Bir UNESCO Dünya Mirası Kenti -Cartagena …
Uluslararası meslek örgütümüz olan IEEE etkinlikleri kapsamında 30 Kasım – 4 Aralık 2024 tarihleri arasında bir Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya’nın büyülü kenti Cartagena’daydım. Cartagena, 14 Kasım’da çıktığım ve Dublin – Belfast – Boston – Worcester – New York -Cartagena şeklinde planladığımız konferans turunun son durağıydı. Altı Aralık 2024 tarihli, bir önceki köşe yazımızda 2024 yılı boyunca yaptığım turlardan ve verdiğim konferanslardan söz etmiştim. Bu yazıda Cartagena kentinden söz etmek istiyorum. Ama önce Kolombiya.
Kolombiya veya resmî adıyla Kolombiya Cumhuriyeti, Güney Amerika'da yer alan ve Kuzey Amerika'da adaları bulunan bir ülke. Kuzeybatıda Panama, kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Venezuela ve Brezilya, güneyde Ekvador ve Peru ve batıda Büyük Okyanus ile çevrili.Yüzölçümüne göre Güney Amerika'nın dördüncü, Dünyanın ise 26. en geniş ülkesi. Başkenti ve en büyük kenti Bogota. Nüfusu 50 milyonun üzerinde.
Kolombiya dil ve etnisite bakımından dünyanın en çeşitli ülkelerinden birisi. İspanyolca konuşan ülkeler arasında, Meksika'dan sonra en kalabalık ikinci ülke. Yerli uygarlıklar, Avrupalı yerleşimciler, Afrikalı köleler ile Avrupa ve Orta Doğu'dan gelen göçmenler, ülkenin zengin kültürel mirasının kaynaklarını oluşturmakta. Kolombiya’da yoğun yerleşim And Dağları ve Karayip kıyısında yoğunlaşmış durumda.
Kolombiya, Brezilya'nın ardından dünyanın en yüksek biyoçeşitlilik seviyesine sahip ikinci ülkesi. Ülke toprakları Amazon yağmur ormanları, dağlık alanlar, otlaklar ve çöller gibi birçok farklı bölge içermekte. Güney Amerika'da Atlas ve Pasifik okyanuslarının ikisine de kıyısı bulunan tek ülke.
KolombiyaGüney Amerika'nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip. Kahve, çiçek, zümrüt, kömür ve petrol endüstrileri, Kolombiya ekonomisinin başlıca sektörleri. Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Amerikan Devletleri Örgütü, Pasifik İttifakı ve And Topluluğu üyesi. Ayrıca NATO'nun küresel ortaklarından. Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) yaklaşık 350 Milyar ABD doları, kişi başı ise 7 Bin ABD doları kadar.
Kolombiya, Dünya genelinde uyuşturucu ticaretinin önemli merkezlerinden biri olarak tanınmakta. Özellikle 1970'lerden itibaren, Kolombiya'da uyuşturucu kartelleri büyük ölçekli kokain üretimi ve ticaretiyle tanınıyor. Ülkenin siyasi ve ekonomik yapısını derinden etkilemiş olan bu karteller Kolombiya tarihinde önemli bir rol oynamakta.
Kolombiya ve uyuşturucu deyince akla gelen, filmlere ve TV dizilerine konu olmuş ilk isim
Pablo Escobar. Kolombiya'nın ve dünyanın en ünlü uyuşturucu baronu. Çeşitli kurumlar tarafından ilk narko-terörist olarak tanımlanmakta. Medellín Kartelinin lideri olarak bilinen Escobar, 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında dünyanın en güçlü ve en zengin uyuşturucu kaçakçılarından biri olarak kabul ediliyordu. Escobar, kokain ticaretinde devasa bir imparatorluk kurdu ve Kolombiya'nın yanı sıra ABD'ye de büyük miktarda kokain ihraç etti. Aynı zamanda, Kolombiya'daki siyasi arenada da etkili bir figürdü ve çeşitli yollarla hükûmet üzerinde baskı kurdu. 1993 yılında, Kolombiya hükûmeti tarafından düzenlenen operasyon sonucunda öldürüldü.
Cartagena, Kolombiya'nın önemli bir kenti. 1533 yılında Pedro de Heredia tarafından kurulan ve tam adı Cartagena de Indias olan bu kent zaman içinde alçak tepelerle korunan demirleme yeri sayesinde büyük bir sömürge limanı oldu. Kolombiya’nın kuzeyinde, Karayip denizine bakan son doğal konumu ve yapısı yanında kenti çevreleyen katmanlı savunma duvarları ve kalesi sayesinde son derece güvenlikli bir kent olarak ün yaptı. Avrupalı kolonistlerin Yeni Dünya’ya egemen olma rüyaları doğrultusunda elde edilmesi / tutulması gereken stratejik bir merkez oldu. Özellikle 16-18 Yüzyıllar arasında Deniz ticaretinin önemli bir limanı olarak gelişti, zenginleşti.İngilizlerin, Fransızların ve İspanyolların hep ilgi odağıydı. Başarılı / Başarısız birçok kuşatma ve işgal sonunda Cartagena 1811 yılında bağımsızlığını ilân etti. 1815 yılında yeniden İspanyolların eline geçen Cartagena, 1821 yılında bir daha kaybetmemek üzere hürriyetini kazandı. Bolívar, Cartagena'ya "kahraman şehir" unvanını verdi.
Cartagena, SantaMarta ile beraber Kolombiya'nın önde gelen tatil merkezlerinden biridir. Büyük bir lagünün etrafında kurulmuş olan şehir, geniş plajlara sahiptir. Cartagena'nın tarihi şehir merkezi UNESCO tarafında "Dünya Kültür Mirası" listesine alınmıştır.
Türklerden vize istemeyen Kolombiya gezginler için görülmesi gereken bir Latin Amerika ülkesi. Gitmeyi düşünenler için özellikle Cartagena görülmesi gereken bir kent. Aşağıdaki resimler yanında Cartagena turunda sizin için hazırladığım 4dk’lık kısa videonun linki:https://youtu.be/0v9O3jr__qc.