Etin Bitkisel Alternatifi: Vegan Beslenmede Kuruyemiş
Tamamen ya da kısmen bitkisel kaynaklarla beslenenlerin sayısı, ülkemizde gittikçe artıyor. Vegan, vejetaryen, pesketaryen gibi kavramlar gündelik hayatımıda çok daha sık karşımıza çıkmaya başlıyor. Peki; bitki kaynaklı beslenenler, kuruyemiş ve çeşitlerinden nasıl faydalanabilir? İşte etin bitkisel alternatifi olan kuruyemişler!
Küçük Bir Uyarı İle Başlayalım…
Öncelikle ufak bir hatırlatma yapmakta fayda var. Beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler yapacak olan kişilerin, mutlaka bir doktordan danışmanlık alması önerilmektedir. Özellikle çeşitli kronik hastalıkları olan ya da yaş, hamilelik gibi nedenlerden ötürü risk grubunda olanlar için bu çok daha önemlidir Beslenme düzeninizde tüm besin gruplarına gerektiği kadar yer vermeli, çıkarttığınız besinlerin yerine alternatiflerini koymalısınız.
Sözlüğe Göz Atarak Devam Edelim…
Şimdi gelelim kavramları netleştirmeye. Son zamanlarda giderek daha sık duymaya başladığımız farklı beslenme türlerine hızlıca göz atmaya ne dersiniz?
Vejetaryen
Vejetaryenler, beslenme düzenine et dahil etmeyen kişilerdir. Kırmızı ya da beyaz, her türlü etten uzak dururlar. Süt ve süt ürünleri tüketebilirler.
Vegan
Veganlar, hayvansal hiçbir ürünü tüketmezler. Etin yanısıra, süt ve süt ürünleri ya da yumurta da yemezler. Bu nedenle içerisinde hayvansal gıda bulunan paketli gıdalardan da uzak dururlar. Ayrıca kullandıkları kozmetik ya da temizlik ürünlerinde etik markaları tercih ederler; kürk ya da deri kullanmazlar.
Pesketaryen
Pesketaryenler, deniz ürünü tüketen vejetaryenlerdir. Balık ya da diğer deniz canlılarını yerler, ancak öteki et türlerinden uzak dururlar. Süt ve süt ürünleri de tüketirler.
Frutaryen
Frutaryenler, sadece meyve ile beslenen kişilerdir. Kok sebzeleri yemezler, meyveleri tercih ederler. Kuruyemişler, diyet menülerinde yer almaktadır.
Bitkisel Beslenenler İçin Kuruyemiş Önerileri
Farklı bitkisel beslenme türlerine baktık… Sıra geldi kuruyemişlerin kullanımına! Bizim sıralayacağımız öneriler, belirli bir diyet türüne yönelik değil. Bitkisel beslenen herkes için faydalı olabilir.
Kuruyemişler, bitki kaynaklı beslenen kişiler için oldukça faydalı bir besin grubudur. İçerdikleri protein, lif, omega-3 ve diğer sağlıklı yağlar sayesinde vücudu en uygun şekilde beşlerler. Özellikle de bu gibi yararlı maddeleri hayvansal kaynaklardan almayı tercih etmeyenler için iyi bir alternatif oluştururlar. Bu nedenle, et yemeyenlerin mutlaka kuruyemişleri beslenme düzenine katması gerekir.
Şimdi biraz daha detaya inelim, ve hangi kuruyemişin nasıl bir fayda sağladığına bakalım!
Badem
Badem, protein konusunda oldukça güvenilir bitkisil kaynakların başında yer alıyor. Badem bunun yanısıra E vitamini içermekte. Saç, tırnak ve cilt sağlığı için oldukça önemli olan E Vitamini, hücre yenilenmesindeki kilit maddelerden birisi. Bademi salataların ya da smoothielerin içerisinde tüketebilirsiniz Badem ezmesi veya badem sütü, mutfağınıza katabileceğiniz yenilikler arasında y yer alıyor.
Kaju
Hem daha hafif, hem de protein zengini… Öteki kuruyemiş türlerine göre çok daha az yağlı olan kaju, protein konusunda iddialı besinlerden birisi. Ayrıca içerisinde bol miktarda magnezyum bulunduruyor. Magnezyum sadece protein üretimi için değil, aynı zamanda genel olarak daha yüksek bir enerjiye sahip olmak için gerekli bir besin. Kajuyu kavrulmuş ya da çığ olarak tüketebilirsiniz. Kajudan vegan peynir yapmak ya da süt elde etmek de mümkündür.
Fındık
Ülke mutfağımızın geleneksel kuruyemişlerinden fındık ile devam edelim. Fındık, bitkisel beslenenlerin güvenle tüketebileceği kuruyemişlerden bir tanesi. İçerdiği mineraller sayesinde kan şekerini düzenleyebiliyor. Bol miktarda B vitamini içeriyor ve bu özelliği ile enerji veriyor. Fındık atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi, tatlıların içerisinde de kullanılabilir.
Yer Fıstığı
Toprağın içinden gelen mucize yer fıstığı ile devam edelim. Bitkisel beslenenlerin en değerli yardımcılarından bir tanesi de yer fıstığıdır. Vücudun şu oranını ve metabolizmayı dengeler. Proteinin yanısıra bolca potasyum ve lif içermektedir. Yer fıstığı, harika bir ara ogün ürünü olabilir.