İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nde daire başkanlarına, müdürlere ve gazetecilere Balıkesir depremselliği hakkında bilgilendirme sunum yaptı.
"Akhisar artçıları birkaç ay devam edebilir "
Balıkesir'inde hissettiği Manisa- Akhisar bölgesinde son durumu da analiz eden Doç. Dr. Selim " Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre bu bölgedeki 15 km'lik normal listrik doğrultulu atım bileşenli bir fay hattı var. Fay hattı kuzey doğu güney batı yönünde Kırkağaç fayı nedeniyle buradaki depremlerin bir kaç ay daha devam edeceğini düşünüyorum. Buradaki depremlerin 5.4'ün üzerine çıkacağını zannetmiyorum. Bu zamana kadar çıkan artçı da görmedim. Bu bölgede 4.0-4.5 gibi inişli çıkışlı artçıları hissedeceksiniz ve sonrasında biteceğini düşünüyorum" dedi.
Doç. Dr. Haluk Selim: "7'lik deprem merkezde pek olası değil"
Balıkesir şehir merkezinin içinden ve yanından aktif bir fay hattı geçmediği için mevcut fay hatlarının 7'nin üzerinde deprem yaratmayacağı bilgisini veren Doç. DR Haluk Selim "Depremsellik açısından Balıkesir'i üç bölgeye ayırmak gerekir. Birinci bölgede ( Bandırma, Gönen, Manyas ve çevresi) Kuzey Anadolu fay hakimiyeti var, 3 buçuk milyon yıldır burada deprem meydana getiriyor. Bu fayın güney kolu Gönen'den güneybatıya dönüyor, Bandırma'ya kadar bu bölgeye hakim. İkinci bölgeye (Edremit ve çevresi) geldiğimizde burada farklı bir dünya var. Üçüncü bölge ise Balıkesir merkez. Balıkesir merkezde olan depremlerin büyüklükleri 5 ve 6, ikinci bölge 6 ve 6,5 üçüncü bölge 6 ve 7'nin üzerinde. O yüzden buraya birinci derece lafı çok yanlış." dedi. Bandırma, Gönen Manyas'ın dışındaki Balıkesir'in ilçelerinde 7'lik deprem pek olası değil. Dünyanın en aktif üç fayından birisi olan Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu Gönen'den geçiyor. Bu fay hattında yaşanacak kırılmalar, Bandırma, Gönen ve Manyas'ı etkileyebilir" diye konuştu.