BAL-GÖÇ'ten 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği
Akhisar Haber Ajansı-AHA
Akhisar Balkan Göçmenleri Yaşatma ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Reşatbey Mahallesi Rumeli Caddesi 316 sokak 130 numara lokalinde 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlama etkinliklerine katılan bayanlarla pasta keserek kutladı. BAL-GÖÇ Derneği Başkanı Tunay Gül, lokalini hınca hınç dolduran bayanların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü karanfil dağıtarak kutladıktan sonra yaptırdığı özel pastayı kadınlar kolu yönetimiyle birlikte kestiler.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlama etkinliklerinde konuşan BAL-GÖÇ Derneği Başkanı Tunay Gül;" Akhisar Balkan Göçmenleri Derneği olarak ikincisini düzenlediğimiz 8 Mart Dünya kadınlar günü etkinliğimize hoş geldiniz. Aslında bugüne özel farklı bir etkinlik düşünmüştük fakat Türkiye'nin içinde bulunduğu terör olayları sebebiyle iptal kararı aldık. Ama şu da bir gerçek sizlerle hangi şartlarda olursa olsun birlikte olmak çok güzel. Başta beni sizlerle bir arada olmamda sebep olan annemin ve çok değerli eşimin ve ikinci bir aile olarak kabul ettim siz bayanların günün kutlu ve mutlu olsun. Tarihe baktığımızda 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan ve çalışma şartlarını düşük ücrete ve olumsuz koşulları protesto etmek amacıyla başlatılan grev sonucu çıkan yangında tam 129 tane kadın yanarak can vermesi ile sonuçlanan aslında acı bir gündür.
Türkiye'de ilk olarak 8 Mart 1921'de kutlanmaya ve anılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra kadın hak ve özgürlükleri konusunda en sağlam adımı 5 Mart 1934 yılında kadın seçme ve seçilme hakkını çıkarılan yasayla tüm dünyada ilki başaran Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını burada bir kez daha rahmet minnetle anıyoruz. Akhisar balkan göçmenleri derneği olarak kadına yapılan fiili veya fiziki yapılan saldırıları nefretle ve lanetle kınıyoruz. Bu konuda yapılacakaolan bütün etkinliklerde olacağımıza sizlerle önemle söylemek istedim.
Dernek olarak bu zamana kadar yapmış olduğumuz bütün etkinliklerde bizlerle beraber canla başla çalışan başta Filiz Çalışkan, Rasime Avcı, Hanife Sevimli, Sinem Hanım, Dilek Gürsesliler ve aileme huzurlarınızda teşekkürü bir borç bilirim. Unutulmamalıdır ki derneğimizi sağlam temellerle inşa ettik. Siz değerli üyelerimiz var olduğu sürece bizler bu mahalle için bu insanlar için yardımlarımızı desteklerimizi esirgemeyeceğiz. Sizden üyelerimizi arttırma çalışmalarında destek bekliyorum. Bir kez daha dünya kadınlar gününüzü kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım" dedi.
2016 DERNEĞİMİZİN BİR ADIM DAHA İLERİ GİTME YILIDIR
BAL-GÖÇ Derneği Başkanı Tunay Gül;" Dernek olarak mahalle bayanlarımıza 2016 yılı içinde güzel bir proje aşamasındayız. Biz göçmenlerin gerek yemek, gerek kıyafet, gerek el işlemeleri bakımından farklı olduğumuz bilmektedir. Bizler bu kültürel zenginliklerimizi dernek bünyesinde aktif hale getirmekte kararlıyız. Örnek olarak artık göçmen kıyafetlerimizi gidip İzmir'den almaya gerek kalmayacaktır. Rasime hanım bu çalışmayı başlatmış bulunmaktadır. Kendisine teşekkürlerimizi sunarız. Bir ikinci konuysa yapılan el işlemelerini artık festivallerde geçici yada kalıcı bir zeminde artık biz de stantlarımızı kurup Akhisar halkına sunacağız. Diğer bir konuya gelecek olursak artık böreklerimizi, sarmalarımızı, yemeklerimizi ve lezzetlerimizi artık sipariş üzerine tanıtmaya ve satmaya başlıyoruz.
Tüm bunların planlarını yaparken tek amacımız vardı kültürümüzü paylaşmak. Bunun yanı sıra evlerde oturan bayanlarımızın eşlerini, çocuklarını, evlerini ihmal etmeden bir fabrikada çalışıyor gibi sabah git akşam gel olmadan bunun yanı sıra ufak tefek mutfak masraflarını karşılayacak diye planlarımızı değerlendirdik ve sizlerle paylaşmak ihtiyacı duyduk. 2016 yılı derneğimizin bir adım daha ileri gitme yılıdır. İnanıyorum ki kadının eli değen her nesne bir çiçeğe dönüşebileceğinin farkında ve bilincindeyiz.Hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunar her gününüzün mutlu huzurlu sağlıklı geçmesini diliyorum" dedi.
SADECE BİR GÜNLE DEĞİL; HER ZAMAN HATIRLAMALIYIZ
8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlama etkinliklerinde konuşan BAL-GÖÇ Derneği kadınlar Kolu Başkanı Filiz Aydemir;" 8 Mart, tüm dünyada kadınların eşitlik, özgürlük ve daha huzurlu yaşama isteklerini dile getirdikleri çok özel bir gündür Yılın sadece bir günü kadınları hatırlamak, onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmakla, onların hak ettiği kazanımlar ödenmiş olmaz. Eşitlikten söz ederken, bunu uygulamalarda göremiyoruz. Örneğin, siyaset, idare ve toplumun diğer alanlarında, kadınlara gereken fırsatlar verilmemiştir. Kadın haklarını, insan haklarından ayrı tutmak mümkün değildir. Kadın hakları ile savunulan kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil, sadece insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli haklara sahip olmasıdır Kadınların eğitim, sağlık, siyaset ve toplumun her alanında, özgür ve aktif olarak görev almalarına fırsat verilmelidir. Atatürk kadınlarımıza birçok alanda özgürlük getirmiştir 1924 yılında, Atatürk’ün meclise soktuğu 17 kadından sonra, 2016 yılında bulunduğumuz bu dönemde, peki şu anda mecliste kaç kadın var ve ne derecede haklarımız savunuluyor? Daha uygar ve sağlıklı bir toplum için, kadınlara her zaman ihtiyaç vardır Kadınlara verilmiş bu güzel güne saygı duymalı ve onları sadece bir günle değil; her zaman hatırlamalıyız. Bir araştırma yapılsa eminim ki dünyanın en güzel şeyi için “annelik” en ön sıralarda belki de birinci çıkacaktır. Annelik her toplumda ve kültürde kutsal sayılır ama nedense annelik görevini icra eden kadınlar dışlanırlar, hor ve küçük görülürler. Böylesi bir ikilemin sebeplerini araştırmak sanırız ki bilim insanlarının, üniversitelerin ve STK’ların sorumluluğunda ve bu şekilde bir ikilem hangi mantıkla açıklanır bilemiyorum. Özellik!e son dönemde yapılan “Kadına şiddet” haberlerinin patlaması ve bu haberlerin basın tarafından yanlı ve hatalı verilmesinden dolayı bu şiddet olayları bir türlü dinmiyor. Özellikle ülkemiz gibi örf, adet ve geleneklerin ardına sığınarak yapılan acımasız uygulamalar artık kadınlar tarafından kabul edilemez olarak adlandırılsa dahi toplum olarak hala bir arpa boyu yol alabilmiş değiliz" dedi
KADIN İLE ERKEK EŞİT MİDİR
BAL-GÖÇ Derneği kadınlar Kolu Başkanı Filiz Aydemir;" Dünya Kadınlar Günü sebebi ile her sene yapılan içi boş konuşmalardan başka çok az uygulanabilir proje hayata geçiyor ve maalesef ki bu projelerde yeterince kadın yararlanamıyor. Kadın ile erkek eşit midir? Hala bu soruları soran, eksik etek ve elinin işi ile erkek işine karışma mantığı ile hareket eden eğitimsiz ve ya eğitimi yarım yamalak almış kesim varken kadının işi oldukça zordur. Kadınların tek sorunu tabii ki şiddet değil. Çoğu kadın toplumda bir erkeğin yapması gerektiği düşünülen birçok işi yapmayı bırakın yanına dahi yanaştırılmıyor. Hala miras paylaşımlarında kadınlar bir çok yerde hak ettiklerini alamıyor. Hala bir erkek ile görüştüğü için damgalanıp toplum tarafından dışlanan o kadar çok kadın var ki inanılmaz. Bu konu da ne yapılır bu problemler nasıl giderilir? Bunun için öncelikle Atatürk gibi siyasi iradelere ihtiyacımız vardır. Kadınlara öncelikle kanuni hakların iyi verilmesi gerekmektedir. Ardından da eğitim geliyor. Eğitimli kadınlar dahi taciz ve şiddete uğrayabiliyorken eğitimsiz kadın kesimin neler yaşayabileceğiniz lütfen düşünmenizi rica ediyorum. Düşünün ki eğitim oranı oldukça yüksek kadınların olduğu bir toplumuz. Emin olun hiçbir sosyal proje gerek kalmadan kadın hakları konusunda bir problem yaşamayız. Daha özgür ve emeğine saygılı kadın toplumu dileklerimizle 1920’li yıllardan bu yana tüm dünyada çeşitli etkinlikler ile yol alınmaya çalışılan Dünya Kadınlar Günün de kadının toplum içerisinde daha etkin ve daha güçlü olabilmesi için yapılan çalışmalara destek verilmesini umuyor ve bunu yürekten istiyoruz" dedi.