• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Manisa 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • 3 Vardiya Çalışacak Bay ve Bayan Aranıyor
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • ASDER Edebiyat Atölyesi Başlıyor
  • Vasıflı, Vasıfsız Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Ramiz Et İşleme Tesislerine Çalışan Aranıyor
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu; Meclis, Gördes nikel madenini araştırsın

Okunma Sayısı: 2999
CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu; Meclis, Gördes nikel madenini araştırsın
Manisa Gördes ilçesinde faaliyette bulunan nikel madeni ile ilgili ÇED toplantısına katılan ve vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Mecliste bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu; Meclis, Gördes nikel madenini araştırsın
Haber Merkezi

Manisa Gördes ilçesinde faaliyette bulunan nikel madeni ile ilgili ÇED toplantısına katılan ve vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Mecliste bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. 

TBMM Başkanlığına sunulan Araştırma Önergesini Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile birlikte Manisa Milletvekili CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’de imzaladı.

Madenler ülkemizin zenginliğidir ve ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Burada asıl önem verilmesi gereken ekonomik gerekçeler, kar değil insan yaşamı, çevre ve doğa olmalıdır diyen Milletvekili Bakırlıoğlu önergesinde; Manisa ili Gördes ilçesinde 2014 yılından bu yana faaliyette bulunan Meta Nikel Kobalt Sanayi Ticaret A.Ş. tarafında işletilen nikel madeni insan sağlığına, çevreye ve kaynak sularına verdiği zararlar ve yaşanan iş kazaları ile sık sık gündeme gelmektedir.

         Faaliyete geçtiği dönemde insan sağılığına, çevreye ve doğaya zarar vereceği bilinmesine rağmen ÇED raporunun onaylanması ekonomik gerekçelerin insan hayatının önüne geçmesine neden olmuştur.

         Bölge halkı, hava kalitesinin bozulduğunu, sularının kesildiğini ve tankerlerle su ihtiyaçlarını karşıladıklarını, hayvan ölümlerinin arttığını, bağ ve bahçelerdeki ürünlerin ağaçların kuruduğunu dile getirmişlerdir.

         Ayrıca, yurt dışından getirilen ve Bandırma limanından karayolu ile taşınan asit tankerlerinin karıştığı kazalar ve yollara dökülen asitlerin verdiği zararlar, trenle Akhisar Süleymanlı istasyonuna getirilen ve buradan harfiyat kanyonlarıyla taşınan maden cevherinin yarattığı kaza riski ve aşırı toz, bölgede görülen kızıl toz bulutları, asit kokusu, içme sularına asit karışma riski endişeleri artırmaktadır.

         Maden işletmesinin sık sık yaşanan iş kazaları ile gündeme gelmesi, en son yaşanan iş kazasında 4 işçinin asit yanığı nedeniyle hastaneye kaldırılması iş güvenliği ve işçi sağlığı tedbirlerinin alınmadığı noktasında ciddi şüpheler uyandırmaktadır.

         Maden işletmesinin zararlı etkilerinin azaltılması konusunda gerekli özenin göstermediği bölge halkı tarafından sık sık dile getirilmektedir.

         İzmir’in içme suyunun temin edildiği Gördes Barajının maden işletmesi ile aynı bölgede bulunması olumsuzlukların sadece Gördes ve Manisa ile sınırlı olmadığını göstermektedir.

          Ülkenin en önemli zeytin ve tütün üretim merkezi iken artık bölgenin yaşanamayacak bir yer haline gelmesi sosyal ve ekonomik olarak vatandaşlarımızı zor durumda bırakmıştır. Gördes ilçemizdeki baraj ve göletler nedeniyle su havzaları koruma bölgelerinde zirai ilaçlamaya, kümes kurmaya bile izin verilmezken, zararları herkesçe bilinen maden işletmesine izin verilmesi büyük bir çelişkidir.

          Gördes’te faaliyette bulunan nikel madeni işletmesinin ormanlar ve tarım arazileri üzerine etkilerinin, nikel madeninin ayrıştırılmasında kullanılan sülfürik asidin, yer altı ve yerüstü su kaynakları, tarım arazileri ve çevre üzerindeki kirletici etkilerinin ve çevre köylerde yaşayan bölge halkının yaşam standartlarının ve sağlıklarının korunması, tedbirlerinin araştırılması, işletme kapandığında ortaya çıkacak sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

         Madende kullanılmak üzere Akhisar Dağdere bölgesinde yıllık 1 milyon ton kapasiteli Sülfürik Asit Fabrikası kurulması için yola çıkılmasının endişeleri daha da artırdığını ifade eden Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Mecliste kurulacak ve her partiden Milletvekillerinin görev alacağı Araştırma Komisyonunun gördes nikel madeninin tüm detaylarlıyla araştırılması gerektiğini belirtti.

 

  • Yorumlar 5
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.