Bakırlıoğlu Salihli’de borsa ve odaları ziyaret etti
Haber Merkezi
Salihli’de bir dizi ziyaret yapan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU gündemi değerlendirerek sözleşmeli üretimde yaşanan sıkıntılara ve domates üreticilerinin sorunlarına sıkıntılara değindi.
Salihli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy ve Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ve TARİŞ Başkanı Mustafa Bulut’u ziyaret eden CHP’li Bakırlıoğlu’na CHP Salihli İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Namver eşlik etti.
Başkanların sorunlarını ve taleplerini dinleyen Bakırlıoğlu ziyaretlerin sonunda Salihli Ziraat Odasında açıklama yaptı.
Son günlerde salçalık domates üreticilerinin üretim sözleşmelerinden kaynaklı yaşadığı sorunlara değinen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; en büyük salçalık domates alıcısı durumundaki Tat Konservenin sahibi Ali Koç ile Salihli Çapaklı köyündeki çiftçi Mehmet’in tek başına rekabet etmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Tarımsal sanayiinin geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Bakırlıoğlu bunu yaparken çiftçiyi, üretimi göz ardı etmemeliyiz dedi.
Daha önce domates üreticilerinin sorunlarını kamuoyuna duyuran yazılı ve görsel medyada yer almasını sağlayan CHP Milletvekili Bakırlıoğlu 50 kuruş ürerinden sözleşme yapılmasına rağmen fire, alım kısıtlaması gibi bahanelerle çiftçinin domatesinin fiyatını 30 kuruşa kadar düşürüyorlar.
Bakırlıoğlu burada yaptığı açıklamada; Manisa önemli bir salçalık domates üretim merkezidir. Genellikle üretim sözleşmeli tarım şeklinde yapılmaktadır. Sözleşmeler çoğu zaman aracılarla yapıldığı ve sözleşme nüshalara çiftçilere ve yasal olarak zorunlu olmasına karşın Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerine verilmediği için çiftçi hakkını arayamamaktadır.
Maalesef çiftçi muhatabı olan güçlü şirketler karşısında hakkını savunacak durumda değildir. Bunu sağlamanın yolu güçlü çiftçi örgütleridir.
Ortada bir sözleşme var fakat nüshaları sadece firmalarda. En çok sözleşmeli üretimin yapıldığı Salihli ve Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bir tane bile sözleşme teslim edilmemiş. Ülke genelinde de durumun farklı olduğunu düşünmüyorum.
Bu konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi verdim. Çiftçinin üreticinin hakkını koruyacak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yoksa sözleşmeli tarım tam bir sömürü düzenine dönüşecek ifadelerine yer verdi.
Tarımın sorunlarına sahip çıkarak her zaman çiftçinin köylünün yanında olan ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’na teşekkür eden Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç üretim sözleşmelerinde ziraat odalarının da taraf olarak imza atması gerektiğini belirtti.