• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • Manisa 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Yeni Yöntem Bursluluk Sınav Sonuçları Açıklandı
  • Bu Fotoğrafta 3 Kişiyiz Adlı Eğitim
  • 2024 Yılı Yem Bitkileri Desteği Duyurusu
  • Merkez Radikal Kurs Bursluluk Sınavı 11-12 Ocak’ta
  • Erkek Beden İşçisi Aranıyor
  • Özel Şefkat Ortaokulunda Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Kuzey Ege Özel Öğretim Kursu Bursluluk Sınavı
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Çağlak Festivali başlangıcı ve Şeyh İsa

Orhan Yavuz Ejder

Çağlak Festivali başlangıcı  ve Şeyh İsa

 EGENİN MANEVİ GÜNEŞİ ŞEYH İSA HAZRETLERİ.

Keşkek yapmak ilk Şeyh İsa Hazretlerinden başlar ve günümüze kadar gelir. Keşkek yemeği Şeyh İsa Hazretlerinin sünneti ve âdetidir.

Şeyh İsa hazretleri, Zahiri ilimleri Bursa da okuyup bitirdikten sonra, memleketi Akhisar a döner henüz yirmi dört yaşlarında fıkıh. Hadis, tefsir, matematik ve diğer fen dersler bitirip mezun olur. 14.15.yüz yıllarında Osmanlı ve diğer İslam medrese ve okullarında, Din Ahlak ve fen dersleri bir okutulurdu. Her din adamı aynı zamanda fen adamı olarak ta yetişirdi. Her fen adamı da aynı zamanda din adamı olarak ta yetişirdi. Somuncu Baba.  Akşemseddin.İbrahim Tennuri. Merkez efendi, Hafsa sultan, Fatih Sultan bunlardan birkaç tanesi. Şeyh İsa hazretleri yüksek tahsilini bitirdikten sonra, tasavvufa karşı içinde bir ateş yanar arzu istek artar. Susamış ciğeri yanmış bir insan nasıl suyu arıyorsa, Şeyh İsa hazretleri de, kendisini yetiştirecek bir mürşidi kâmil arar. Bayramiye Tarikatı halifelerinden Carullah oğlu Muhammed Çelebiye talebe olur bir buçuk yıl hizmetinde bulunur. Altı ay halvet eder, tasavvufta yüksek makamlara ulaşır. Muhammed Çelebi Şeyh İsa hazretlerine hilafet verir ve kendi hırkasını giydirip, on dervişle Akhisar gönderir. Şeyh İsa hazretleri dört yıl kadar irşadda bulunur, yaklaşık seksen dervişi üçüyüz kişiye yakın mürüdü olur. Şeyh İsa hazretleri Bir gün Hacı Bayramı Velinin, damadı ve halifesi Eşref zade Rumi hazretlerine gider. Efendim tarikatta eksiklerim var, size tabi olmak isterim.   Eşref zade Rumi hazretleri, bir kısım ders ve mülakattan sonra, Eşref zade hazretleri, evladım sen zaten yüksek bir makama ulaşmışsın. Adabı meşayıha göre ben sana izin veremem, hemen seni yetiştiren Muhammed Çelebiye git izin iste. Onun izniyle, bu asrın evliyalar reisi Kayserili seyit şeyh Kası hazretlerine git tabi ol o seni yetiştirir.

Şeyh İsa hazretleri hiç vakit kayıp etmeden hocası Muhammed Çelebiden icazet alıp, Kayseri ye gider Bayramiye tarikatının büyük halifelerinden zamanın kutbu olan Şeyh Kasım hazretlerinin hizmetine girer. Kısa zamanda yüksek derecelere erer ve şeyh Kasım hazretlerinden icazetini alır on dervişiyle Aakhisara dönerler Simav, Demirci, Gördes, Kayacık yoluyla Akhisar’ın gündoğusunda bulunan Kargın denilen köyün yakınlarında bulunan kaba ağaçların altında, şeyhlik âlemini diker o gece orda istirahat ederler[kargın köyü şu anda yok]gece karanlığı çökünce köylüler bakarlar ki köyün alt tarafında bulunan kaba ağaçların bulunduğu yere nurdan ışık iner çevre köylerde bu hadiseyi görürler. Sabah olunca, köylüler kadın erkek çoluk çocuk, gece nur inen mevkie gelirler. Şeyh İsa hazretlerinin elini öper tarikatına girerler. Akhisar ve çevre köylere Şeyh İsa hazretlerinin geldiğin haber verirler, Akhisar ve çevre köyler akın akın Şeyh Hazretini ziyaretine gelirler ilk günde yüz seksen kişi Şeyh hazretlerinde tövbe alıp tarikatına girerler, mahşeri bir kalabalık olur, Akhisar ve çevre köylerde fakir zengin herkes yiyecek bir şeyler getirir, kimi yağ, kimi keşkeklik buğday kimi ekmek velhasıl kimin gücü neye yeterse onu getirir, o gün iki deve, on iki koyun kesilir, yirmi dört kazan keşkek pişirilir, altı kişiye bir sofra olmak üzere yüz sofra kurulur. Büyük bir sevinç ve huzur içinde yemekler yenilir, bayram yeri gibi olur. Şeyh İsa hazretleri o kaba ağacın altında tam yedi gün kalır, on sekiz gün sonra bin kişilik bir kalabalıkla, Akhisar a doğru yola çıkarlar. Sevenlerinin tekbir ve zikir sesleri nerdeyse şehre ulaşır. Şehre yaklaşınca Şeyh İsa hazretleri, sevenlerine zikirlerini sesiz yapmalarını ister. Yakın dervişlerden biri, sultanım sesli zikir yaparak evinize kadar sizi götürsek daha iyi olmaz mı der. Şeyh hazretleri kardeşim, bütün dervişlerimize ve sevenlerimize nasihatimiz şudur, riyadan kaçınsınlar ne yaparlarsa Allah rızası için yapsınlar. Şehirlerde yol kıyılarında kalabalık yerlerde, davet ve cumaya giderlerken hep sesiz zikir yapsınlar, gösterişten kaçınsınlar. Bayramiye yolumuzun adabı budur. Şeyh İsa hazretleri hicri.881[1475 m] yılında hilafet postuna oturdu 32-33 yaşlarında ve bekârdı. Hicri 883 yılında Muhsine anayla evlenir, Hızır dünyaya gelir, evlilikleri 10yıl sürer. Muhsine hanım vefat eder. Hicri 893.yılında Meryem anayla evlenir. Abdi, Fethi, İlyas üç oğulları olur. Şeyh İlyas Çelebi hazretleri hariç diğer üç evlatları Şeyh İsa hazretleri hayattayken vefat ederler.    

Çağlak şenliklerin başlangıcı da yukarda yazdığım gibi Şeyh İsa hazretlerinin Kayseri de Şeyh Kasım hazretlerinin dergâhında yetişip Akhisar a döndüğü gündür. Bayram iye tarikatın en önemli kollarından biride Şeyh İsa hazretlerinin başında bulunan İSAVİYE koludur. Batı Anadolu ve Rumeli tarikat kolları çoğu da İSAVİYE koluna dayanır. Şeyh İsa k.s.hazretleri zamanın mutlak mürşidi kâmilidir. Kanuni sultan Süleyman’ın hocası Şeyh İsa hazretleriyle çok görüşür, Şeyh hazretlerini Padişaha anlatmak ister, Şeyh İsa hazretleri ben gizli kalmak isterim, beni anlatır sırrımı açıklarsan sana beddua ederim demiş. Bundan dolayı şeyh hazretlerini izhar etmemişler. Hoşça kalın. Selamlar.                 

Kaynak. Menakıbı şeyh İsa[Sezai küçük. Ramazan uslu]

Evliyalar Ansiklopedisi 

Osmanlı müellifleri

Bu yazı toplam 842 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 2
    Yazarın Diğer Yazıları
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.