Çağlak Şenlikleri ve Şeyh İsa hazretleri.
[Çağlak Şenlikleri festival Türkçe bir kelime olmadığı için kullanmıyorum]
Şeyh İsa hazretleri tasavvuf konusunda yetişip mürşidi kâmil icazetini, Şeyh Kasım hazretlerinden alıp on dervişiyle Akhisar’a teşrifleriyle başlar.
Şeyh İsa hazretleri, Simav, Demirci, Gördes, kayacık, yoluyla Akhisar’ın gün doğusunda o gün için adına kargın denilen köyün [bu köy şu anda yok] alt tarafında bulunan, bir kaba ağaç altında İstirahat ederler. Âlemini diker. Vakitte akşam olur. Gecenin bir vaktinde çevre köyler bakarlar ki kargın köyünün alt tarafında bulunan kaba ağacın üzerine kuvvetli nurdan ışık iner ve sabaha kadar üç kez görürler. Sabah olunca kargınlılar kadın erkek çoluk çocuk herkes gece nur inen kaba ağacın bulunduğu yere giderler. Şeyh İsa hazretlerinin elini öperler tövbe alıp tarikatına gireler, tövbe alanlardan birisi Akhisar halkına Şeyh İsa hazretlerinin geldiğini söyler. Akhisar halkı biri birlerine haber verirle. Büyük bir hasret ve sevinçle yaklaşık dört yüz kişi kargın köyüne doğru yola çıkarlar. Şeyh Hazretlerinin elini öperler hasret giderirler, o gün tam yüz seksen kişi Şeyh İsa hazretlerinden tövbe alıp tarikatına girerler. Çevre köyler de duyar ve insanlar akın akın gelmeye başlarlar. Akhisar şehir merkezinde ve köylerden kesmek için iki deve on iki koyun getirirler, ahali kimi ekmek, kimi yağ, kim dövülmüş keşkeklik buğday getirirler, ama az ama çok, fakir zengin herkes katkıda bulunur. Bu kesilen on dört hayvandan ve gelen dövülmüş buğdaydan, yirmi dört kazan keşkek pişirilir, altı kişiye bir sofra olmak üzere tam yüz sofra konulur, Akhisar merkezden ve çevre köylerden ziyafete gelmeyen kalmaz. [Has köylülerde bir kişiden hariç herkes ziyafete katılırlar]. Şeyh İsa hazretleri o kaba ağacın altında tam yedi gün kalırlar.
Tam Dört yüz kişi Şeyh hazretlerin tarikatına girerler. On sekiz gün sonra, Şeyh İsa hazretleri yaklaşık bin kişilik bir gurupla Akhisar a doğru yola çıkarlar, sevenlerinin tekbir ve zikir sesleri nerdeyse şehre kadar ulaşıyordu. Şehre yaklaşınca Şeyh hazretleri, sevenlerine zikirlerini sesiz yapmalarını istediler ve seslerini kestiler. Yakın dervişlerden biri sultanım sesli zikirle evinize kadar gitsek daha iyi olmaz mı der. Şeyh hazretleri evladım tenha yerlerde sesli zikir yapın, ama yol kenarlarında şehirlerde köylerde sessiz zikir yapın, riyadan şöhretten uzak olun. Birde davete ve Cuma namazına giderken yine sesli zikir yapmayın, yolumuzun adabı budur, dervişlerimizde buna riayet etsinler der. yüreiyerek Akhisar deki evlerine gelip yerleşirle. Şeyh İsa hazretleri [hicri 881] tarihinde Akhisar’a gelir hilafet postuna oturur, bekâr ve otuz Yaşlarındaymış. H 883.yılında otuz üç yaşında Muhsine anayla evlenir. Devamı bir sonraki yazımızda inşaallah.
Not. Şeyh İsa hazretleri bursa dönüşü değil, kayseri dönüşü çağlak şenliklerinin başlangıcıdır.