Depresyon
Son yıllarda ciddi bir yaygınlık gösteren depresyon, günlük hayatımızda moral bozukluğu ya da can sıkan bir durum ile karşılaşıldığında hemen hemen herkes “depresyondayım” der fakat depresyon belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilen, psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin hepsinin birleşiminden oluşan karmaşık bir duygudurum bozukluğudur. Nedir bu depresyon? Gelin birlikte inceleyelim.
Depresyon, en az 15 gün süren (2 hafta) duygudurum çökmeleridir. Depresyon tanısının koyulabilmesi için, mutlaka iki tip belirtiden bir tanesinin görülmesi gerekir. Bunlar; depresif/çökkün mod ve ilgi ve istenç kaybıdır.
Duygusal olarak çöken hasta belirtileri duygudurum, ilgi ve zevk azlığı, umutsuzluk ve karamsarlıktır. Derin bir üzüntü yaşarlar. Gelecekleri ve geçmiş yaşantıları ile ilgili hep kötümser düşünürler. Düştükleri bu durumdan hiçbir şekilde kurtulamayacaklarını düşünebilecek kadar umutsuzluk ve çaresizlik duygularına kapılabilirler. Depresif olan bu hastalar basit günlük aktiviteleri bile yapmakta güçlük çekerler. Enerji düzeyi azalır. Bununla birlikte hastada etkinlik ve sorumluluklarına karşı ilgi/istenç kaybı meydana gelir. Yani kişi eskiden yapmaktan zevk aldığı şeyleri dahi yapmak istemez ve çevresine karşı ilgisi giderek azalır. Depresif olguların çoğunda duygudurum değişikliklerine eşlik eden iştah ve kilo kaybı meydana gelir.
Bazen hastalarda depresyon ile birlikte anksiyete de görülebilir. Yoğun anksiyete (bunaltı, kaygı) belirtilerinin depresyon olgularında intihar girişimleri için belirleyici bir etken olduğu ileri sürülmektedir. Çünkü bu umutsuzluk, kötümserlik, benlik saygısında düşme ve suçluluk duyguları intihar düşünce ve eylemlerinin uyarılmasına neden olur. İntihar düşünceleri ve girişimleri ise depresyonun önemli belirtilerindendir.
Depresyonda çok sık karşılaşılan bir diğer belirti ise uyku bozukluğudur. Kişilerde dalgınlık ve unutkanlık olabilir. Bazen ağır olgularda aklından geçenlerle dış dünyada olanlar birbirine karıştırılabilir.
Türkiye Ruh Sağlığı Profili Çalışması’nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığı kadınlarda % 5.4, erkeklerde % 2.3, tüm nüfusta % 4.0 olarak verilmektedir. Görüldüğü gibi depresyon kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Bunun sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte hormonlar, kadının günlük yaşamdaki yükünün fazla oluşu, sorumluluğunun artması, erkeklere göre psikiyatriye daha kolay başvurmaları, erkeklerin depresyonlarında görülen alkol ve madde kullanımının depresyon tanısını koymayı geciktirmesinden dolayı kaynaklanabilir. Bu ruhsal belirtilerin yanı sıra fiziksel belirtiler de vardır. Sindirim sistemi hastalıkları, cinsel sorunlar, kas ve baş ağrıları, kalp rahatsızlıkları, yorgunluk vb. problemler de görülebilir.
Gün içindeki gelip geçici moral bozulmaları depresyon olarak adlandırılmaz. Depresyon tanısı koyabilmek için yukarıda anlatılan belirtilerin tamamının bulunması gerekmez. Bu belirtiler işlevselliği bozacak kadar ağır ise ve başka nedenlere bağlanamıyorsa tanı konur. Depresyonda olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya bu belirtiler sizde varsa endişelenmenize gerek yok. Bu süreç herkesin başına gelebilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken en doğru şey bir uzmana başvurup, farklı aktivitelere ve sosyalleşmeye yönelmek olacaktır.
Aslı Ağarlı kimdir?
1994 Akhisar doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Akhisar’da tamamladım. Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum. Mezun olduğum yıl Eylül ayında Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına %50 başarı bursu alarak yüksek lisansıma başladım ve tezimi bitirdikten sonra Uzman Klinik Psikolog ünvanımı aldım. Lisans ve yüksek lisans öğrenimim sırasında Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde psikoloji ve klinik psikoloji stajımı tamamladım. Bana ayrılan bu köşede sizlere alanımla ilgili bilgiler aktaracağım, keyifli okumalar diliyorum. Sağlıkla kalın.