Akkocalı Köylülerinin Feryadını Dinleyen Yok!
AKHİSAR: (Kenan MOLLA)
Akhisarın Akkoca Köyü Köylüleri 75 yıldır kullandıkları köyün merasını Akhisar Orman işletme müdürlüğüne ait dozer ve greyderlerin bir haftada gece gündüz sürüp Akhisarın Akkocalı, Kırkağaç Gelembe Kasabasının Dualar ve Hacet köyleri ve Sındırgının Eğridere Köyü 4 köyün faydalandığı merayı sürüp ağaçlandırıp etrafını teller ile kapayıp hayvancılıkla geçinen dört köyün elini ayağını bağladılar.
Akhisarın Akkocalı, Kırkağaç Gelembe Kasabasının Dualar ve Hacet ve Sındırgının Eğridere Köyü köylülerinin yaklaşık 75 yıldır faydalandıkları 500 dönümlük meralık ve meşelik dağlık araziyi hayvancılık alanında kullanan köylüler yarın ne yapacaklarını bilmiyorlar. Tütüncülüğün bittiğini ve son çare olarak ta sadece hayvancılıkla geçindiklerini anlatan Akkocalı köylülerinden Mehmet Akay, Mecit Akbulut, Kani Kayış; Burası orman vasfını yitirmiş, fundalık ve çalılıktan oluşan bir alandır. Bu alanı 4 köy yaklaşık 75 yıldır mera olarak hayvancılıkta kullanıyorduk, ve geçimimizi buradan temin ediyorduk. Şimdi biz ne yapacağız, yetkililer sesimize kulak verin burayı sürdüler orman yapacaklar ve etrafını teller ile çevirecekler. Burası 4 köyün birleştiği bir alan, buraları sürerek orman yapacaklar ama burada yaşayan yaklaşık 4 bin kişinin rızkını kazandığı hayvancılığı bitirecekler. Bizler zor durumda kaldık, göz göre göre hayvancılığı bitiriyorlar.Bizler ne yapalım aç mı kalalım. Biz hayvanlarımızı nereye götüreceğiz, nerede otlatacağız. Ormancıların köylüye garezimi var. Köylü olmasa ormanı yangınlardan kim koruyacak, bizler ormana gözümüz gibi bakarken, ormancıların bize yaptıklarını hebamıdediler.
Akkocalı köyü kadınları da hep birlikte Bize hayvancılık yaptırmıyorlar, tütün yaptırmayacaklar, o zaman bu Devlet bize baksın biz ne yapalım dediler.
Akhisarın Akkocalı köyü Muhtarı Mustafa Aslan ve Kırkağaç Gelembe Dualar köyü Muhtarı Muzaffer Yıldırım; Köylerimiz yaklaşık 200 er haneli nüfusumuzda 1000 geçkin köylerimizin geçim kaynağı eskiden tütüncülük ve hayvancılıktı. Tütüne konan kota ile yapamaz olduk, tek geçim kaynağımız hayvancılık kaldı onu da bitirmek istiyorlar, biz ne yapalım. Bir haftada ormanın dozer ve greyderleri 500 dönümlük meramızı sürdüler orman yapacaklar ve etrafını teller ile çevirecekler.Ormanlık alan içersine girecek bir hayvana 5-6 milyar ceza yazıyorlar bizler hayvanlarımızı nerelere götüreceğiz. Son çare olarak Akhisar Kaymakamı Mustafa Çeke çıktım köyümüzün zor durumda olduğunu hayvancılık ile köyümüzün geçindiğini, hayvanlarımızı götürecek mera alanının kalmadığını anlattım, ve buna bir dur demesini istedim. Kaymakam bey bize hiç yardımcı olmadı dediler.
Köylüler Çobansız Hayvancılık yapıyorlar
Öte yandan Orman yetkililerinden edinilen bilgilere göre Akkocalı, Dualar, Hacet ve Eğridere köylerinin hayvanlarının toplandığı meralık alanın 500 dönüm olmadığı bu alanın 220 dönüm bir orman vasfını yetirmiş bir alan olduğunu öğrenildi. 220 dönüm arazinin orman vasfı olmaması nedeniyle greyder ve dozerler ile bir hafta içinde sürülüp tekrar orman olması için Rehabilitasyon çalışması yaptıklarını söyleyen ormancılar, 37 bin dönüm arazide Rehabilitasyon çalışması yapacaklarını ve bu alanda köylülerin para kazanmaları yolunda çok önemli imkanlar olduğunu vurgulandı. 30 hektar alan Akkocalı, Dualar, Hacet ve Eğridere köyüne meralık alan dedikleri yer Meşelik, Baltalık orman alanı 220 dönüm sürüldü. 220 dönümden 150 dönümü Dualar köyü, 70 dönüm de Akkocalı köyü sınırları içersinde kalıyor. Bu köylerin hayvanlarının başında çoban yok, hayvanları salıyorlar yaz boyunca 15 günde bir bakıyorlar. Başı boş hayvanlar yeni çıkan ormanın filizlerini yiyorlar ve ormanın oluşmasını zarar veriyorlar. Bundan önce bu alanlardan odun elde ediliyordu, bu gibi baltalık ormanlara son verildi, alanları orman haline getirilmesi planlandı. Bu işi yaparken köylünün haklarını da koruyacağız, biz alanları orman yaparken köylülerde yevmiye ile odunları baltayla kesip mangal kömürü yapın ve buradan çıkan odunları pazarda satarak para kazanmaları sağlanacaktı. Bu gibi alanları en geç Mart ayı içersinde sürüp tekrar orman haline yapmamız gerekiyordu, yapılacak bu çalışmalarla bu alan gelecek yıl filizleri yaklaşık 185 cm kadar büyüyecek. 10 yıl sonra müthiş bir orman olacak, bu ormanın ara çalışmaları yapılacak tabi ki bunları köylülerimiz yapacak ve para kazanacaklar hem de ormanın Rehabilitasyonu da sağlanmış olacak. Köylüler hemen hemen 5 milyar parayı balta ile kazanacaklar söylenmesine önce tamam dediler sonra vazgeçtikleri öğrenildi.
Akkocalı Köylülerinin Feryadını Dinleyen Yok!
Akhisarın Akkoca Köyü Köylüleri 75 yıldır kullandıkları köyün merasını Akhisar Orman işletme müdürlüğüne ait dozer ve greyderlerin bir haftada gece gündüz sürüp Akhisarın Akkocalı, Kırkağaç Gelembe Kasabasının Dualar ve Hacet köyleri ve Sındırgı
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Aliya İzzetbegoviç Floor Curling'te Manisa İl 2.si olduFloor Curling Manisa il Birinciliği Müsabakalarında Alaşehir Ahmet Altan Anadolu Lisesi, Salihli Sekine Evren Anadolu Lisesi, Salihli Bahçeşehir Fen Lisesini yenerek finale çıkan,
Avukatlar CMK ücretlerinden KDV kesintisinin kaldırılmasını istiyorCMK Ücret tarifesinin AAÜT ile eşitlenmesi ve CMK ücretlerinden alınan KDV’nin kaldırılması ya da oranının yüzde 1’e düşürülmesi için Manisa Barosunca yapılan imza kampanyasına dair Manisa Adliyesinde bulunan Baro
Öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği konusunda aileler bilgilendirildiÖzel Deniz Anaokulunda öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği konusunda ailelerimiz bilgilendirildi. Özgül öğrenme güçlüğü(ÖÖG) Çocuğun zekâsı normal/normalin üstünde ve iyi eğitim alıyor
Manisa’da Okul Sporları Dart Şampiyonları Belli OlduManisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Okul Sporları Dart Gençler İl Birinciliği Müsabakaları, 75. Yıl Spor Salonu’nda yapılan final karşılaşmalarıyla tamamlandı.
1/20
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.