Anne Sütü Mucizesi
Haber Merkezi
Hamilelik süresince büyük bir özlem duyarak bebeğini dünyaya getiren annenin bebeğine verebileceği en muhteşem armağan şüphesiz anne sütüdür. Minik bebeğiniz sağlıkla doğduktan sonra onun sağlıkla yaşam kazanımı bir bebeğin en doğal hakkıdır.
Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF bebeklerin yaşamının ilk 6 ayında sadece su dahi almaksızın anne sütü ile beslenmesini önermektedir.
Özel Akhisar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ulviye Uzar Anne Sütü hakkında Bilgilendiriyor.
Bebeğin tüm biyolojik gereksinimleri için en iyi ve eksiksiz besin anne sütüdür. Bebeğin sağlıklı gelişmesini, büyümesini ve hastalıklardan korunmasını sağlar.
Emzirme esnasında bazı sorunlarla karşılaşılabilir. En çok rastlanılan sorun; sütün azalması, hatta kesilmesidir. Sebebi ise annenin kendisini çok fazla baskı altında hissetmesi ve kendisine ayıracak, rahatça dinlenecek vakti olmamasıdır.
Unutulmamalıdır, bebek ne kadar sık ve çok emer ise annedeki süt üretimi de o oranda artacaktır.
Emzirme tümüyle içgüdüsel bir yetenek değildir. Öğrenilerek iyi bir emzirme dönemi geliştirilebilir. Eğer anne, bebek bakımının güçlüklerine ve sıkıntılarına karşın yavrusunun tadını çıkarabiliyor ve onun kendi mutluluğunu arttırdığını düşünüyorsa korkmasına hiç gerek yoktur. Yavrusuna yeterli anne sütünü verebilecek niteliktedir.
Yeterince sık emzirmedikleri için sıklıkla anneler sütünün yetmediğini düşünürler.
Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar.
Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Çocuk, enfeksiyonlarla erişkinler gibi savaşamaz. Bu nedenle bebeğin annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, çocuğuna sütünü emzirmekle sağlar. Kolostrum, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda anti-infektif maddelerle donatılmıştır. Bebek doğduğunda kolostrum memelerde hazırdır.
- Neden Emzirme
Emzirme gebelik boyunca 20 kat büyüyen uterusun, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin demir eksikliği anemisinden de korunmasını sağlamış olur.
Emzirme anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir. Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler.
Emzirme bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar.
Genel bir kural olmamakla beraber annede ovulasyonu geciktirdiğinden gebeliği kısmen önler. Fakat asla bir doğum kontrol yöntemi değildir.
Süt yapım hormonu olan prolaktinin anneyi gevşetici ve rahatlatıcı bir özelliği vardır. Özellikle gece emziren anneleri dinlendirmekte süt yapımının da devamlılığını sağlamaktadır.
Emzirme anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur.
Emzirme anneyi ilerleyen yaşlarda osteoporozdan da korur.
Diyabetik annelerde insülin ihtiyacını azaltır.
Ayrıca anne sütü alan kız bebeklerinde over (yumurtalık) ve meme kanseri riskinden korunduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
- Akıl Besin Anne Sütü
Anne sütünün içeriği sabit değildir. Anne sütünün içindeki besinler, annenin beslenmesinden bağımsız olarak bebeğin ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Her anne kendi bebeği için en uygun sütü üretir. Bu kanun bütün memeliler âlemi için geçerlidir. İnek sütü de inek yavrusu için en idealidir.
Anne sütü, emzirmenin başında ve sonunda değişir. Emzirmenin başlangıcında karbonhidrattan zengin bir süt(ön süt), emzirmenin sonunda ise yağdan zengin bir süt(son süt) salgılanır.
Anne sütü, bebeğin doğum haftasına ve bebeğin yaşına göre de değişir.
Anne sütünün en önemli özelliği çocuğun yaşına ve durumuna uygun değişim göstermesidir.
- Anne Sütünün Önemi
Anne sütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca beslenmesi için bilinen en ideal besindir. Hazır bebek mamaları anne sütüne benzememekle birlikte insan sütünün mamanın çok ötesinde besinsel ve besinsel olmayan faydaları vardır. Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini ve flor dışında hiçbir ek sıvıya, ek besine, vitamine gereksinimi yoktur.
Sağlıklı Nesiller İçin Bebeklerin İlk Altı Ay Sadece Anne Sütüyle Beslenmesini Destekleyelim.