• BIST 9484.44
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Manisa 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • 3 Vardiya Çalışacak Bay ve Bayan Aranıyor
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • ASDER Edebiyat Atölyesi Başlıyor
  • Vasıflı, Vasıfsız Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Ramiz Et İşleme Tesislerine Çalışan Aranıyor
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Bakırlıoğlu: Kısır hayvanları, damızlık diye dağıtmışlar!

Okunma Sayısı: 3230
Bakırlıoğlu: Kısır hayvanları, damızlık diye dağıtmışlar!
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının 2018 Yılı Denetim Raporu ile “damızlık özelliği taşımayan” yani “kısır” ve sağlıksız hayvanların “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında genç çiftçilere dağıtıldığı konusunda basın açı

Bakırlıoğlu: Kısır hayvanları, damızlık diye dağıtmışlar!
Haber Merkezi

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının 2018 Yılı Denetim Raporu ile  “damızlık özelliği taşımayan” yani “kısır” ve sağlıksız hayvanların “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında genç çiftçilere dağıtıldığı konusunda basın açıklaması yaptı.

Bakırlıoğlu, yaptığı açıklamada;

“Kamu kaynaklarının nasıl pervasızca kullanıldığını, israf ve yolsuzlukları ortaya koyan Sayıştay Raporları her zaman gündem oluşturmaktadır.

Son olarak yayınlanan Tarım ve Orman Bakanlığının 2018 Yılı Denetim Raporu ile  “damızlık özelliği taşımayan” yani “kısır” ve sağlıksız hayvanların “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında genç çiftçilere dağıtıldığı ortaya çıktı.

Burada ciddi bir yolsuzluk söz konusudur.

Raporda; Genç Çiftçi projesi kapsamında genç çiftçilere dağıtılmak üzere Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından satın alınan hayvanlardan bir kısmının damızlık özelliği olmayan hayvanlar olduğu, bir kısmının Şartnamede sayılan hayvan ırklarından olmadığı, bir kısmının ise sağlık yönünden aranılan şartları taşımadığı;

Ayrıca genç çiftçilere dağıtılan hayvanlarda Sığır Tüberkülozu, Sığır Brusellozu, Koyun Keçi Brusellozu, Koyun Keçi Vebası, Çiçek ve Şap gibi ülkemiz hayvancığı için büyük tehlike oluşturan hasatlıklar görüldüğü belirtilmiştir.

Genç çiftçiler hastalanan, sağlıksız ve kısır hayvanları ellerinden çıkarmak zorunda kalmışlardır. Hatta bir çoğu projeye devam etmek adına usulsüzlük yaparak başka hayvanlar temin etmişlerdir.

Hayvancılığımızın gelişmesi hayvan varlığımızın et ve süt üretimimizin artması için böylesine önemli bir proje üzerinden nasıl yolsuzluk yapıldığı da açığa çıkmış oldu.

Peki bu nasıl olmuştur?

 TİGEM denetiminde, şartnamede belirtilen ırklar dışında kısır, hasta, sağlıksız hayvanlar ithal edilmiştir. Bir çok bölgede et, süt, yapağı verimi düşük yerli ırklar genç çiftçilere kültür ırkı olarak verilmiştir.

Bu yolsuzluğun sorumlusu olan, Genel Müdürlük üst yönetimi, hayvan seçimine giden kamu görevlileri, şartnameye uygun olmayan büyük ve küçükbaş hayvanları ithal eden ve yurt içinden temin eden yüklenici firmalara hiçbir şey olmamış işlerini yürütmeye devam etmektedirler.

Böylesine önemli bir projeyi “yolsuzluk” aracı olarak gören zihniyet, maalesef projenin başarılı olmasını da engellemiştir.

Olan devlete güvenip bu proje ile çiftçiliğe başlayan gençlere olmuştur. Emeklerini, paralarını ve hayallerini kaybetmişlerdir.

Devlet büyük paralar harcayarak bir proje geliştiriyor ne yazık ki yolsuzluk ve usulsüzlükler yüzünden projeler amacına ulaşmamakta, kamu kaynakları heba edilmektedir.
Devletin ve AKP’nin çevresindeki bir kısım azınlık yolsuzluk yapmayı, devlet kaynaklarını sömürmeyi kendilerine hak olarak görmektedir. Siyasi iktidar ve bürokrasi ise maalesef buna göz yummaktadır.

Yapılması gereken; Devlet bu tür projelere devam ederek gençlerin tarımsal üretim içinde yer almasını sağlamalıdır. Fakat denetim ve kontrol sistemlerinin işler hale getirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla
Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU
                Manisa Milletvekili

Sayıştay tarafından yayınlanan Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 Raporunda özellikle 2016-2017 ve 2018 yılında Tarım Reformu genel Müdürlüğünce uygulanan Genç Çiftçi Projesi’ndeki usulsüzlüklere dikkat çekilmesi projenin neden başarısız olduğunu ortaya koymaktadır.

Raporda; Genç Çiftçi projesi kapsamında Genç Çiftçilere dağıtılmak üzere TİGEM tarafından satın alınan hayvanlardan bir kısmının damızlık özelliği olmayan hayvanlar olduğu, bir kısmının Şartnamede sayılan hayvan ırklarından olmadığı, bir kısmının ise sağlık yönünden aranılan şartları taşımadığı görülmüştür.

Program kapsamında desteklenen projeler arasında büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de yer almakta olup, proje yıllarında her bir genç çiftçiye 30.000,00 TL değerinde büyükbaş hayvan teslim edilmiştir. 

Yine şartnamenin genel ve teknik şartlar kısmında satın alınacak sığırların hangi ırklardan olacağı belirlenmiştir. Ancak örnek olarak seçilen illerde gerçekleştirilen denetimlerde teslim edilen hayvanların bazılarının damızlık özelliği taşımadığı halde TİGEM tarafından kabul işlemlerinin yapılarak genç çiftçilere teslim edildiği anlaşılmaktadır denilmektedir.

Ayrıca söz konusu raporda, genç çiftçilere dağıtılan hayvanlarda Sığır Tüberkülozu, Sığır Brusellozu, Koyun Keçi Brusellozu, Koyun Keçi Vebası, Çiçek ve Şap gibi ülkemiz hayvancığı için büyük tehlike oluşturan hasatlıklar görüldüğü belirtilmiştir.

Ülke hayvancılığı için önem arz eden ve gençlerin çiftçiliğe özendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen böyle önemli bir projenin Bakanlığınıza bağlı resmi bir kurum tarafından sabote edilmesi kabul edilemez bir durumdur.

Kurban bayramı öncesinde, sahte belgeyle canlı hayvan ithalatı yapılmasına ilişkin haberlerin mürekkebi kurumadan, Tarım ve Orman Bakanlığının kendi projesi için “damızlık” olarak ithal edilen “kısır hayvanları” genç çiftçilere dağıtmasının, kamuyu zarara uğratan çok ciddi bir “yolsuzluk” olduğu ifade edilmektedir.

Buna göre;

Genç çiftçi projesi için şartnameye uygun olmayan hayvanları ithal eden ve Sayıştay Raporunda (sayfa 78)   TR390000399502 kodu ile belirtilen ithalat işletmesi hangi firmadır?

 

Bu firma 2016 yılından bu yana büyük ve küçükbaş olmak üzere ne kadar canlı hayvan ithalatı yapmıştır? Bu olayın açığa çıkmasından sonra firmanın canlı hayvan ithalat izni iptal edilmiş midir? Edilmedi ise nedeni nedir?

Genç Çiftçi Projesi için damızlık düve temini başka hangi yollarla yapılmıştır? Genç çiftçilere et, süt ve yapağı verimi düşük büyük ve küçükbaş yerli ırklarından hayvan verildiği iddiaları doğru mudur?

Genç Çiftçi Projesi kapsamından çiftçilere dağıtılan büyük ve küçükbaş hayvanlardan ne kadarı halen genç çiftçilerin elinde kalmıştır?

İlgili alıma ait Teknik Şartnamenin “Sağlık şartları” bölümü 5. Maddesinde de; teslim edilecek damızlık sığırların sağlıklı olması esastır denilmiş ve teslim aşamasında sağlıksız olduğu anlaşılan hayvanların kabul edilmeyeceği ifade edilmesine rağmen sağlıksız hayvanlar neden teslim alınarak genç çiftçilere neden dağıtılmıştır?

Böyle önemli bir projenin başarısızlığa uğramasına neden olan TİGEM Genel Müdürü ve sorumlu yöneticileri hakkında idari ve adli soruşturma açılmış mıdır?

Sayıştay Raporunda da ifade edildiği gibi ithal edilecek hayvanların seçimi için görevlendirilerek yurt dışına gönderilen fakat şartnameye uygun olmayan, damızlık özelliği taşımayan ve sağlıksız hayvanları seçerek ithal edilmesine göz yuman kamu görevlileri hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır?

2016-2017-2018 yıllarında uygulanan Genç Çiftçi Projesi amacına ulaşmış mıdır?

Genç Çiftçi Projesi kapsamında kamu zararı ne kadardır?

Hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacak olan Genç Çiftçi Projesi yeniden uygulanacak mıdır?

Çiftçilerin Bakanlığın projelerine olan güvenini yeniden kazanmak için hangi tedbirleri aldınız?


adsiz.jpg

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.