AKİGO taraftarlar grubu nasıl doğdu?
Akhisar Haber Ajansı-AHA
Akhisar'da 3 yıl önce kurulan Akhisarspor Adamları Derneği Başkanı İbrahim Macana ve Yönetim Kurulu Üyesi Emin Ali Otal'ın yaptığı araştırmalarda AKİGO taraftarlar grubunun 1970'li yıllarında çıktığını ve o dönemi yaşayanlarla konuşup, görüştükten sonra AKİGO taraftarlar grubu meydana çıktı.
Akhisar Haber Ajansını ziyaret eden Akhisarspor Adamları Derneği Başkanı İbrahim Macana ve Yönetim Kurulu Üyesi Emin Ali Otal, yaptıkları konuşmada AKİGO taraftarları grubunun nasıl doğduğunu anlattılar.
Akhisarspor Adamları Derneği Başkanı İbrahim Macana ve Emin Ali Otal;" Acaba hiç, “Akhisarspor taraftarlarına Akigo denmesinin sebebi nedir?” diye düşündünüz
mü?. Biz bir araştırma yaptık. 1970’lı yıllara kadar uzandık. O dönemi yaşayanlarla konuştuk, görüştük. Çoğu kişi Akigo isminin Amigodan türetildiğini ifade ediyorlardı. Çok kısa bir süre önce kaybettiğimiz Akhisar’ın tanınmış kişilerinden Atilla Çimen, gazeteci Avni Erboy’u işaret etti. “Akigo ismini koyan o’dur” dedi.
Akhisar’da zamanın en iyi futbolcularından birisi olan, kemik kıran lakaplı bek Namık Erboy’un oğlu Avni Erboy, Gazeteciliğe 1968 yılında Akhisar Haber Gazetesi’nde başladı. Daha sonra Akhisar’ın Sesi Gazetesi’nde ve matbaasında çalıştı. Ali Şefik Ortaokulu ve Akhisar Endüstri Meslek Lisesi’nde okuduğu dönemlerde çeşitli gayri federe futbol takımlarında (Özellikle Akgünspor, Karabulut, Gençlikgücü, Esnafspor, Matbaagücü) futbol oynadı. Genç futbolcu olarak Akhisarspor formasını giydi. Akhisar Spor Salonu’nun açıldığı gün salona Gençlikspor basketbol Genç Takımı kaptanı olarak çıktı. Üniversite tahsili için gittiği İzmir’de Hürriyet Gazetesi (15 yıl), Yeni Asır Gazetesi (5 yıl) spor müdürü olarak çalıştı. İzmir’in duayen gazetecilerinden, Akhisar’ın yetiştirdiği ünlü gazeteci-spor adamı Avni Erboy ile bu konuyu görüştük. Hürriyet, Yeni Asır, Sabah, Haber Ekspres Gazetelerinde spor müdürlüğü yapan, halen Yenigün Gazetesi’nde köşe yazan, Karşıyaka Haber Gazetesi ile Yaşamdan Dergisi’ni çıkaran Avni Erboy, aynı zaman da spor adamı. Bostanlıspor Kulübü ile Basketbol Adamları Derneği Başkanlığını uzun yıllardır yürütüyor. Akhisarlılar Derneğini İzmir’de kuran ve ilk başkanı olan kişi…
Avni Erboy’a, “Akigo ismi nereden geldi?” dedik…
Erboy, belli ki o günlere gitmişti… Daldı… Bize Mor Beyazlı Akhisarspor’un kuruluşunu, ardından Gençlikspor, Güneşspor, Doğanspor’un birleşmesiyle bugünkü Akhisarspor’un kurulduğunu belirtti. Renkleri de bu kulüplerden aldığını tütün renginin de Doğanspor’un sarısı olduğunu söyledi. Gençlikspor’dan siyah, Güneşspor’dan yeşil renk alınmıştı…
Akhisar ile bağlarını hiçbir zaman için koparmayan, yıllarca Akhisarspor’a İzmir’den de her konuda destek olan Avni Erboy, Akigo isminin nasıl çıktığını şöyle anlattı: “İzmir gazetelerinin Akhisar muhabirliğini yapıyordum. Gazetede haber çıkması çok zordu. Hep ilginç haberler yapmamız gerekiyordu. Bir gün Atilla ağabey (Çimen) “Kenan’a yeşil siyah forma yaptıralım, maskot olarak sahaya çıkaralım. Sen de fotoğrafını gazeteye bas. Annesi babası Almanya’da onlara yollayalım. Sürpriz olsun” dediler.
Kenan (daha sonra Hürriyet Gazetesi’nde spor müdürü olarak çalıştığım dönemlerde yanıma aldım. Şimdi ünlü bir gazeteci) çok sevimli. Zayıf, küçük bir çocuktu. O an aklıma Eskişehirspor’un amigosu Orhan geldi. O dönemde efsane “Es Es Es… Ki ki ki…” tezerühatı vardı. Ondan esinlendim. “Atilla ağabey, formayı yaptır. Arkasına da Amigo yerine Akigo yazdır. Eskişehir’in Amigo Orhan’ı varsa, Akhisar’ın da Akigo Kenan’ı var diye haber yaparım. Böyle haber yüzde yüz çıkar” dedim. İlk maçta Kenan’ı Akigo yazılı formasıyla maskot olarak çıkardık. Ben fotoğrafları çektim. Gazetede yer aldı. Sonra da Akigo yazılarını sürdürdüm… İşte o günden bu güne kadar geldi… Akhisarspor taraftarları Akigo olarak nam saldı" dediler.