Bakırlıoğlu: Ekonomide çöküşün nedeni; tek adam rejimi
Haber Merkezi
Ekonominin içinde bulunduğu durumun tek adam rejiminden kaynaklandığını belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu durumun darbelerden ve pandemiden bile kötü olduğunu söyledi.
AKP iktidarının ekonomideki çöküşün nedenini hep başkalarına bağladığını hatırlatan Bakırlıoğlu fakat gerçek nedenin başkanlık sistemi olduğubu ifade etti. Bakırlıoğlu yapığı açıklamada; REkonomik çöküşün nedeni için gezi eylemleri dediler. 15 Temmuz hain darbe girişimi, pandemi koşulları dediler.
Fakat rakamlar, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu krizin nedeninin tek adam rejimi olduğunu ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi eylemlerinin Türkiye'ye doğrudan maliyetinin 1,4 milyar dolar, dolaylı maliyetinin ise 100'lerce milyar doları bulduğunu söylüyor fakat tek adam rejimine geçildikten sonra Merkez Bankasının kasasının nasıl boşaldığını hepimiz biliyoruz.
12 Eylül 1980 askeri darbesinde, gezi eylemlerinde yada 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu yıllarda bile Türkiye ekonomisi daha iyi durumdaymış.
Başkanlık Sistemi İle Dünya Ekonomisi İçindeki Payımız Düştü
Esas ekonomik darbe tek adam rejimine geçildikten sonra olmuştur. 2018 seçimleri ile Başkanlık sistemine geçilmesiyle dünya ekonomisi içindeki payımızı yüzde 1’in altına düşmüş ve her yıl düşmeye devam etmiş. Yıllara Göre Türkiye'nin Dünya Ekonomisindeki Payına baktığımızda bunu net şekilde görebiliyoruz. 24 Ocak kararlarının alındığı, 1980 askeri darbesinin olduğu yıl dünya ekonomisi içindeki payımızı yüzde 0,86
2013 yılında gezi eylemleri olduğunda dünya ekonomisindeki payımız yüzde 1,24 idi. 2016 hain darbe girişiminde Türkiye’nin payı yüzde 1,24 idi. Her şey başkanlık sistemi ile tersine döndü. 2018 yılında yapılan seçimlerle başkanlık sistemine geçildiğinde payımız yüzde % 0,91. Pandeminin dünyayı kasıp kavurduğu 2020 yılında yüzde 0,85. Oysa tüm dünyanın ilgi ile izlediği iddia edilen yeni ekonomik modelimiz sayesinde dünya ekonomisi içinde Türkiye’nin payı yüzde 0,67’ye düşmüş ifadelerine yer verdi.
23. Sıraya Geriledik
Türkiye ekonomik büyüklük bakımından 2013 yılında, dünyada ilk 16’da iken, 2021’de 21. sıraya gerilediğine ve IMF’nin 2022 birinci yarısı için tahmini sırasının 23 olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. Asıl acı olan, IMF’nin 2022 birinci yarısı için dünya GSYH’si içerisinde Türkiye’nin payı tahmini 0.67
Türkiye’nin Payı Yarı Yarıya Azalmış
Son 9 yılda Türkiye’nin payı neredeyse yarı yarıya azalmış. Tabi ki ekonomik kriz dönemlerinde Türkiye’nin dünya ekonomisi içindeki payı düşmüş. 1994 ve 2001 krizlerinde payımız düşmüş. Ama bakıyoruz 2022 yılında payımız daha fazla düşmüş durumda. Darbelerin ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Bunu gözardı edemeyiz. Fakat bu ekonomik krizin asıl nedeni ne darbeler, ne de eylemlerdir. Tek nedeni var AKP iktidarının uyguladığı yanlış politikalardır. Ehliyetsiz, liyakatsiz kadroların elindeki yeni ekonomik modelin Türkiye ekonomisine verdiği zararı darbeler bile vermemiştir.
Bugün gelinen noktada; Yıllık enflasyon yüzde 85’e İşsizlik 11,2’ye Dolar kuru 18,60’a çıkmıştır.
Türkiye işsizlik ve enflasyon toplamının esas alındığı sefalet liginde liderliğe yükselmiştir.