bulunan DDY 7. Bölge müdürlüğü tesislerinde restora edilecek. Bu tarihi trenler günümüzde bir nevi madde bağımlılarının barınağı ve evi oldu. Gece treni almak için geldiğmizde bize burada madde bağımlısı olan vatandaşlar bu bizim evimizdi, almayın dediler hatta içinde yorgan ve yatakları vardı” dedi.
2 parça haline getirilen 100 tonluk kara tren vinçlerin yardımı ile tıra konularak yola çıktı. Kendisini DDY´de çalıştığını belirten bir vatandaş ise tarihi kömürlü kara tren konusunda “Benim dedem bu kara trenlerde makinistmiş; onun anlattığına göre günlük 60 ton kömür harcanıyormuş ve kömür bittiğinde yolda ormaniyelerden kesilen ağaçlar ile yola devam ediyorlarmış, hatta savaş döneminde dedemler asker götürür iken ingilizler dedemi esir almış bir daha tren kullanmasınlar diye gözlerine mil çekerek aama yapmışlar. O dönemlerde makinist bulmak çok zormuş” dedi
(BG)