Biçerdöver kontrolleri yapılıyor
Haber Merkezi
Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ılıman ve sıcak geçen iklim koşulları nedeniyle önceki yıllara göre daha erken olgunlaşan arpa ve buğdayda hasadın yapıldığı bu günlerde üreticiler ile biçerdöver operatörlerine uyarılarda bulunuyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” gereğince; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hasat olgunluğuna erişen ürünlerin zamanında ve en az ürün kaybıyla (dane kayıp oranı olan % 2’nin altında) hasat edilmesini sağlayarak milli servet ziyanını engellemek, eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmeti verilmesinin önüne geçerek kamu adına intizamını teşkil ve muhafaza etmek maksadıyla hasat teknikleri konusunda eğitimli 6 teknik eleman ile biçerdöver kontrollerinin hasat sezonu boyunca yapılacağı öğrenildi. Teknik personelin yapacağı tarla kontrolleri esnasında, biçerdöver operatörlerinden G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi, Operatör Ruhsatı ve 2 adet 6 kg Yangın Söndürme Cihazının bulundurulması isteniyor. Ayrıca biçim yüksekliğinin arazi yapısına uygun olup olmadığına ve batör-kontrbatör ayarının doğru yapılıp yapılmadığına da bakılıyor.
Hasat esnasında operatörler ve üreticilerin aşağıda belirlenen hususlara dikkat etmesi gerektiği vurgulandı. Buna göre;
Bu yıl Mayıs ayındaki yağışlarla birlikte kuvvetli rüzgar bazı bölgelerde yatmalara neden olmuştur. Bu durumun dane kaybına sebep olmasını önlemek için biçerdöver operatörlerinin mutlaka sap kaldırıcı kullanması ve dolap ayarlarını uygun şekilde yapması gerekmektedir.
Ürünler tam olgunlukta hasat edilmelidir. Tohumların gerekli hasat olgunluğuna ulaşmadan hasat edilmesi, verimi azalttığı gibi kaliteyi de düşürür. Hasat zamanının gecikmesi durumunda ise daneler başaktan yere dökülerek önemli kayıplara neden olur.
Hasat döneminde geceleri çiğ düşmekte ve sabah saatlerinde genellikle saat 9-10 gibi çiğ kalkmaktadır. Çiğ kalkmadan yapılacak hasatta, danelerin ayrılması zor olacağından dövme ünitesi vazifesini tam olarak yerine getiremeyeceği için bu saatlerden önce hasat yapılmamalıdır.
Hasat edilecek tarlanın başına gelindiğinde, işe başlamadan önce tarlanın ve ekinin durumuna göre gereken ayarlar yapılarak hasada öyle başlanmalıdır.
Yapılan kontrollerde mevzuatlara aykırılık tespit edilenlere 5326 sayılı Kabahatler kanunun 32. maddesine göre “kamu düzenin korunması amacıyla” cezai işlem yapılacağı belirtiliyor.
Biçerdöver kontrolleri sırasında dane kaybını azaltmanın yanı sıra, doğal dengenin ve ekolojik döngünün korunması amacıyla, samanın hayvan yemi olarak kullanılması ve kanunen yasak olan anız yakılmasına gerek olmayacak yükseklikte biçilmesini sağlayacak talimatlar da kontrol ekiplerinde görevli uzmanlar tarafından biçerdöver operatörlerine veriliyor. Bununla birlikte, çiftçilere anız yakılması halinde toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının bozulacağı, çevre kirlenmesine yol açacağı gibi konularda da bilgilendirme yapılarak anızların yakılmaması yönünde uyarılar yapılıyor.