CHP Belediye Başkan Aday Adayı A. Vehbi Bakırlıoğlu ile Özel Röportaj
Akhisar Haber Ajansı - AHA
2014 yılı Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler öncesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Akhisar Belediye Başkan Aday Adayı Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Aday adaylığı ve bu süreçte nasıl bir yol izleyeceği konusunda Akhisar Haber Ajansına açıklamalarda bulundu. Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Akhisar Haber Ajansı Bürosunda Kenan Molla ile yapılan özel röportajda şunlara yer verdi:
Öncelikle A.Vehbi Bakırlıoğlu Kimdir?
30 Mayıs 1974 Akhisar doğumluyum. İlkokulu Misak-ı Milli İlkokulunda, ortaokulu Ali Şefik Ortaokulunda, liseyi ise Akhisar Lisesinde okudum. Lisans eğitimimi Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümünde tamamladım. Üniversite eğitimim boyunca çeşitli öğrenci dernek ve kulüplerinde çalıştım ve üniversite bünyesinde kurulan Atılım Tiyatrosunun kurucuları arasında yer aldım. Üniversite eğitimimin ardından Merkez Çarşıda yer alan ayakkabı mağazamızda kuşaklar boyu sürdüre geldiğimiz esnaflık geleneğini devam ettirdim. Şu anda Akhisar'ımızın başlıca geçim kaynağı olan zeytincilikle ve sigorta acenteliği ile uğraşmaktayım. Akhisar'ın birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görevler aldım. Partideki aktif görevlerime başlamadan önce, en son olarak Akhisar Genç İş Adamları Derneğinde 2.Başkanlık görevini yürütmekteydim. Bu dernekte hizmet sürem boyunca önemli çalışmalara imza attık. Bu süreçte derneğin dergisi olan Genç Akhisar'ı çıkartmaya başladık ve bu derginin editörlüğünü yaptım. Cumhuriyet Halk Partisinde 2007 yılından itibaren ilçe Yönetim Kurulu Üyeliği, İlçe Eğitim Sekreterliği, İlçe Sekreterliği görevlerinde bulundum. 12 Haziran 2011 seçimlerinden önce boşalan ilçe başkanlığı görevine getirildim.11 Mart 2012 tarihinde yapılan ilçe kongresinde tek aday olarak İlçe Başkanı seçildim. 33.Olağan Genel Kurultayda delege olarak görev aldım. 8 Temmuz 2013 tarihinde Belediye Başkan Aday Adayı olabilmek için yaklaşık 2,5 yıl boyunca gurur ile sürdürdüğüm ilçe başkanlığı görevinden ayrıldım. Benimle aynı üniversiteden mezun olan ve yıllarca Akhisar'ımızın çeşitli bankalarında çalışmış olan Aslı Bakırlıoğlu ile evliyim. Mehmet Erkan ve Yiğit Çınar isimli iki erkek çocuğu babasıyım.
Neden Aday Adayı oldunuz ve sürece nasıl karar verdiniz?
Esasında bu kararı vermem çokta kolay olmadı. Akhisar'ı yönetmeye talip olma kararı öyle kolay verilebilecek bir kararda olamaz ve olmamalı. Yeni Büyük Şehir kanunu ile biliyorsunuz ki Akhisar artık 14 Mahalle ve 107000 kişinin yaşadığı bir yer olmaktan çıktı. Artık Akhisar 160000 kişinin yaşadığı, mevcut 86 köyünün ve 9 beldesinin de mahallesi konumuna getirilmiş, sıkıntıları olan büyük bir coğrafya. Ben siyasi hayatım boyunca hiç bir göreve talip olmadım. Hepsinde de talep edilen oldum. Aday Adaylık sürecinde de bu böyle oldu. Yönetim Kurulunda ki arkadaşlarımızın, gençlik kollarımızın, kadın kollarımızın, üyelerimizin talepleri doğrultusunda bu yola çıktık. Karar alma sürecinde kendimi masaya yatırdım. Siyasi yaşamımızda ve sivil toplum kuruluşlarında yapmış olduğumuz çalışmalar bizlere birçok deneyimler kazandırdı. Akhisar'ı ve Akhisarlıları daha yakından tanıma; Akhisar'ın ve Akhisarlıların sıkıntılarını daha yakından tespit etme şansını bu çalışmalar sayesinde edindik. Partide ki görev yaptığım süre içerisinde bir referandum birde genel seçim geçirdim. Bu süreç sayesinde seçim pratiğini yakından gördüm ve daha da önemlisi partimi ve partililerimi daha yakından tanıma şansını elde ettim. Tüm bunları bir araya getirdik ve böyle bir karar aldık.
Siyasete girme fikri ne zaman oluştu?
Yaşadığım aile, doğup büyüdüğüm ev siyasete uzak değildi. Aile büyüklerim CHP'de yıllarca aktif görevler almış, yöneticilik yapmışlar. Büyüdüğüm evin her köşesi CHP’ye ve siyasete ait objelerle ve görsellerle doluydu. Lise ve üniversite yıllarımda da siyasetten uzak değildim. Akhisar’da sivil toplum kuruluşlarında görev yaptığım dönemlerde de aktiftim. Özellikle AKGİAD'ta çok başarılı işlere imza attık. Genç İş Adamları Derneği, yaşadığı çevreye, ülkesinin sıkıntılarına, sorunlarına duyarlı gençler için iyi bir okul oldu. Ardından partideki büyüklerim partiye çağırdılar ve böylelikle aktif siyasi hayatım başladı.
Akhisar'da siyaset yapmak zor mu?
Siyaset yapmak bence dünyanın her yerinde zordur. Bizim ülkemizde siyaset yapmak ayrıca zor. Çünkü siyaset kurumu ülkemizde oldukça yıpratılmış. Halkımızda siyaset kurumuna ve dolayısıyla siyasetçilere güven kalmamış durumda. Yurttaşlarımız o kadar kandırılmışlar ki. Her gelen bir şeyler söylemiş, bir takım vaatlerde bulunmuş ancak güzel günler sandıktan çıkana kadar sürmüş. Sandıklar açıldıktan sonra makam kapıları insanların yüzüne kapanmış. Bilhassa Akhisarlılar kendilerini kandırılmış hissediyorlar. Akhisarlı dokunabileceği, derdini anlatabileceği, ulaşabileceği, o derdini anlatırken gözünün içine bakarak onu dinleyen siyasetçi ve yönetici istiyor. Böyleleri ile de pek az karşılaştığı için siyasetçiye bakışları değişmiş. Dolaştığım zaman, hemşerilerimiz ile sohbet ederken çok inanarak, samimi olarak dile getirdiklerimiz muhatabımızda hemen bir şüphe ile karşılanıyor. İnşallah bizler, yeni nesil siyasetçiler siyaset kurumunu içinde bulunduğu bu durumdan çıkartırız.Tabii siyasetin bizlere yüklediği maddi manevi zorluklar ayrı bir şey. Bilhassa ailenizden uzak kalıyor, onlara fazla vakit ayıramıyorsunuz. Özellikle küçük oğlum Yiğit Çınar'ın nasıl büyüdüğünü anlamadım. Burada en büyük görev sevgili eşime düşüyor. Sağ olsun benim en büyük destekçim.
Sizce bir aday adayı çalışmalarını nasıl yürütmeli?
Bu bir ekip çalışması, öncelikle ekibini iyi seçmeli, onlarla istişare içinde olmalı. Programlı bir çalışma yapmalı. Söylemlerinde kendinden ve Akhisar ile ilgili görüşlerinden bahsetmeli. Başkası hakkında, başka adaylar hakkında her hangi bir söylem geliştirmemeli. Mahalleli ile, yurttaşlar ile yaptığı sohbetlerden bir şeyler çıkartmaya çalışmalı ki yarın söz konusu olabilecek olan bir adaylıkta bu verileri kullanma şansı olsun. Ben bu sözünü ettiğim hususlara uygun davranmak için azami dikkatle çalışıyorum ve bu şekilde davrandığıma da inanıyorum.
Akhisar Belediyesinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Özellikle halkımızın büyük bir kısmında hizmetlerin eşit dağıtılmadığı konusunda şikâyetler var ki bizde bunları gözlemliyoruz. Öncelikle bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekli, hizmetin kalitesinde sıkıntılar var. Plansızlıktan dolayı bazı yolların defalarca yapıldığını ancak gene de sağlıklı bir yapının ortaya çıkartılamadığını hepimiz görüyoruz. Dar bir kadro ile yönetme tercihleri var. Biz bunu sağlıklı bulmuyoruz. Akhisar gibi bir yerde hala bir Kent Konseyinin oluşturulamaması bence büyük hata, kaynaklarında verimli kullanılamadığını gözlemliyorum. Akhisar tarihi mirasıyla bir tarih ve kültür turizm merkezi olmaya aday. Bunu yöneticilerde biliyorlar bu konuda adımlarda atıyorlar. Ancak Roma'ya sergi açarak Akhisar'ımızın tanıtılamayacağı konusunda birçok uzman hem fikir, Dolayısı ile iyi niyetle atıldığına inandığım bu adım sonuçta turistik bir geziden öteye geçmiyor. Yani kaynaklarımız verimsiz kullanılıyor. Bazı şeyler yapılırken sonrası pek düşünülmüyor. Mesela yeni bir belediye binası yapıyorsun ancak binadan önce orada bulunan köy ve belde dolmuşlarına yer gösteremiyorsun ve binlerce köylümüzü mağdur ediyorsun. Yerel yönetimlerde suiistimallerin önüne geçmenin, haksız kazançların önüne geçmenin ve kaynakları doğru kullanmanın en önemli koşulu planlamadır. Ve yapılan plana da uygun davranmaktır. Belediyemiz ilk döneminde 50 yıllık bir plan yaptı hatırlayacaksanız. Sormak istiyorum daha sonrasında bir daha bu plana baktılar mı? Akhisar önemli bir üniversite şehri olmaya aday. Bu konuda henüz yeterli adımların atılmadığını, atılan adımların beklentiyi karşılamaktan çok uzak olduğunu, üniversitenin bir şehrin kaderini ne denli etkileyeceğini bilen biri olarak üzülerek görüyorum. Bunun yanında Gölet’in hizmete açılması tüm Akhisarlılar için güzel bir gelişme ancak buna benzer rekreasyon alanlarının arttırılması gerektiği de bir gerçek. Akhisarlılar yerel seçimlerde oy verirken devlet yatırımlarından daha iyi faydalanmak için genellikle iktidar partisi lehinde oy kullanma eğilimleri vardır. Akhisar'da yerelde ve genelde 10 yıldan beri iktidar olan AKP ne yazık ki beklentileri karşılayamamış, devlet yatırımları konusunda Akhisar'ımıza çok cimri davranılmıştır. Geçtiğimiz günler de imar planında yapılan revizyon beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğu tüm Akhisar halkının malumu.O planda yaklaşık 200 dönümlük bir alan kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Bence bir an önce yönetimin bu alanda neler yapacağını kamuoyu ile paylaşması gerekli. Akhisar'ımızın en önemli geçim kaynağını teşkil eden zeytin sektörü maalesef yerel yönetimden gerekli desteği alamıyor. Bilhassa bu konuda bir an önce adımlar atılmalı. Kurulan Zeytin Birliği'nin yaşatılması ve işlerlik kazanması için sahiplenilmeli. Çünkü yeni büyükşehir yasasıyla Belediye Akhisar'ın en büyük üreticisi konumuna gelecek. Bu arada Akhisar sporumuzu Süper Lige çıkartarak ve orada tutunmayı başaran tüm ekibe bir Akhisarlı olarak teşekkürlerimi sunarak bu sorunuzu bitirmek isterim.
Son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Dünyada yerel yönetimler anlayışı değişti. En son Gezi olayları bize gösterdi ki yerel yönetimlerde o yörenin halkı mutlaka karar verme mekanizmasının içinde yer almalı. Bizin toplumsal belediyecilik anlayışımızın merkezinde bu anlayış yatıyor. Biz Akhisar'ı Akhisarlılar ile hemşerilerimizle yönetmeye talibiz. Akhisar’ın birçok sıkıntısı var ancak bunun yanında birçok potansiyeli ve fırsatları da var. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler bu sıkıntıları çözecek, bu potansiyelleri ortaya çıkartabilecek kadrolara, bilgiye, azme sahibiz. Çocuklarımızın doğdukları yerde doyabileceği, alt yapı sorunlarından kurtulmuş, hemşerilerimizin geleceğe güvenle bakabileceği, Akhisarlı olmanın ayrıcalığını her yerde fark edeceğimiz Akhisar’ı hep birlikte inşa edeceğimiz günler yakındır. Akhisar haber takipçileri ile birlikte olma fırsatını yarattığınız için sizlere teşekkür eder, basın hayatınızda başarılar dilerim.