Özellikle zamanla performansı düşen ve yavaşlayan dizüstü bilgisayarları yeniden değerlendirmede kullanılabilecek bu işlem, sadece internet bağlantısı ve 8 GB boyutunda bir USB bellek gerektiriyor.
Ücretsiz yazılım
Google’ın sadece Chrome tarayıcısını çalıştırması fikriyle açık kaynaklı olarak paylaştığı Chromium işletim sistemi, performansı düşük cihazların dahi rahatlıkla çalıştırabildiği hafif bir yazılım. Artık pek çok bilgisayar üreticisi, Chromium yüklü bilgisayarlar üretiyor.
New York merkezli Neverware adlı şirketi ise eski cihazları değerlendirmenin önemine dikkat çekiyor. Okullardaki eski bilgisayarları öğrenciler yeniden kullanabilsin fikriyle yola çıkan şirket, bireysel kullanıcılara ücretsiz lisans imkanı tanıyor.
Şirket, Chromium işletim sistemini kendi yazılımına entegre ediyor. “Windows’umdan vazgeçmem” diyenler için ‘çift yükleme’ imkânı da var.
Nasıl yüklenir?
Önce en az 8 GB boyutunda bir USB bellek temin ediyoruz. Neverware sitesinden yaklaşık 640 MB boyutundaki ücretsiz yazılım CloudReady’yi belleğe indiriyoruz. Sıkıştırılmış dosyayı açmıyoruz.
Herhangi bir bilgisayarda Chrome’u açıp, buraya tıklayarak ‘Chromebook Kurtarma Yardımcı Programı’nı tarayıcıya yüklüyoruz.
Uygulamayı çalıştırıp sağ üst köşedeki disk işaretine basıyoruz, ‘Yerel görüntü kullan'ı seçiyoruz. USB belleğe kurtarma yazılımını yüklüyoruz. 15-20 dakika sonra kuruluma hazırız.
Lâzım olabilecek tüm dosyaları güvenli bir yere yedekledikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyoruz, Windows başlamadan BIOS ayarlarına giriyoruz (Bilgisayarınızın markasına göre, bu ayarları açan tuş değişir).
Bilgisayarın sabit disk yerine artık USB’den başlamasını sağladıktan sonra, hazırladığımız USB belleği takıp CloudReady’i çalıştırıyoruz. Yazılımın kurulum sihirbazını takip ederek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Son adımda dilerseniz Flash yükleyip bağlantı ayarlarını da tamamladıktan sonra USB’yi çıkartabilirsiniz. Bilgisayarınız Chromium çalıştırmaya hazır.
Chromium ne işe yarar, neden daha hızlı?
Yeni nesil bilgisayarlar boyutlarını küçültmek için işlemci ve bellek gücünden feragat ederken, hızlarını yüksek tutabilmek için de basit işletim sistemlerine yöneliyor. Google’ın çıkardığı ‘Chromebook’ aslında bu amaca hizmet eden ürünlerden biri.
Chrome’un bünyesinde çalışabilen çok sayıdaki eklenti, uygulama ve uzantı göz önüne alındığında aslında ortalama bir kullanıcının bu sistemle yapamayacağı hiçbir şey yok. Office programlarından sohbet eklentilerine, medya oynatıcıdan oyunlara kadar birçok şeyi Chrome üzerinde yapabilmek zaten mümkün.
Normalde bilgisayara yükleyeceğiniz programlar ve hizmetler RAM'de (bellek) yer işgâl eder. Fakat Chrome'un uygulamaları 'bulut' merkezli olduğu için, işlemlerin birçoğu zaten Google'ın süper bilgisayarlarında işleniyor, sonuçlar size internetten iletiliyor.
Eskiye rağbet
Yavaşlığı nedeniyle artık kullanmadığınız 3-4 yaşındaki eski bilgisayarınız da aslında muhtemelen Chromebook’lardan daha güçlü. Fakat çalıştırdığı işletim sistemi beraberinde çeşitli yükler getirdiği için zamanla tökezliyor. Taze bir başlangıç ve hafif bir işletim sistemiyle eski bilgisayardan bir müddet daha bu yolla faydalanabilirsiniz.
Daha yüksek performans için en yakın bilgisayar tamircisine gidip ufak bir hizmet bedeli karşılığı soğutucularınızı tozdan temizletmeyi ve işlemcileri çevreleyen yalıtım malzemesini yeniletmeyi de ihmâl etmeyin.
Kaynak: Al Jazeera