Alhat: “Şimdi sıra zeytin reformunda”
Haber Merkezi
Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Zeytinlik sahaların imara açılmasını öngören düzenlemede tepki gören maddelerin tasarıdan çıkarılması konusunda kendilerini dinleyip hak veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ile Müsteşar Dr. Nusret Yazıcı ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet'e teşekkür etti.
Alhat, “Üretim reformu” kapsamındaki düzenlemenin sanayinin önünü açmaya yönelik olduğunu ancak zeytincilerde büyük bir endişeye neden olduğunu belirterek, “Bakan Çelik, büyük bir iyi niyetle bizleri dinledi ve zeytincinin bu endişelerine hak verdi. Kendisine tüm zeytin üreticileri adına teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde Bakan Yardımcımız Daniş ve Müsteşar Yazıcı, UZZK Başkanımız Tibet bu konuda atılması gereken tüm adımları attılar. Zeytin ve zeytinci dostu olduklarını, temsil ettikleri kesimin yanında yer aldıklarını bir kez daha gösterdiler. Ellerini taşın altına koyan herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin üretim reformuna şiddetle ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Doğru yolu hep birlikte konuşarak, anlaşarak bulacağımızı da biliyoruz. Üretim reformuyla birlikte şimdi sıra zeytin reformunda” dedi.
BAKAN ÇELİK ÜRETİCİNİN YANINDA YER ALDI
Türkiye'nin 100 milyon olan zeytin ağacı sayısının bakanlığın üstün çalışmaları sonucunda 172 milyona ulaştığını, Akhisar'ın da bu artışla zeytinin başkenti konumuna yükseldiğini belirten Alhat,şunları söyledi:
“Kent ekonomisi zeytinle büyüdü. Zeytinin sağlık, şifa ve turizmle olan bağı hepimizi derinden etkiledi. Ona dört elle sarıldık ve zeytin de bize karşılığını verdi. Tasarıdaki zeytinliklerle ilgili maddelerin yarattığı olumsuz tablo karşısında Ankara'da önerilerimizi Bakanımız Faruk Çelik'e gidip anlattık. Çeşitli önerilerde bulunduk. Burada dikkat çekmek istediğimiz konu şu. Bakan Çelik ve Müsteşarımız Yazıcı bizi dinledi, görüşlerimizi aldı. Bakan Çelik, 'Arkadaşlar ülkemizin sanayileşmeye ihtiyacı var. Bu yasa ile Türkiye daha da büyüyecek. Kesilen zeytin ağaçlarının yerine yenilerini dikeceğiz' diyerek bizi gönderebilirdi. Ama öyle yapmadı. Bu ülkenin sanayiye ihtiyacı olduğunu gibi zeytinciye de zeytine de ihtiyacı olduğunu vurguladı. Üreticinin, çiftçinin, zeytincinin hissettikleri neyse onu söyledi. Tasarı geri çekildi ve o maddelerde çıkarıldı”
ADRES BELLİ OLMALI
Tasarının yeniden gündeme geldiğinde aynı endişeleri yeniden yaşamamak için zeytin reformuna da ihtiyaç olduğunu ifade eden Alhat, “Benzer tasarıları bir çok kez yaşadık. Aynısını yeniden yaşamamak için kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor. Örneğin zeytin yetişmesine müsait bozuk orman arazilerinin önceden belirlenmeli. Yani benzer bir tasarı ülke genelinde değil, ihtiyacı olan bölgelere yönelik olarak çıkarılmalı. Böylece zeytinlikler üzerinde kurulacak olası bir sanayi tesisi için transfer edilecek zeytin ağaçlarının da adresi belli olur. Ancak burada şu kesinlikle gözetilmeli. Sanayi hepimiz için şart olabilir ama doğaya uyumlu olmalıyız. Zeytin gibi bir nimeti ön planda tutmalıyız. Ne kadar sanayide büyürseniz büyüyün eğer tarımına öncelik vermezseniz, dışa bağımlılıktan kurtulamazsınız” diye konuştu.