• BIST 9910.61
  • Altın 3060.866
  • Dolar 35.4308
  • Euro 36.2005
  • Manisa 10 °C
  • İzmir 13 °C
  • Deniz Kurs Merkezleri Bursluluk Sınavı Sonuçları Açıklandı
  • Yunanca A1 Kursu Açılacaktır
  • Gassallık Kursu Açılacaktır
  • Mazot ve Gübre Desteği İcmal Listeleri Askıya Çıkarıldı
  • 2024 Yılı Yem Bitkileri Desteği Duyurusu
  • Merkez Radikal Kurs Bursluluk Sınavı 11-12 Ocak’ta
  • Erkek Beden İşçisi Aranıyor
  • Özel Şefkat Ortaokulunda Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Kuzey Ege Özel Öğretim Kursu Bursluluk Sınavı
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Eğitim-İş Akhisar Temsilciliği 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü basın açıklamasıyla kutladı

Okunma Sayısı: 3867
Eğitim-İş Akhisar Temsilciliği 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü basın açıklamasıyla kutladı
Eğitim-İş Akhisar Temsilciliği, Ragıbbey Mahallesi 18 Sokaktaki lokalinde e Ekim Dünya Öğretmenler gününü yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Eğitim-İş Akhisar Temsilci Başkanı Ali İlhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Erhan Ceylan, Ender Kütük, Turhan Kızılkaya
Eğitim-İş Akhisar Temsilciliği 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü basın açıklamasıyla kutladı
Akhisar: (Kenan MOLLA)

            Eğitim-İş Akhisar Temsilciliği, Ragıbbey Mahallesi 18 Sokaktaki lokalinde e Ekim Dünya Öğretmenler gününü yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Eğitim-İş Akhisar Temsilci Başkanı Ali İlhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Erhan Ceylan, Ender Kütük, Turhan Kızılkaya, Serkan Polat ve üyelerin katıldığı basın açıklamasını Yönetim Kurulu Üyesi  Erhan Ceylan okudu. 

            Eğitim-İş Akhisar Temsilciliği yönetim kurulu üyesi Erhan Ceylan'ın okuduğu basın açıklaması metni:

                     5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

            Ekim 1966 günü ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü) ortak toplantısında  ''Öğretmenlerin Statüleri Hakkında Tavsiye Kararları " kabul edilmiş ve  bu kuruluşların Türkiye temsilcileri tarafından da imzalanmıştır. Bu toplantıda, öğretmenlerin okul ve toplum içindeki işlevleri ve öğretmen sorunlarını dile getiren çalışmalar uluslararası düzeyde ele alınmıştır. Tavsiye kararlarının alındığı  tarihin yıldönümleri de Eğitim Enternasyonali'nin kararı ile 1993'ten bu yana tüm dünyada ve ülkemizde 5 Ekim “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

         ILO, UNESCO ve Uluslararası Öğretmen Örgütlerinin katkılarıyla hazırlanan belgede, öğretmenlik mesleğine hazırlanma, eğitim politikası, öğretmenlerin ekonomik ve toplumsal durumu, hizmet ve çalışma koşullarını kapsayan 146 madde bulunmaktadır. Bu kararlar ilk kez Eğitim-İş Sendikası tarafından 1991 yılında yayımlanmış, fakat imzalanan 146 maddelik tavsiye kararları mevcut siyasi iktidar tarafından yayımlanmadan rafa kaldırılmıştır.

         5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Türkiye'de ilk kez Eğitim-İş Sendikası tarafından kutlanmış ve Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlık yüzlü öğretmenlerini; dünyanın aydınlık yüzlü öğretmenleriyle buluşturmuştur. 5 Ekim bu bağlamda tüm dünya öğretmenleriyle birlikte emeğimize, hak ve özgürlüklerimize, mesleğimize ve onun saygınlığına, öğrencilerimize, onların eğitimine ve aklın özgürleşmesine sahip çıkmanın adıdır.

         Eğitim-İş olarak, öğretmenlerimizin sorunlarının dile getirildiği her günü önemsiyoruz. Bazı sendikaların 5 Ekim, 24 Kasım gibi ayrımlar yapmalarını da anlamlı bulmuyoruz. Birinin diğerini reddetmesi gibi yaklaşımların, eğitim ve bilim iş görenlerinde rahatsızlık yarattığını biliyoruz.

          Sorunlar tespit edilerek düzeltileceği yerde 700 bine yakın öğretmen  bu yıl da umutsuz bir bekleyiş içerisinde 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü kutlamaktadır. AKP iktidarının öğretmenlerimize armağanı ise; kadrolaşma, eğitimin niteliğini değiştirme, açlık sınırına yakın ücret, bilimsellikten ve ulusal değerlerden yoksun müfredat programları, yok sayılan sanat eğitimi, ezberci ve eleyici eğitim sistemi, kariyer basamakları ile derecelendirme, meslek liselerinin birçok bölümünün kapanma noktasına getirilmesi, sözleşmeli öğretmenlik, kalabalık sınıflar, YÖK'ü kendine benzetme, yargı kararlarını tanımama. Bu sorunlar sarmalındaki eğitim büyük bir çıkmazdadır.

        Bütün bu sorunlar yetmiyormuş gibi yeni bakan, 652 sayılı KHK ile eğitim sistemini temelden sarsan, Atatürk ilke ve devrimlerini,  Cumhuriyet'in kazanımlarını ortadan kaldıran, ulusal eğitimi adeta dinamitleyen bir yasal düzenlemeyi dayatmaktadır. 652 sayılı KHK ile eğitim sistemimiz küreselleşme adına kapitalist sistemin emrine sunmaktadır. Aynı bakan, öğretmenlerin çalışma saatlerinin azlığından şikâyet ederek 08.00–17.00 mesaisi uygulamayı düşündüğünü açıklamaktadır. Oysa dünyada eğitim çalışanları içinde en fazla çalışan, Türkiye'deki eğitim emekçileridir.  Ülkemizde öğretmenin yıllık çalışma süresi 1832 saat iken, bakanın örnek aldığı OECD ülkelerinde, bu süre 1652 saattir.

       Sokakta 400 bin civarında atanamayan öğretmen iş ararken, 160 bin öğretmen açığının olması anlaşılır bir durum değildir. Öğretmen açığının ücretli öğretmen uygulamasıyla kapatılmaya çalışılması, eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca bu durum 700 TL ücret verilerek köle gibi çalıştırılan, neredeyse 70 bin kişilik bir ücretli öğretmen ordusu yaratmaktadır. Bu koşullara bağlı olarak eğitimin sürekliliği bölünmekte ve her yıl sıfırcı öğrenci sayısı katlanarak artmaktadır.

    Cumhuriyet'in Eğitim-İş'li öğretmenleri olarak, öğretmenlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi, öğretmenlerin ekonomik ve sosyal statülerinin yükseltilmesi dileğiyle, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününü kutluyoruz.

Paylaş



















  • Yorumlar 3
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.