Bayramı elinden alınan; 1 Mayıs işçisi
Tarih , bir ip yumağı gibi kendini yeniliklere zorlarken, işçilerin devrimi olarak kabul edilen 1 Mayıs ; Fransız İhtilalinin etkisiyle gerçekleşmiştir .
Ortaçağda Katolik Kilisesinin baskısına başkaldırım olarak yaşanan toplumsal, ekonomik ve sosyal zorlukların reformlarla ortadan kaldırılması 1789 Fransız ihtilâli ile gerçekleşmiştir. Sanayide gelişmelerin artması, makineleşme, ekonomik refahın iyileşmesi , Fransız ihtilalinin oluşmasına olanak sağlamıştır. Fransızca İhtilaliyle kabullenmeyen “insan figürü” oluşmuş ve Katolik Kilisesi ciddi reformlar yapmak zorunda kalmıştır. Fransız ihtilâli, Milliyetçilik akımının oluşmasına sebep olarak Yeniçağı başlatmış; Avrupa ve Dünya tarihinde yenilikler için dönüm noktası olmuştur.
Fransız İhtilalinin etkisiyle işçi (çalışan) emeğinin karşılığını aramak , insani koşullarda çalışmak için mücadeleler vermeye başlamıştır. İşçiler verdiklerin mücadelelerin meyvesi “1 Mayıs" almıştır .
1856 yılında Avusturya’nın Melbourne kentinde işçilerin yaptığı yürüyüşle başlamıştır. Devam eden işçi eylemleri 1 Mayıs A.B.D' nin Chicago kentinde hak arayışına dönüşmüştür. Bu hak arayışında işçiler hayatını kaybetmiş ve işçi liderleri idam edilmiştir. 1886’da Chicago’nun ilkbaharında başlayan işçi eylemleri işyerlerinde grev eylemlerine dönüşmüştür. Binlerce işçi, uzun çalışma saatlerinin azaltılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için grev eylemlerinde tek yürek olmuştur. Grev, sokakları hareketlenirmiş , gerginliği tırmandırmıştır. 4 Mayıs günü polislerin bulunduğu alana bomba atılınca 6 Amerikan polisi hayatını kaybetti. 6 Polisin öldürülmesiyle güvenlik güçleri kontrolsüz güç kullanıp işçilere ateş açıp onlarca işçiyi öldürdü. Greve sebep olan 4 işçi liderini idam edip işçileri de tutukladılar.
1888’da Paris’te toplanan İkinci Enternasyonal, işçiler anısına 1 Mayıs’ı “ Uluslararası Birlik, Mücadele Dayanışma” günü ilan etti.
Ülkemizde 1 Mayıs 2009 yılında “Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edilip resmi tatil ilan edildi.
1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü" işçilerin bayramı olmasına rağmen yine çalışan işçidir. İşçi annenin çocuğu sabahın erken saatinde kreşe gitmek için servise bindirilir. İşçi, işini yapıp sessizce işverene itiat ettikçe evine rızkını götürebilmektedir .
Kapitalist , Emperyalist ekonomik düzende oluşturan işçi ve işveren yapı taşları daima işverenin yararınadır. İşçinin hayalleri işverenin iki dudağı arasındadır. İşçi, insan kaynaklarına çağrılıp işten atılacağı günün korkusuyla yaşar. İşverenin işçiye verdiği haklar , işverenin marjinal faydasından kalan kırıntılardır. İşçi, bu kırıntılarla avunarak geçimini sağlayıp yaşamak zorundadır. Fabrikalardaki “Yaka Savaşlarında “ ezilip kalmış hayaller kapitalizme esir düşmüştür.
İşte bu esaret; 1 Mayıs’ı “ Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü “ ilân edenleri bile inandıramamıştır. Yapılmak istenen ile gerçekleşenin ; işçinin görünürde yararına olmuştur. Kazanan daima kapitalizmin mutlak işverenidir.
Umuduyla yaşayan işçi daima benliğiyle var olacaktır. Yeter ki çalışanın umudu elinden alınmasın.