Fen Lisesi Romanya’dan Döndü
Haber Merkezi
Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında KA219 Okullar arası Stratejik Ortaklık Projesi olan “Biyoçeşitliliği Korumak için Gelecek Nesillere Son Şans” adlı projenin 5 günlük Romanya çalıştayı sona erdi.
Ortak ülkeler; Türkiye, İtalya, Polonya, İspanya katılımıyla ve Romanya ev sahipliğinde düzenlenen proje toplantısına Fen Lisesi öğrencilerinden Ozan Abut, Umutcan Doğrucu, Fahriye Dağlıoğlu, Şule Koku; Edebiyat öğretmeni Mehmet Umutlu, İngilizce öğretmeni Ayşe İpek ve Okul Müdürü Coşkun Durmuş katıldı.
23 Mayıs Pazartesi günü, Romanya, Roman şehrinde bulunan COLEGIUL TEHNIC “DANUBIANA” meslek lisesi müdürü LEONARD VACARU ve okul öğretmenleri ve öğrencilerinin karşılamalarıyla, okulun gezilmesi ve çalıştay resmi açılışıyla proje çalıştayı başladı. 5 günlük çalıştay programının ve yapılacak aktivitelerin açıklanmasının ardından basın toplantısı ve röportajlar gerçekleştirildi. Ev sahibi Romanya okulu öğrencilerinin hazırladığı tiyatro ve dans gösterileri izlendi. Her ortak ülke için süpriz olarak hazırlanan ortak ülke halk dansları büyük beğeni topladı. Ardından tüm ortak ülke öğrencileri “küresel ısınmanın bölgemizdeki hava, su, toprak ve biyoçeşitlilik üzerinde etkisi” konusunda hazırladıkları sunumları sundular. Daha sonra her ortak ülkenin kendi ülkesinden seçip hazırladığı fotoğraflarla fotoğraf sergisi için pano hazırlama çalıştayı yapıldı ve “Küresel Isınmanın Etkileri” fotoğraf sergisi hazırlandı. Öğrenciler sergi için hazırladıkları fotoğrafları tek tek yorumlayarak diğer ortak ülke öğrencilerine küresel ısınmanın fotoğraftaki etkisini anlattılar. Okulda verilen öğle yemeğinin ardından atık su arıtma tesisine düzenlenen eğitim gezisinde öğrenciler atık su arıtma tesisindeki işlemler ve bu işlemlerin önemi ile ilgili bilgilendirildiler.
24 Mayıs Salı günü, “Piarta Neamt-Bicaz” doğal yaşam alanı ve “Bicaz Gorges, Kızıl Göl, Izvarul Montelui dam” çevre koruma kuruluşuna eğitim gezisi düzenlendi ve öğrenciler buradaki bitki ve hayvan türleri ve koruma çeşitleri ile ilgili bilgilendirildi.
25 Mayıs Çarşamba günü, okulda proje aktiviteleri devam etti. CLIL metodu ile ders işlendi. Su ve toprak değer ölçümü ve analizi için laboratuvarlarda çalıştaylar yapıldı. Her ortak ülkenin kendi bölgesinden getirmiş olduğu su ve toprak örnekleri analizleri yapıldı ve değerleri karşılaştırıldı. Sonrasında Çevre koruma kuruluşlarından gelen ilgili kişilerce “Kirlilik ve Küresel Isınmaya Karşı, Hava, Su, Toprak ve Biyoçeşitliliği Koruma Metodları” konulu seminer düzenlendi. Tüm ortak ülke öğrencileri ilgiyle konuşmacıları dinlediler. Seminerin ardından yine öğrenci çalıştayları yapıldı. Farklı gruplarar ayrılarak, değişik materyaller kullanarak bir ekoloji gösterisi hazırlamaları istendi. Bazı gruplar farklı malzemeler kullanarak hazırladıkları panolarda hangi konuyu vurgulamak istedikleri ile ilgili panolarının sunumlarını yaparken diğer bir grup da atık kağıtlar, poşetler, ipler ve bunlara benzer atık malzemelerden oluşturdukları kıyafetlerle bir defile sundular.
26 Mayıs Perşembe günü, “Iasi” şehrine eğitim ve kültür gezisi düzenlendi. Şehirde “Botanik Bahçe, Kültür Sarayı, Üniversite ve Metropolitan Kilise” gezildi. Gezinin eğitim gezisi kısmını oluşturan Botanik Bahçede var olan ve koruma altına alınmış yüzlerce bitki türü ile ilgili öğrenciler bilgilendirildi. Gezinin kültür gezisi kısmını oluşturan Kültür Sarayı , Metropolitan Kilisesi ve ayrıca üniversite kütüphanesi de öğrencilerin farklı kültürleri tanıyabilmesi adına zengin kazanımlar sağladı.
27 Mayıs Cuma günü, Belediye Başkanı proje ortak ülkelerinin öğretmen ve öğrencilerini makamında ağırladı ve iyi temennilerde bulundu. Daha sonra okulda proje aktivitelerine devam edildi. Öğrencilerin “Küresel Isınmayı Önlemenin 10 Yolu” konulu hazırladıkları video gösterimleri izlendi. Ardından okul bahçesine fidan dikimi yapıldı. Daha sonra proje sonunda oluşturulacak kitapçığın düzenleme çalışması için çalıştay yapıldı. Daha sonra, testler ve anketlerle öğrenci değerlendirmeleri gerçekleşti.
Katılım Sertifikaların okul müdürü tarafından dağıtılması ile 5 günlük çalıştay sona erdi.