Bağlarda kontroller aralıksız devam ediyor
Haber Merkezi
İlçe Tarım Müdürlüğü konu uzmanları tarafından, bağlarda sezon boyu hastalık zararlı kontrolü yapılmaktadır. Bağlarda sezon başında ilk yapılan kontrollerde Ölükol Hastalığının çok bulaşık olduğunu tespit edildi.
Havaların yağışlı gitmesi nedeniyle kış mücadelesini zamanında ve gerektiği şekilde yapılamadı. Hastalığın yeni sürgünlere bulaşmasını önlemek amacıyla yaz mücadelesinin mutlaka düzenli olarak yapılması için birebir gerekli uyarılarda bulunuldu. Telefonla bilgilendirme yaparak sms servisi aracılığıyla ve kahvehane ve köy meydanlarına asılan afişlerle bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirmelerde; Ölükol Hastalığına karşı yaz mücadelesinde sürgünler 2-3 cm iken 1. İlaçlama 8-10 cm iken 2. İlaçlama ve 15-20 cm iken 3. İlaçlama yapılması gerektiğini ayrıca Thrips zararlısının da yoğunlaştığı ve maymuncuk zarar yapma zamanının geldiğinde ve yoğunluğun görüldüğü yerlerde mutlaka Thrips ve Bağ Maymuncuğuyla da mücadele edilmesi gerektiği bildirildi.
Çiçeklenme döneminin ardından mantari hastalıklar açısından elverişli seyreden olumsuz iklim koşulları bağlar için büyük risk oluşturmaya devam etmekte ve diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi bağlarda aralıksız kontroller devam ediyor.
İlçe Müdürlüğü konu uzmanı teknik personellerinin verdiği bilgiler göre, Külleme Hastalığına karşı ilaçların etki süresi dikkate alınarak ilaçlamalara devam edilmesini tavsiye ediyorlar. Bağ Mildiyösüne karşı yağışların devam etmesi halinde tekrar ilaçlama ilanı verilecektir.
İlçe Müdürlüğü meteorolojik veri istasyonu verilerini değerlendirilerek bağlarda yapılan kontroller sonucu, ilaçlaması düzgün yapılmayan bağalarımızda Mildiyö (Pronos) belirtilerini tespit edildi.
Başlangıçta yaprakların üst yüzeyinde sarımtırak renkli tipik yağ lekeleri şeklindeki lekeler, ilerleyen zamanlarda ilaçlı mücadele ihmal edilirse bu lekelerin altında beyaz renkli mantar tabakası oluşmaktadır.
Diğer tespit edilen Külleme Hastalığı ise şuan Salkım diplerine bulaşmış durumdadır. Salkımdaki danelere bulaştığında çok büyük zararlara yol açacağından üzümlere tatlı su yürüyünceye kadar ilaçlı mücadeleye devam edilmelidir. Külleme Hastalığına karşı mücadelede devamlı sistemik ilaçlar değil araya WP Kükürt katılarak ilaçlamaya devam edilmelidir.
Meteorolojik verilerden faydalanarak, etkili sıcaklık toplamlarının Salkım Güvesi yumurta bırakması için istenen değere ulaşıldığından, Salkım Güvesi yumurta sürveyine de başlandı.
Salkım güvesi ergini yumurta bırakmaya başladığını ve gerekli olan etkili sıcaklık toplamlarını tespit ettikten sonra en kısa sürede ve yerinde telefonla bilgilendirme yaparak sms servisi aracılığıyla yumurta ilaçlaması için üreticilerimizin 23-24 Mayıs tarihlerinde ovisit ilaçlarıyla Salkım Güvesi Yumurtasına karşı ilaçlama yapmaları gerektiği bilgilendirildi.
Bu ilaçları kullanmayıp Salkım Güvesi Larvasına karşı ilaçlama yapacak olanlar Larva ilanını beklemelidir.
İlçemizde yaklaşık olarak 19.000 da üzüm bağı alanı olup bu ürünlerin büyük bir kısmı Akselendi, Beyoba, Sazoba, Morallar ve Rahmiye bölgesinde bulunmakta.
Bağlarımızda ve diğer üretim yapılan tüm tarım alanlarında gerek Meteorolojik ve gerekse Erken uyarıya tabi tuzak sayımlarıyla birlikte arazi kontrolleri İlçe Müdürlüğü konu uzmanı teknik personellerince devam edecektir.