• BIST 10008.49
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Manisa 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Yılbaşı Gecesi Rames Cafe’de Kutlanır
  • Akhisar Kaymakamlığından Kamuoyuna Duyuru
  • Özel Şefkat Ortaokulunda Bursluluk Sınavı
  • Bay-Bayan İşçi Alımı
  • Bayan Gıda Teknikeri Aranıyor
  • Bayan ve Bay Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Yeni Yöntem Ücretsiz Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı
  • KEY Performans Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Kuzey Ege Özel Öğretim Kursu Bursluluk Sınavı
  • Deniz Kurs Merkezinde Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Doğru Cevap Bursluluk Sınavı 4-5 Ocak’ta
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Ata'nın Akhisar'a Gelişi Törenlerle Kutlandı!

Okunma Sayısı: 2439
Atanın Akhisara Gelişi Törenlerle Kutlandı!
Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 83. yıl dönümü ile ilgili kutlama programı sabah saat 10:00 da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına Kaymakamlık,Garnizon Komutanlığı,Akhisar Belediye Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığının  çelenk ko

Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 83. yıl dönümü Tren Gar’ında yapılan törenle kutlandı!

AKHİSAR: (Kenan MOLLA)
        
Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 83. yıl dönümü ile ilgili kutlama programı sabah saat 10:00 da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına Kaymakamlık,Garnizon Komutanlığı,Akhisar Belediye Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığının  çelenk koymasından sonra Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra tören sona erdi.
        Akhisar Tren Gar’ında yapılan törende Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Misak-ı Milli Ali Şefik İlköğretim Okulu Tarih öğretmeni Çağrı İspir yaptı.
        Misak-ı Milli Ali Şefik İlköğretim Okulu Tarih öğretmeni Çağrı İspir;” 5 Şubat Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa JKemal Atatürk’ün Akhisar’ımıza teşriflerinin 83. yıldönümü.
        Akhisar yüzyıllar boyu değişik medeniyetlere beşiklik yapmıştır. Lidyalılar , Roma ve Bizans İmparatorluğu, Türkiye Selçukluları, Saruhanoğulları, Osmanlı Devleti… ve son olarak devletimiz Türkiye Cumhuriyeti 14.yüzyılın başından itibaren tamamen Türk damgasıyla yoğrulan bu güzel kent, her köşesine Türk’ün imzasını nakşetmiştir.
        Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı Devleti’nin topraklarıİtilaf Devletleri tarafından parsellenmiş, yurdumuzun her bir köşesi ayrı bir devlet tarafından işgal edilebilir hale gelmişti. Paris Konferansı ile İzmir ve çevresini işgal etme hakkı elde eden Yunanistan’ın önce Ege’nin incisi İzmir’i ardından da diğer Ege şehirlerini sırasıyla işgal ettiğini görüyoruz. 22 Haziran 1920 tarihinde de Akhisar Yunan işgaline maruz kalmıştır. Yunan işgali 6 Eylül 1922’ye kadar sürmüş bu süre içersinde “dağlarından yağ, ovalarından bal akan” bu güzel yurt köşesi düşman çizmeleri altında kabus dolu günler yaşanmıştır.

        Türk tarihi boyunca yaşayan hemen bütün Türk devletleri öncelikle istiklaline düşkündü. Hiçbir şekilde bir başka milletin esaretinde yaşayamamıştı. İşte bu karakter 2 inci yüzyılın başlarından da Anadolu’daki Türklerin istiklal uğruna verdiği müthiş mücadeleye sahne oldu. Bu İstiklal mücadelesini Akhisar halkı da vermiş, şehirde yaşayan bütün halk Yunan Komutanı’nın “ Bize karşı direnmeye kalkmayın. Türk ordusunun sizi kurtaracağını da aklınıza getirmeyin. O iş bitmiştir” gibi konuşmalarına aldırmadan, birbirlerine kenetlenmişlerdir. Akhisar halkı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın görevlendirdiği Yüzbaşı Ethem Bey’in etrafında yaşlısı genci, kadını erkeğiyle kola girmişler cadde ve sokaklardan Yunan Bayrakları yok edilinceye kadar canla başla çarpışmışlardır.
        Kurtuluştan bir müddet sonra, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Paşa’nınAkhisar’ı ziyaret edeceği haberi Akhisar halkının bütün yorgunluğunu unutturmuştu.  Adeta hepsinin gözlerinin içi parlıyordu. Akhisar halkı Ata’sını karşılamak üzere yollara döküldü. Nihayet beklenen misafir 5 Şubat 1923 günü saat 10.30’da yanında eşi Latife Hanım ve Kazım Karabekir Paşa ile birlikte büyük bir sevgi seli içersinde Akhisar istasyonuna geldiler. Bir müddet istiharat ettikten sonra büyük çınar ağaçlarıyla kaplı bugünkü “Tahir Ün” caddesinden halkın sevgi gösterileri ve alkışları arasında Belediyeye giderek ilçenin ileri gelenlerini çifçilerini ve sanatkarlarını kabul etmiştir. Kabul esnasında şehir eşrafından Müftü Bekir Efendi bir konuşma yaptı. Bunun üzerine Gazi: “Hoca Efendi hazretlerinin sözlerinden çok mütehassıs oldum. Bütün dünya bilir ki memleketimizin bazı bölgeleri düşman zulüm ve işkencelerimize maruz kaldı. Sizi kurtarmak için çalışan orduya bütün milletle beraber Akhisar ahalisi de dua ettiler. Efendiler! Yalnız biz değil, bütün ehl-i İslam zulüm gördü. Düşmanlar bizi esaret zinciri altında bırakmak istediler. Fakat milletimizin azim ve hamiyeti bu zincirleri parçaladı. Her yerde olduğu gibi buradaki temastan da anladım ki, millet hakimiyetini muhafaza hususunda büyük azim ve kudret göstermektedir. Hakikati gören ve anlayan milletimiz bundan sonra can-ı gönülden çalışacaktır”
        Aynı günün  akşamı onuruna verilen yemeğe katılan Gazi Mustafa Kemal Paşa, yemekte şu konuşmayı yapar: “Yaşamak için mücadele şarttır. Şimdiye kadar pek çok millet değişik darbelere maruz kalmıştır. Bu darbeler ya bir milletin benliğini mahveder yada mevcudiyetini yok eder. Türk milleti maruz kaldığı darbeler karşısında mevcudiyetini muhafazaetmişlerdir. Efendiler! Akhisar, düşman darbelerinin ilk hedeflerinden  birini teşkil etti. Fakat bu darbe karşısında dağılmadı. Takdire şayan bir namus cephesi vücuda getirerek mücadeleye devam etti. Bugün Akhisarlılarla yakından temas etmem vesilesiyle ben de kendilerini tebrik ederim”
        Bu konuşmada sonra eşi Latife Hanım ve silah arkadaşı Kazım Karabekir Paşa ile birlikte Zafer sinemasına giden Gazi Mustafa Kemal Paşa onuruna düzenlenen geceyi izlemiştir.

        Gazi Mustafa Kemal Paşa ertesi gün Akhisar’dan ayrılırken: “Akhisar’da geçirdiğim birkaç saatlik zaman, çok uzun zamanlarda vücuda gelebilecek hatıra yaratmaya kafi gelmiştir” diyerek Akhisar halkının misafirperverliğini verdikleri mücadeleyi övmüştür.
        Bundan sonrada Akhisar eski günlerine dönmüş analar, bacılar, dedeler, nineler dinçleşmiş, asırlık çınar ağaçları gibi dimdik ayağa kalkmıştır.”dedi

        Akhisar Tren Gar’ında yapılan törende Misak-ı Milli Ali Şefik İlköğretim Okulu öğrencilerinden Batuhan Ata  “Atatürk”, Kevser Adar “M.Kemal” isimli şiirleri okudular.
        Akhisar Anadolu Lisesi Davul Ekibinin hazırladığı gösteriden sonra, Akhisar Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan “Resimlerle Atatürk” konulu Resim Sergisi Tren Gar’ı bekleme salonunda ziyaretçilere açıldı.Ayrıca Akhisarlı Studyo Özge Kadir Boz tarafından hazırlanan  Atatürk’ün Akhisar belgeseli Sinevizyon gösterisi izleyenleri duygulandırdı.
        Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 83. yıl dönümü törenine Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, Garnizon Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay S.Cüneyt Kavuncu, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Aydıner,Adalet Komisyon Başkanı Muhammet Güney ve Askeri Personel, Siyasi Parti İlçe Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ve Daire Müdürleri Öğrenciler ve Akhisarlılar katıldı.













  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.