• BIST 10104.85
  • Altın 3183.24
  • Dolar 35.6701
  • Euro 37.4544
  • Manisa 9 °C
  • İzmir 13 °C
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi
  • Futbol Hakem Kursu Açılıyor
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi Bursluluk Sınavı
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü

Okunma Sayısı: 2815
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Spor Kulübü her yıl olduğu gibi bu yılda Cumhuriyet Bayramı Haftasında Doğa Yürüyüşü Etkinliğini, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında önemli rol oynayan kadın kahramanlarımızdan, Gördesli Şehit Makbule

Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Haber Merkezi

Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Spor Kulübü her yıl olduğu gibi bu yılda Cumhuriyet Bayramı Haftasında Doğa Yürüyüşü Etkinliğini, Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında önemli rol oynayan  kadın kahramanlarımızdan, Gördesli Şehit Makbule Hanımın Kocayayla mevki Harlak Deresindeki ebedi istirahatgahına yaptı.

Okulun Beden Eğitimi Öğretmeni Özgür Morbel; Her yıl yaptığımız doğa yürüyüşümüze farklı bir anlam katmak istedik. Bu yıl ki yürüyüşümüzün  teması Cumhuriyetin kadın kahramanı Şehit Makbule Hanımı ziyaret etmek olarak belirledik. Öğrencilerimize hem doğayı tanıtma, sağlıklı yaşam ve obezite hakkında uygulamalı bilgi vermenin yanı sıra ;  Cumhuriyetimizin kazanılmasında büyük emekleri olan kahramanlarımızı tanıtmayı hedefledik. Araçlar ile Akhisar-Sındırgı-Gördes ‘in birleşim noktası olan Akkocalı köyü ,  Kocayayla Mevki - Şahinkaya Mezrasına kadar araçlar ile ulaşım sağladık. Buradan etkinliğimizin rehberi ve yürüyüş lideri , araştırmacı Emekli Öğretmen İsmet Uçar’ın rehberliğinde Şehitliğimize kadar 14 km yaya intikal olarak gerçekleştirdik. Emekli Öğretmen İsmet Uçar’ın zaman zaman bölge ve Şehit Makbule Hanımın ve dönem tarihi hakkında verdiği bilgiler eşliğinde canlı bir tarih dersini de işlemiş ve neredeyse zaman tünelinde bir yolculuk yapmış olduk. Şehidimizin baş ucunda duamızı ederek İstiklal Marşımızı okumanın manevi huzurunu yaşadık. Etkinliğimize destek veren  değerli öğretmenim Sayın İsmet Uçar ‘a şükranlarımızı sunuyoruz  dedi.

Yürüyüş Lideri ve Rehberi İsmet Uçar ; Bu gün burada Akhisar Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen , öğrenci ve idarecileriyle yaptığımız Cumhuriyet Tarihimizde iz bırakan kahramanlarımızdan , Şehit Makbule Hanımın kabrine bir doğa yürüyüşü ve dönem tarihi hakkında bilgi yolculuğu yaptık.

Özellikle bana eski öğrencim  de olan Beden Eğitimi Öğretmeni Özgür Morbel ‘in teklifi geldiğinde hiç tereddüt etmeden severek kabul ettim. Bende bir şehit torunuyum . Ananem Yunan askerlerinin zulümlerini bizzat yaşamış .Çocukluğumda tüm bu olayları bizzat ananemim kendi ağzından dinlemiş birisi olarak, bu tür etkinlikleri çok önemsiyor ve destekliyorum.

Şehit Makbule Hanım 12 yaşında öksüz kaldıktan sonra kendi işini kendi görerek hayatını idame ettirmiş , silah kullanmayı ve at binmeyi öğrenmiş cesur bir Türk kızıdır. Usturumcalı Halil Efe ile evlenmiş olup Akıncılara katılmıştır. Yunan birliklerini bir çok baskınlar düzenleyerek ağır zayiatlar  vermişlerdir. Yine bir baskın esnasında Çorlak mevkinde başından vurularak  şehadete ermiştir Halil Efe, eşi Makbule Hanım’ın aziz naşını bilinmeyen bir yere (Yunanlıların eline geçmemesi amacıyla) gizlice defnetmiş ve kabir yeri bir sır gibi saklanmıştır. Şehit Makbule Hanım’ın mezar yerinin nerede olduğu konusu tam 78 yıl bir sır olarak kaldıktan sonra Haziran 2000’de zamanın Balıkesir Ordu Donatım Okulu Komutanı Tüm General Kâmil Erdal Sipahinin ve merhum İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu Burhan Cahit Akıncı’nın gayret ve teşvikleri ve Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi okutmanı Zekeriya Özdemir’in çalışmaları sonucunda, Harlak Deresinde Dereçatı mevkiinde bulunmuştur. Mezarın bulunmasıyla beraber Gördes Belediyesi de mezarın trafında çevre düzenleme çalışmaları yapmıştır.

 Bana bu etkinlikte öğrencilerimize milli bilinç yaratma  fırsatı veren Okul Müdürümüz İsmail Karabıçak’a ve Beden Eğitimi Öğretmeni eski öğrencim Özgür Morbel’e teşekkür ederim dedi.

Okul Müdürümüz İsmail Karabıçak ; Okulumuz Öğretmenleri ,idarecileri ve öğrencileriyle her yıl geleneksel hale getirdiğimiz Cumhuriyet Haftası Doğa Yürüyüşü etkinliğimizi bu yıl Kurtuluş Mücadelesinde çok ciddi faydalıklar göstermiş olan ve bu yörede Kuva-i Milliye olarak görev yapmış olan , Şehit Mücahit Gördesli Makbule Hanımın kabrine gerçekleştirmiş olmanın manevi huzuru içerisindeyiz. Kurtuluş mücadelesinde Şehit Şerife Bacılar , Kara Fatmalar ,Halime Çavuşlar , Şehit Makbule’lerin inanç , azim ve kararlılığı ile kazanılmıştır. Elli Öğrencimizin ile iştirak ettiğimiz Doğa Yürüyüşü  Sportif bir etkinliğini , canlı bir tarih dersine çeviren çok değerli İsmet Uçar hocama , Beden Eğitimi Öğretmeni Özgür Morbel’e,  Müdür yardımcım Figen Taran’a , Okul Aile Birliği Başkanım Sevil Akbıyık’a ,okulumuzun değerli öğretmenleri ve personellerinden Ayfer Uzun , Bilgi Uslu , Ahsen Zengil , Ahmet Semerci’ye , katılım sağlayan tüm öğrencilerime ve dahası bize her daim ulaşım desteği sağlayan Akhisar Belediye Başkanı Sayın Besim Dutlulu’ya teşekkürlerimi sunarım dedi.

Bilgi Kaynağı ; Gördes Kaymakamlığı İnternet Sayfasındandır.

Milli Mücadele Kahramanı Şehit Makbule Hanım

Kurtuluş Döneminde Türk Kadınının Destanı 
Tarih boyunca Türk kadını, hayatın her safhasında erkeğinin yanında yer alarak sorumlulukları paylaşmıştır. Kurtuluş Savaşında vermiş olduğu büyük mücadelede erkeği ile omuz omuza yerini almış, düşmana karşı silahı ile savaşarak, cepheye mermi taşıyarak, yaralı askerleri tedavi ederek, silah ve giyecek imal ederek, vatanın kurtuluşunda ve bugünlere ulaşmamızda hak sahibi olmuştur.
Ayrıca Türk kadınının, Çanakkale’de askeri, ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda göstermiş olduğu faaliyetler; Milli Mücadele döneminde daha aktif rol üstlenmesine zemin hazırlamış ve Yeni Türk Devleti’nin yapılandırılması sürecinde de kadının, toplumun tamamlayıcı, birleştirici, dinamik ve modern unsuru olmasında etkili olmuştur.


Özellikle Anadolu kadınları, Kurtuluş Savaşı’nda Türk kadınını emsalsiz bir yüceliğe yükseltmiştir. Bu kahraman Türk kadınlarından biri de gencecik yaşında Milli Mücadelede eşi Halil Efe ile birlikte dağlara çıkan, işgalci Yunan kuvvetlerine karşı silahlı mücadele veren ve bir çatışmada şehit düşen Makbule Hanım'dır. 


Kurtuluş Savaşı'nın en çetin zamanları
1919'da başlayan Yunan işgali, Manisa'ya, Salihli'ye, oradan Gördes'e kadar ilerler. Temmuz 1920'de Gördes'e saldırılsa da, savaş'ın en şiddetli geçtiği yerlerden biri olan bu beldeye, en büyük zarar, bir yıl sonrasında Mayıs 1921'de verilir. 

Kınalı Kuzu Gördesli Makbule Hanım

Ve o sıralarda bir düğün vardır. Gördesli Makbule Hanım ile Halil Efe'nin düğünü. Gördes, işgal altında olduğundan, sade bir düğünle Demirci'de evlenirler. Fakat ne yazık ki evlilikleri, kurtuluş mücadelesinin gölgesinde, kısa sürecektir.

Evliliklerinin ilk aylarında Halil Efe, milli mücadeleye katılmak için eşinden gizli hazırlıklar yapar. Fakat Makbule Hanım durumu anlar. Yine de eşine bir şeyler belli etmez ama bir yandan içi rahat değildir. Eşi, düşman işgaline karşı koyacakken, eli kolu bağlı şekilde evde oturacak olmaya gönlü razı gelmez. Bu düşünce bir ok gibi saplanır yüreğine.
Kocası Halil Efe düşmanla savaşmak isterken, Makbule Hanım’da durmadı. O, çocukluğundan beri bugünler için yetiştirilmiş bir asker gibiydi. Arkadaşları ona: "Asker Makbule" derdi. Silâh kullanmayı ve ata binmeyi de öğrenmişti. Birinci Dünya Savaşı'nda babasını, Yemen Savaşı'nda da ağabeyini şehit veren Makbule'yi annesi büyütmüştü. Bütün bunlar Makbule'yi bu mücadeleye her anlamda hazır hale getirmişti.


Makbule Hanım Milli Mücadeleye katılmak istediğini kocasına söyleyemez. Bu yüzden kocası Milli Mücadeleye katılmak için evden çıkar çıkmaz, hazırlanıp arkasından gizlice onu takip eder. Halil Efe arkadaşlarının yanına geldiğinde Makbule Hanım’da çalıların arasına gizlenmiştir. Çalıların yaptığı sesten dolayı fark edilen Makbule Hanım, kocası Halil Efe’nin tüm ısrarlarına rağmen geri dönmek istememiş ve Milli Mücadeleye katılmak istediğini ve düşmana karşı çarpışmak istediğini belirtmiştir. Halil Efe ve diğer efeler ikna olmasa da en sonunda efelerin komutanı Kaymakam İbrahim Ethem Bey’e ağlayan gözlerle, bu manevi değeri yüksek müdafaadan mahrum kalmak istemediğini söyler. Makbule Hanım'ın kararlılığını gören İbrahim Ethem Bey kendisine bir şans tanır ve aralarına alır.

 

Gözü Pek, Yüreği Cesur
Makbule Hanım, her baskında yanına, elinden hiç ayırmadığı Japon filintasını alır, düşmandan ele geçirdiği doru atına biner, müfrezenin artçısı olarak birliğin gerisindeki yeri alırdı. Ata, efelerin çoğundan daha iyi biner, tehlike anında silahı herkesten önce o ateşlerdi. Akıncı kollarıyla beraber Demirci, Gördes, Simav ve Sındırgı dağlarında dolaşan Makbule Hanım, en ümitsiz zamanlarda bile efeleri cesaretlendirir ve her çarpışmada kahramanca savaşırdı. Kocasıyla beraber iki defa pusuya düşürüldü, fakat bunlardan ustaca sıyrılmasını bildi. Güvemdere muharebesinin kazanılmasında, kahramanlığıyla büyük rol oynadı. Bozulup çekilen müfrezeleri yüreklendirip, onların düşmana yeniden taarruz etmelerini sağladı.
Makbule Hanım’ın Şahadeti


Efelerin yerlerini tespit eden düşman birlikleri hazırlıksız yakaladıkları kuvvetleri ateşe tutarlar. Çatışma oldukça sert geçer ve iki taraf da zayiat verir. Çatışmanın durup düşman birliklerinin geri çekilmesi üzerine Efeler bulundukları siperlerden çıkıp Makbule Hanım'ı ararlar. Ancak ne sağ kalanlar arasında, ne de şehit olan efeler arasında göremezler. Az ileride düşman ölülerinin olduğu yere baktıklarında ise, yerde boylu boyunca yatan şehit olmuş Makbule Hanım'ı görürler. Tarihler 17 Mart 1922 yılını göstermektedir.


İbrahim Ethem Bey hatıralarında: "Uzaktan gelen bir kurşun Makbule'yi şehit etti. " der. Efeler, daha yirmisinde Rabb'ine kavuşan Makbule'yi, Sındırgı, Gördes ve Demirci üçgeninde kalan Koca Yayla mevkiinde, kanlı elbiseleriyle, gözyaşları içinde defnettiler. Defin merasimini İbrahim Ethem Bey şu şekilde anlatmaktadır: Defnederken bütün etraf çocuk gibi ağlıyordu. Nasıl ağlanmaz ki 22 yaşından da genç Gördes kızımın gür ve kumral saçları başından ileriye uzanmış, zalim düşman kurşununun akıttığı beyni, bu uzun saçlar üzerine bir nur gibi akmış, hayata doymak değil, hayatın zevkini henüz yeni tatmaya başlamış ve görmüş, gözleri yarı açık, süzgün ve ağlar bir vaziyette. Bu ilahi manzara, bu levha-i hazin ve matem karşısında ağlamamak mümkün mü? Evvela Türklük, Türk kadınlığı, saniyen, Gördes Salisen Ailesi, Makbule Hanım’la ne kadar iftihar etse azdır. Öyle ümit ediyorum ki şu kadının namı hatıra-i millete unutulmaz.

78 Yıl Sonra Aralanan Sır
Halil Efe, eşi Makbule Hanım’ın aziz naşını bilinmeyen bir yere (Yunanlıların eline geçmemesi amacıyla) gizlice defnetmiş ve kabir yeri bir sır gibi saklanmıştır. Şehit Makbule Hanım’ın mezar yerinin nerede olduğu konusu tam 78 yıl bir sır olarak kaldıktan sonra Haziran 2000’de zamanın Balıkesir Ordu Donatım Okulu Komutanı Tüm General Kâmil Erdal Sipahinin ve merhum İbrahim Ethem Akıncı’nın oğlu Burhan Cahit Akıncı’nın gayret ve teşvikleri ve Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi okutmanı Zekeriya Özdemir’in çalışmaları sonucunda, Harlak Deresinde Dereçatı mevkiinde bulunmuştur. Mezarın bulunmasıyla beraber Gördes Belediyesi de mezarın trafında çevre düzenleme çalışmaları yapmıştır

Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü
Cumhuriyet’in gençleri Gördesli Şehit Makbule Hanıma yürüdü

  • Yorumlar 3
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.