• BIST 10647.91
  • Altın 2450.255
  • Dolar 32.6226
  • Euro 34.9882
  • Manisa 32 °C
  • İzmir 34 °C
  • Akhisar Belediyesi Yaz Kursları Başlıyor
  • Okul Öncesi ve Çocuk Gelişimi Kursu Başlıyor
  • Yeni Yöntem Eğitim Kurumlarında Sürprizler Devam Ediyor
  • Beden İşçileri Aranıyor
  • Bay Bayan Ekip Arkadaşları Aranıyor
  • Arıza Bakım Sevkiyat ve Depo Personeli arıyoruz
  • Erkek Personel Alınacaktır
  • Halikarnass Restaurant’ta Cuma ve Cumartesi Günleri canlı müzik
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Bakırlıoğlu; Emekçiye vergi, emekliye vergi, ev sahibine vergi, çiftçiye vergi, hayvana vergi

Okunma Sayısı: 390
Bakırlıoğlu; Emekçiye vergi, emekliye vergi, ev sahibine vergi, çiftçiye vergi, hayvana vergi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Genel Kurul’da görüşülmekte olan "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" üzerine konuştu.

Bakırlıoğlu; Emekçiye vergi, emekliye vergi, ev sahibine vergi, çiftçiye vergi, hayvana vergi

Haber Merkezi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Genel Kurul’da görüşülmekte olan "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" üzerine konuştu. Konuşmasında kanun teklifindeki eksikliklere dikkat çeken Bakırlıoğlu “Emekçiye vergi, emekliye vergi, ev sahibine vergi, çiftçiye vergi, hayvana vergi, hayvancıya vergi.  Hazine Bakanı bütçe açığını azaltmak için nereden vergi alacağını şaşırmış durumda.Her yere saldırıyor; vergi, vergi, vergi, vergi!” dedi.

Teklif Neden Kod Kanun Olarak Gelmedi?

Teklifin kod kanunun olarak gelmemesini de eleştirilen Bakırlıoğlu“ Kanunun adı ‘Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ olarak geçmekte ve torba kanun olarak görüşülmekte. Oysa teklifin tamamı kripto varlıklarla ilgili düzenlemeleri getiriyor ve biz bu konuyu torba kanun yerine kod kanun olarak görüşebilirdik. Neden bu teklif karşımıza ‘kripto varlıklar hakkında kanun teklifi’ olarak gelmedi? Üstelik ilerleyen süreçte bu konuda daha birçok düzenlemeye ihtiyaç olacağı bizzat kanun teklifi sahipleri tarafından dile getirilmişken neden biz bu teklifi kod kanun hâlinde getirmedik? Ayrıca bu kanun teklifi tali komisyonlarda neden görüşülmedi” diye sordu.

Konuşmasında İç Tüzük 38'e işaret eden Bakırlıoğlu“ İçTüzük’de ‘Komisyonlar, kendilerine havale edilen tekliflerin ilk önce Anayasanın metin ve ruhuna aykırı olup olmadığını tetkik etmekle yükümlüdürler.’ denilmekte. Yani teklifin maddelerine geçilmeden ele alınması gereken ilk husus teklifin Anayasa'ya uygunluğudur. Komisyon görüşmelerine başlandığında Anayasa'ya aykırılık konusundaki itirazlarımızı dile getirdik, gerekçelendirdik. Buna göre bu kanun teklifinin 7'nci ve 10'uncu maddeleri Anayasa'nın 13'üncü, 26'ncı ve 48'inci maddelerine açıkça aykırılıklar barındırmaktadır. Benzer düzenlemeler hakkında Anayasa Mahkemesinin daha vermiş olduğu kararların Grubumuz tarafından zikredilmesine ve tutanaklara geçmesine rağmen önergemiz kabul edilmemiştir “ şeklinde konuştu.

Neden Bu Kadar Geç Kalındı?

Kanun teklifinin hazırlanması için neden bu kadar kaç kalındığını soran Bakırlıoğlu”Neden şimdi ve neden bu düzenleme bu kadar geç gündeme geldi? Bu konuda yasal boşluk olduğu Nisan 2021 Thodex vurgunu sonrası gündeme gelmişti. Hatırlayalım o günleri: Kripto varlık platformlarından bir tanesi olan Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer yanında kimi kaynaklara göre 2 milyar dolarla, iddianameye göre ise 356 milyon lirayla elini kolunu sallaya sallaya Arnavutluk'a kaçmıştı. Bu olaydan bir ay sonra dönemin Maliye Bakanı kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yapılacağını belirtmişti. Üzerinden üç yıl geçti, bu üç yıl içerisinde başka vurgunlar da yaşandı. Mesela FigCoin dolandırıcılığı, 7 milyon 700 bin dolar; pushing vurgunu, 50 milyon lira; Smart TradeCoin vurgunu, 1 milyar dolar. Bu düzenleme geç kalmış ve bu nedenle de bir hayli can yakmış bir düzenlemedir. Buteklif kanunlaştıktan sonra elimizde kripto paralarla ilgili bir metin olacak ancak ülkemizde bütüncül ve kapsamlı bir blok zincir strateji belgesi bulunmamaktadır. Eğer ülkemizde blok zincir teknolojisinde lider ülke konumuna gelmek istiyorsak SPK, BDDK Hazine ve Merkez Bankasının müştereken hazırladığı bir strateji belgesine ihtiyaç bulunmaktadır ve bu eksikliğin bir an önce giderilmesi gerekmektedir“ dedi.

Teklifle SPK’ya Sınırsız Yetki Veriliyor

Kanun teklifinin ikincil düzenlemeler için Sermaye Piyasası Kuruluna sınırsız yetki verdiğini söyleyen Bakırlıoğlu“ Kripto varlık düzenlemelerine dair global standartlar henüz oluşmadı. Bu nedenle de detaycı bir yaklaşım yerine esnek bir yaklaşım gösterilebilir ancak bazı konuların herhangi bir sınır çizilmeden ikincil düzenlemelere bırakılmaması gerekmekteydi; bunu önemli bir eksik olarak görmekteyiz. Teklifteki bir diğer önemli eksik ise asgari sermaye miktarına yer verilmemesi, güçlü sermaye yapısının oluşturulması kripto piyasalar için önemli olmasına rağmen bu konuda bir düzenleme bulunmamaktadır. Avrupa Komisyonu tarafından çıkartılan Kripto Varlık Piyasalar Yönetmeliğine göre kripto varlıklar 3 ayrı sınıfa ayrılmış ve her sınıf için ayrı ayrı asgari sermaye belirlenmiş olmasına rağmen bu teklifte böyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Sistemde yatırımcıları mağdur etmeyecek, mağduriyetini giderecek sigorta düzenlemesi bulunmuyor. Oysa komisyonda kripto hizmet sağlayıcılarının cirolarından yüzde 2’lik bir tutar alınacak, bunun üzerine binde 5'lik bir tutar alınarak kurulacak bir sigorta teminat sistemine aktarılması suretiyle bu konuda bir düzenleme yapılabilirdi, bunu eksiklik olarak görmekteyiz. Kripto paraların platformlarda saklanan veya mevduat olarak tutulan müşteri nakit hesapları var ancak bu mevduat hesaplarında tahakkuk eden faizlerin hangi hesabı geçeceği konusu teklifte yer almamaktadır. Bu faizlerin hizmet sağlayıcılarında mı yoksa mevduatı değerlendirende mi kalacağı konusunda netlik bulunmamaktadır“ şeklinde konuştu.

 

Bu platformların güveni kötüye kullanacak eylemleri yapmaları hâlinde alınacak tedbirler ve cezai yükümlülükler olduğunu ifade eden Bakırlıoğlu şunları söyledi : “Teklifin bazı maddelerinde böyle bir düzenleme var ancak net değil. Bu hâliyle sorumluluk tüm çalışanlara yüklenmekte, gerçek kişi, tüzel kişi ayrımı gözetilmemektedir. Kripto varlıklardan bahsediyoruz, bununla ilgili yasal düzenleme yapıyoruz ancak yaptığımız bu düzenlemede kripto veri bankacılığıyla -biraz önce hatipler de belirtti- ilgili herhangi bir ifade, tanım bulunmamakta. Bu konuda da biz bu teklifi yetersiz görmekteyiz. Kamuoyu günlerdir önümüze geleceği söylenen, basına sızdırılan yeni vergi düzenlemelerini tartışmakta. Basından gördüğümüz kadarıyla taslakta yok yok. Buna göre, zor şartlarda çalışan, trafik kazalarında ölen, sakat kalan motokuryelerin kazançları vergilendirilecek, garsonların bahşişleri vergilendirilecek, meskenlerin kiralarına stopaj getirilecek; yetmedi, yemdeki KDV yüzde 10'a, gübredeki katma değer vergisinin yüzde 20'ye çıkarılacağı söylenmekte. Bu ülke dünyadaki en yüksek gıda enflasyonunu yaşıyor, insanlar gıdaya ulaşamıyor; çiftçi, hayvancı âdeta bitkisel hayata girmiş; hayvanlar kesime gitmekte, tarlalar boş kalıyor yani özetle üretimden kopmuşuz. Yapılması gereken üreticilerin maliyetlerini azaltmak, üreticinin nefes almasını sağlamak, tüketiciyi kollamak iken Hükûmet en büyük maliyet kalemi yem ve gübreye vergi getirerek âdeta üreticinin fişini çekmektedir. Emekçiye vergi, emekliye vergi, ev sahibine vergi, çiftçiye vergi, hayvana vergi, hayvancıya vergi; Hazine Bakanı bütçe açığını azaltmak için nereye vergi salacağını şaşırmış durumda, her yere saldırıyor; vergi, vergi, vergi, vergi! Biz burada bir kanun teklifini görüşüyoruz, milyarlarca dolarlık hacimli bir piyasadan bahsediyoruz ve kazançtan bahsediyoruz ancak burada vergi yok. Şimdi,  ‘Yatırımcı kaçabilir ve o yüzden biz buradan vergi almıyoruz.’ diyorlar. E, peki, emeklinin günahı ne? Emeklinin günahı kaçamaması mı? Emekçinin günahı ne, çiftçinin günahı ne, üreticinin günahı ne, bunlar kaçamadığı için mi biz bunlardan vergi alıyoruz? Yani bu konuda ciddi bir eksiklik olduğunu görmekteyiz. Allah hakkı için söyleyelim yani bu hak değildir, reva değildir. Bu konuda ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. “

bakirlioglu.-003.jpg

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.