Atatürk'ün Akhisar'da Kaldığı Ev Harap Halde
Dr.Tuncay Şen-AHA Haber
Atatürk ün 5 Şubat 1923 de Akhisar ‘a geldiğinde kaldığı Aynalı camisi yanında ki Selman Bey’in Köşkü ve konağının bakımsızlıktan yıkılmak üzere oluşu görenleri üzüyor.
Mustafa Kemal Atatürk 5 Şubat 1923 de İzmir den Akhisar ‘a gelmiş, gün boyu onuruna yapılan etkinliklere katılmış geceyi de Akhisar eşrafından Selman bey in köşkünde Kazım Karabekir ile kalmıştır.Henüz bir hafta önce evlendiği eşi Latife Hanım ise köşkün hemen yanında ki yine Selman Bey e ait olan konağında ağırlanmıştır.
Gazi Mustafa Kemal 6 Şubat 1923 günü Akhisar'dan ayrılarak Edremit e gitmiştir. Bu geliş anısına her yıl 5 Şubat ta tren istasyonunda kutlamalar yapılmaktadır.
Bu ev ile ilgili uzun zamandır araştırma yapıp girişimlerde bulunan Yazarımız Dr.Tuncay Şen’in açıklamasını sunuyoruz:
“ Selman Bey, Milli Mücade yıllarında ki Akhisar eşrafının önemli bir şahsiyetidir. Evinde .Atatürk, Kazım Karabekir ve Latife hanım ı ağırladığı bilgisi; her yıl 5 Şubatta kutlanılmakta olan etkinliklerde dinleyicilere yerel tarihçimiz Mustafa Kuzucuk tarafından okunan metinde geçmektedir. Geriye Selman beyin tapu kayıtlarında ki evinin yerinin öğrenilmesi kalıyordu. Sayın Kuzucuk o bilgiye ulaşmış. Kendisi bana evi gösterdiğinde çok heyecanlanmıştım. Benim başka bir nedenle araştırdığım Selman beyin köşkü ve konağının hali görenleri inciltecek kadar kötü durumdaydı. Biz sosyal medya da aslında bir yıldan fazla süredir bu ev ile ilgili çalışmalarımızı paylaşmaktayız. Atatürk ün o evde kalmış olması var olan tarihi değerini arttırmaktadır. Aslında “Atatürk ün kaldığı ev” yerine “Selman bey Atatürk ü bu evde ağırladı” dememiz gerekiyordu. Mustafa Kuzucuk ile birlikte bazı kişileri ziyaret ederek bu ev hakkında bilgilendirme görüşmeleri yaptık Akhisar da yaptığı araştırmalarıyla yerel tarihimizle alakalı bilmediğimiz bilgileri bize sunan Kuzucuk, bu alanda yazdığı kitapları ile ilgi görüyor. Yerel tarihimiz de artık referans kaynağımız olan Mustafa Kuzucuk a dayandırdığımız bu ev ile ilgili girişimlerimizin itibar görmemesi beni üzmüştür. “İspat edin” yaklaşımı yerine “Atatürk neden Selman bey i tercih etti?” tarzında birbirini izleyen sorular alsaydık bugün belki daha farklı şeyleri konuşuyor olacaktık. Birçok il de Atatürk ün çay içecek kadar oturduğu evler ‘kaldığı ev” olarak korunuyor. Bana göre Selman Bey e ait bu ev Akhisar ın geçmişiyle ilgili bir çok hafızayı içinde barındırması açısından önemlidir. Birgi de Çakırağa konağı ne ise bizde de bu köşk ve konak odur. Bu evin Köşk kısmı “’Atatürk burada kaldı kalmadı’ tartışmasını göremeyecek kadar kötü durudadır. İçine girdik gezdik. Çatısı göçmek üzeredir. Köşkün kitabesi artık yok. Yola bakan bir duvarı geçtiğimiz kış yağmurlarından sonra yıkıldı. Önümüz kış geçireceği son kış izlenimi veriyor. Bu köşkün İstiklal Harbimize saygımızdan,Selman bey e saygımızdan Atatürk ün orda kaldığı bilgisiyle kazandığı yeni değerlerden ötürü yıkılmaktan kurtarılmalıdır. Çatısı ve duvarları acilen onarılmalıdır. Yoksa bu evi sadece fotoğraflardan hatırlayacağız. Evin sonrası için ne amaçla kullanılacağı Selman bey ‘in varislerinin gönlü alınarak karar verilmelidir. Büyük şehir belediyemizin gösterdiği ilgiyi artırmak, insanlarımızı bilgilendirmek ve son kez dikkat çekmek amacıya bu haberi yapıyoruz. Saygılarımla”
Mustafa Kuzucuk ile yaptığımız ve kamoyununun bu ev ile ilgili çekincelerini giderecek bilgileri ihtiva eden röportajımızı yakında ‘Akhisar haber’ internet sitemizde yayımlacağız.
Kuzucuk un 5 şubat anma etkinliklerinde yaptığı konuşmadan yaptığım alıntıyı ve Akhisar haber arşivinden (Belgelik) derlediğim haberleri ve konuşma videosunu şimdilik kaynak olarak sunuyorum:
…
"Mesela çoğu insanlardan duyduğumuz Atatürk Akhisar'ı sevmezdi, hayır öyle bir yok. Kimsenin bilmediği bizim titiz çalışmamız sonucu da bazı fotoğraflara ulaştık. Elimizde Akhisar'da Atatürk'ün çekilmiş, hiç yayınlanmamış fotoğrafları var. 1925 yılında Akhisar'da Ege Manevraları var, bu manevralardan çekilmiş fotoğraflar var. Atatürk 5 Şubat 1923' de Akhisar'a geldi, bir akşam kaldı diye söylüyoruz. Özellikle istasyon civarında program yapılıyor ve bir gece kalmıyor. Belgelerle 12 hafta kaldığını tespit ettik ve kaldığı ev de şuanda mevcut. Hamidiye köyü civarında Atatürk karargah kuruyor ve 1 hafta Ege Manevralarını Fahrettin Altay paşa, İsmet İnönü, Atatürk, Mareşal Fevzi Çakmak bunlar 1 hafta bu Ege Manevralarını idare ediyor." MUSTAFA KUZUCUK.
Not: haber yazımız ardından verdiğimiz tarihi fotoğraflar Kuzucuk arşivinden (Belgelik) alınmıştır.
KAYNAKLAR
Atatürk�ün Akhisar�a Gelişinin 85. Yıldönümü Törenle Kutlandı!
https://www.akhisarhaber.com/ataturkun-akhisara-gelisinin-85-yildonumu-torenle-kutlandi-2582h.htm
Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 87. yıldönümü törenle kutlandı
https://www.akhisarhaber.com/ataturkun-akhisara-gelisinin-87-yildonumu-torenle-kutlandi-6362h.htm
Atatürk’ün Akhisar’a gelişinin 89. yıldönümü törenle kutlandı https://www.akhisarhaber.com/ataturkun-akhisara-gelisinin-89-yildonumu-torenle-kutlandi-11065h.htm
https://www.akhisarhaber.com/akhisarin-91-kurtulus-zaferi-coskuyla-kutlandi-16465h.htm
https://www.akhisarhaber.com/akhisar-92-kurtulusunu-coskuyla-kutladi-20775h.htm
https://www.akhisarhaber.com/ataturkun-akhisara-gelisinin-92-yildonumu-torenle-kutlandi-22363h.htm
https://www.akhisarhaber.com/akhisar-kultur-ve-sanat-derneginden-ensivriye-ziyaret-21935h.htm
Atatürk ün Akhisar a geldiği tarih olan 5 şubat 1923 ün anısına her yıl 5 şubat ta Akhisar da törenler düzenlenir. aşağıda video da Mustafa Kuzucuk un konuşmasını mutlaka dinleyiniz. videonun 21.ci dakikasında anlatıyor..
http://www.dailymotion.com/video/xod8d3_ataturk-un-akhisar-a-gelisinin-89-yil-programi_news