• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Manisa 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Shell Standartlarında Shell Self Servis Oto Yıkama hizmete açıldı
  • Cumhuriyet Konseri 31 Ekim’de
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • Bay Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Efsane Ekim Ayı Kampanyalar Banco’da!
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Bilim Adamları ve Üreticiler Bir Arada!

Okunma Sayısı: 3972
Bilim Adamları ve Üreticiler Bir Arada!
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Akhisar Belediyesi’nin birlikte Akhisar Belediyesi Kültür Salonu’nda  düzenlediği, “”Akhisar’da Zeytincilik ve Sorunları” konulu panel, bilim adamlarıyla zeytin üreticilerini biraraya getirdi. Panel

BİLİM ADAMLARI VE ÜRETİCİLER BİR ARADA

AKHİSAR: (Kenan MOLLA)
        
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Akhisar Belediyesi’nin birlikte Akhisar Belediyesi Kültür Salonu’nda  düzenlediği, “”Akhisar’da Zeytincilik ve Sorunları” konulu panel, bilim adamlarıyla zeytin üreticilerini biraraya getirdi. Panelde ülkemizde 36 ilde yetiştirilen zeytinin sorunları tartışıldı.
          Bilim adamları ve zeytin üreticileri bir araya geldi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Akhisar Belediyesi’nin birlikte Akhisar Belediyesi Kültür Salonu’nda  düzenlediği, “”Akhisar’da Zeytincilik ve Sorunları” konulu panelde, ülkemizde 36 ilde yetiştirilen zeytinin sorunları tartışıldı.
          Panelin oturum başkanlığını yapan EÜ Ziraat Fakültesi Pitopatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Nemli, Ege Üniversitesi’nin halkla bütünleşmek istediğini söylerken, “50 yıldır Türkiye’ye hizmet veren üniversitemiz, teorik bilgiyi pratik hale getirmeyi amaçlıyor” dedi. Kendisinin de zeytinci bir aileden geldiğini belirten Prof. Dr. Nemli, “Zeytin bitkisinde ekonomik değerlerin yanı sıra manevi değerleri de görebiliyoruz. Bilirsiniz ki iftarımızı bile zeytinle açıyoruz” diye konuştu.
          Zeytin yetiştiriciliğinde yüzde 28 ile İspanya’nın lider ülke olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nemli, “Ülkemizde 36 ilde zeytin yetişiyor. Bunun yüzde 71’i Ege Bölgesi’nde yetişmekte. Ülkemizde ise zeytinin yüzde 77.6’sı yağlık, yüzde 29.4’ü ise sofralık olarak kullanılıyor” şeklinde konuştu.
ZEYTİNLERİMİZİN YÜZDE 55’İNDE SOLGUNLUK HASTALIĞI VAR
        
Panelde konuşan bir diğer konuşmacı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersen Onoğur ise zeytinde varolan solgunluk hastalığı hakkında bilgi verdi. Solgunluk hastalığının Akdeniz ülkelerinin tamamında varolduğunu kaydeden Prof. Dr. Onoğur, “Ülkemizdeki zeytinlerin yüzde 55’inde solgunluk hastalığı var. Hastalığın durumu konusunda da çalışmalar devam ediyor” dedi.
          Prof. Dr. Onoğur şöyle devam etti: “Bitkinin köklerindeki su iletim kanallarının tıkanması ve bitkide su alamayan kesimin solması sonucu solgunluk hastalığı oluşuyor. Hastalıkla baş etmenin bir yolu da topraktaki su yoğunluğunun azaltılması. Budama sırasında da çıkartılan dalların yapraklar dökülmeden bahçeden uzaklaştırılması, zeytin bahçesine hastalıklı tarladan traktör, toprak işleme aletlerinin sokulmaması hastalıkla baş etmenin yollarından biri olarak gösterilebilir”
ERKEN HASAT ŞART
         
Panele katılan EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Yoldaş, zeytinlere zarar veren böcekler hakkında paneli izleyenlere bilgiler verdi. Zeytinlere zarar veren böceklerin genellikle Haziran aylarında görülmeye başlandığını dile getiren Prof. Dr. Yoldaş, “Böcekler, bir çok bitkiye zarar veriyor. Çürük ve kurt şeklinde olan böcekler ise zeytine zarar verirken onların yapısını da bozuyor. Bunun yanı sıra zeytinin pazar payı da düşüyor” dedi.
          Zeytinlerin zarar görmemesi için çeşitli uygulamalar yapılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yoldaş, “Kışları toprak derince sürülürse, kurtlu zeytinler toplanırsa zararlı böceklerden kurtulunabilir. Ayrıca bunun yanı sıra erken hasat yapmak şart” diye konuştu.
ZEYTİNDE İZMİR BAŞTA
         
Panelistlerden EÜ Gıda Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişçioğlu, “Zeytin üretiminde en başta İzmir yeralıyor. Aydın, Balıkesir İzmir’i takip ediyor” dedi.
          Yıllara göre ülkemizde zeytin üretiminin gelişiminin olumlu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yemişçioğlu, “Zeytinlerin yüzde 75’inin dağlık arazilerde yetişiyor. Bunların ise sadece yüzde 8’i sulanabilmekte. Sulanan zeytinlerin çoğu ise sofralık olarak kullanılmakta” diyerek konuşmasını bitirdi. Panele katılan Prof. Dr. Fahri Yemişçioğlu’na, panele katılımından dolayı Akhisar Belediye Başkan Vekili Hüseyin Eryüksel plaket verdi.
İKİNCİ BÖLÜM  SAAT 14:00 BAŞLADI
         
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doç.Dr.Elmas Özeker, Zeytinin morfilojik özellikleri,zeytinde periyodisite nedir? Zeytinde bakım işlemleri nedir.Zeytin çeşitlerinin tanıtılması, Akhisar’daki zeytin çeşitlerinin özelliklerinden, zeytin Fidanlarından Dikimi,Sulaması ve gübrelenmesi toprak işlerinden bahsetti.Zeytin ağaçlarını kuraklıktan korumak için yapılan işlemler.Zeytinde sulama suyunun kalitesinin önemi zeytinlerde kullanılan sulama yöntemleri en önemli yöntemin damlama sulama yöntemi olduğunu söyledi.
          Öğleden sonra ikinci konuşmacı Ege Üniversitesi Ziraat FakültesiYrd.Doç.Dr.Murat İsfendiyaroğlu,Türkiye’de asıl zeytin ağacı sayısının 90 milyon değil 120 milyon ağaca yaklaştığımızdan zeytinde çoğalma yöntemleri Tohumla Çoğalma,yumlu çoğalma,dip sürgü ile çolatma,aşı ile çoğaltma,çelik ile çoğaltma yöntemlerini açıkladı.Domat zeytin çeşiti zor köklenen bir çeşittir.Aşı ile üretim yapılır.Bu da maliyeti arttırır.Ülkemizde tohumculuk olarak yerli bir çeşitimizdir.Uslu’nun yanı sıra Leccio ve Fronfoio gibi yabancı çeşitlerin çekirdekleri kullanılmaktadır.Aşı yöntemler detaylı bir şekilde anlatıldı.
          Zeytin paneline Konuşmacı olarak katılan panelistlere Belediye Başkan vekili Hüseyin Eryüksel ve Belediye Başkan yardımcısı Nihat Yıldıztaş plaket verdi.


















  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.