Bağ ve domates tarlarında hasat başladı
Haber Merkezi
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç ve teknik personeli yıl boyu düzenli olarak kontrollerini yaptıkları bağ ve domates tarlalarında hasadın başlamasıyla birlikte üreticileri bu mutlu gününde de yalnız bırakmadılar.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
“Bağlarımızda hasat olgunluk tespitleri yapıldı. Hasat zamanının biraz erken olduğu fakat üzüm hasadının uzun süreceği ve domatesle birlikte çakışan hasat zamanı işçi sıkıntısına sebep olabilir düşüncesiyle, az erken de olsa bazı bölgelerde Bağ hasadına başlanmıştır.
Üzümde hasat olgunluk tespiti refraktometre cihazı ile birlikte, sıkılarak çıkarılan üzüm şırası ölçülerek yapılmakta, Ölçüm sonucu 23 derece olduğunda hasat zamanının geldiği anlaşılmaktadır. Buda 100 kg yaş üzümden 23 kg kuru üzüm elde edileceğini gösterir. Erken hasat edildiğinde kuru madde miktarı az olacağından verim kayıplarına yol açmaktadır. Yapılan ölçümlerde 23 ten eksik kalan her bir derece için hasat başlangıcı 2 gün ileriye atılmaktadır. Örneğin 20 derece gelen bir ölçümde üzüm hasat başlangıcı olan 23 derece için 6 gün beklemek maksimum kuru madde ve maksimum verim demektir. Bölgemiz bağlarında yapılan ölçümlerde genel olarak 19-20 derece ölçüm değeri tespit edilmiştir.
Bölgemiz bağlarında yayılmakta olan Biyoteknik ve Biyolojik mücadele (Böcek salımı vb.) sayesinde Salkım Güvesiyle ilaçsız mücadele, kalıntı sorununa çok büyük katkıda bulunmuş daha sağlıklı ve kaliteli üzüm elde edilmeye başlanmıştır. Hasadı başlayan bu bağlarda Salkım Güvesi sorununun olmayışı özellikle gözlemlenmiştir. Salkım Güvesine karşı Böcek salınımıyla ilgili gözlem ve takip devam edecektir. Tarladan sofraya güvenilir ve sağlıklı gıda amacıyla, hasat öncesi birçok üründen alındığı gibi bağlardan alınan üzüm numuneleri alınmış ve hiçbir ilaç kalıntısı çıkmamış olması ayrı bir mutluluk kaynağıdır.
Geçen yıla oranla, bu yıl doğal afet ve iklim koşuları yönünden olumlu bir dönem olması ve üreticilerimizin Tarım teşkilatımızla koordineli çalışması sebebiyle bu yılki üzüm veriminin geçen yıla oranla daha iyi olacağı tespit edilmiştir.
Diğer bir ürünümüz olan Domates tarlalarında da sezon boyu süren gözlemler sonucu bazı tespitler yapılmıştır.
Genel olarak geçtiğimiz yıla oranla çok büyük zararlara yol açan Virüs etkinliğini azaltmış bunun esas sebebi, Virüse karşı dayanıklı çeşitlerin çok yaygın olarak bölgemizde dikilmiş olmasıdır.
Hastalıktan ari fidanlar dikilmesine karşı bölgemiz domates veriminin beklenenden az olmasının ana sebepleri, iklim koşullarına bağlı bazı fungal hastalıkların çok yoğun olması ve yeni çeşitlerin erkencilik durumuna göre daha az verimli çeşitler olması esas nedenler olmakla birlikte çeşit bazında yapılan takiplerden bölgemize uygun olanlar tespit edilmiş ve önümüzdeki yıl bu tespitlere göre çeşit tavsiyesi yapılacaktır.
Dikimle birlikte hasadı zamana yayılacak erkenci, orta erkenci ve geçci çeşitlerin tercih edilmesi hasatta sorun yaşanmaması ve istikrarlı bir fiyat politikası oluşmasına yardımcı olacaktır. Tüm bölgede aynı anda hasada başlanması, domates fabrikalarında yığılmalara yol açmış ve aynı zamana rastlayan üzüm hasadında da olumsuz etki yaratmıştır.
Gerek üzümde, gerekse domateste yeni teknolojilerden faydalanılmaya başlanmış üzüm serme ve toplama makinesi ile domates hasat makinesi bölgemizde yayılmaya başlamıştır. Buda üretimimize çok büyük katkı sağlamıştır. Örneğin 25 dekarlık bir domates tarlasından elde edilebilecek yaklaşık 250 ton domatesin toplama maliyeti 30.000 tl civarıdır. Domates hasat makinesi 25 dekarlık bir alanı 1 günde çok rahat bir şekilde, tek başına hasat edebilmektedir.
Pamuk tarlalarında sezon boyu süren gözlemler sonucu, bu yıl zararlı yönünden çok zor bir üretim sezonu olmuş 3 kez yeşil kurda karşı ilan verilmiştir. Hasada 20-25 gün kalmasına rağmen yapılan uyarılara göre ilaçlama yapılmayan tarlalarda hala yeşil kurt populasyonunun azda olsa devam ettiği ve emici böceklerin yoğunluğu özellikle tespit edilmiştir. Daha kaliteli yüksek verime ulaşabilmek için Tarım teşkilatlarıyla koordineli çalışmak, yükselen maliyetler karşısında üreticimizin az masrafla daha kaliteli ve daha yüksek verimler almasını sağlayacaktır. Emeklerinizin karşılığını maksimum seviyede alabilmeniz adına, Tarladan sofraya sağlıklı, kaliteli, güvenilir gıda ve ürünler elde edebilmek için Tarım Müdürlüğümüz her zaman üreticimizin yanındadır ve olmaya devam edecektir”