Futbol antrenörü = Prensipler = Hassasiyet
Manisa İlimizde Tüfad’a bağlı olarak antrenör olan çalışan veya çalışmayan üç yüze yakın arkadaşımız bulunmakta. Bu geniş kitle ülke genelinde ise 14.000 ‘e ulaşmakta.
Çağımızda her şey bir disiplin çerçevesinde yapılması gereklidir. Bu da işin etik boyutları açısından hepimizi bağlamakta. Bu kentin fertleri olarak kentimizdeki futbolu daha ileriye taşımak hepimizin görevi. Bu işin asıl hedeflerini asla unutmamalıyız. Bir takım kurallar hepimizi de bağlamakta.
Artık tüm ülke genelinde ve ilimizdeki, antrenör arkadaşlarımızın bu ilkelere titizlikle uymaları gerekmektedir. Aksi halde asıl zararı da tüm antrenörler olarak zaman içinde hepimiz çekmekteyiz.
Bu noktada istenmeyen durumların yaşanmaması için prensiplere birlikte sahip çıkmak gerekli. Bir antrenörün en başta lider ve örnek kişilik olduğu yolundan hareket edecek olursak, aşağıdaki ilkelere hepimizin titizlikle uymamızın da şart olduğu da kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.
TÜFAD’ A ÜYE FUTBOL ANTRENÖRLERİ OLARAK,
1- TÜFAD ‘IN ORGANİZE ETTİĞİ TOPLANTILAR DIŞINDA, GENEL MERKEZ VEYA ŞUBELER HAKKINDA DİREKT VEYA MEDYA YOLU İLE ELEŞTRİDE BULUNAMAZ.
2- HERHANGİ BİR GÖREVİ OLSUN VEYA OLMASIN, TUTUM VE DAVRANIŞLARI İLE TÜFAD’ I MADDİ VE MANEVİ ZARARA UĞRATAMAZ.
3- ÜYELİK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEKTEN KAÇINAMAZ.
4- GEREK ÇALIŞTIĞI KULÜPLER, GEREKSE MESLEKTAŞLARI ALEYHİNE YAZILI VEYA SÖZLÜ KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ BEYANLARDA BULUNAMAZ.
5- AHLAK ÖLÇÜLERİ DIŞINDA KENDİSİNİ TANITMAK UĞRUNA MESLEKTAŞLARINI RENCİDE EDİCİ YAZILI VEYA SÖZLÜ BEYANDA BULUNAMAZ.
6- ANTRENÖRLÜK LİSANSINI, BİR BAŞKA ARKADAŞININ GÖREV ALMASI İÇİN KULLANDIRAMAZ.
7- MESLEKTAŞI BİR KULÜPTEN SÖZLEŞMESİNİ FESH EDEREK AYRILMADAN ÖNCE, O KULÜPLE ANLAŞMA YAPAMAZ, ÇALIŞMAYA BAŞLAYAMAZ.
8- GEREK KILIK KIYAFETİ, GEREKSE TUTUM VE DAVRANIŞLARI İLE ANTRENÖRLÜK MESLEĞİNE YAKIŞMAYAN, KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ HAL VE HAREKETLERDE BULUNAMAZ.
9- ANTREMAN VE MAÇTA, SAHA VE ÇALIŞMA GİYSİLERİ HARİCİNDE GİYSİLER GİYEMEZ.
10- BİRDEN FAZLA KULÜPLE SÖZLEŞME YAPAMAZ.
11- KENDİ SÖZLEŞMESİNDE YAZILI KONULAR DIŞINDA, TRANSFER VEYA DİĞER İŞLEMLERDE ARACILIK YAPMAK SURETİYLE MADDİ MENFAAT SAĞLAMAZ.
12- ŞİKE, TEŞVİK PRİMİ, ANLAŞMALI OYUN GİBİ GENEL AHLAK KURALLARINA VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI DAVRANIŞLARDA BULUNAMAZ.
13- TÜFAD VE TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU TARAFINDAN AÇILAN ZORUNLU EĞİTİM PROGRAMLARINA MAZERETSİZ OLARAK KATILMAMAZLIK YAPAMAZ.
14- FUTBOLCULAR VEYA YÖNETİCİLER HAKKINDA KASITLI VE KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ AĞIR ELEŞTRİLERDE BULUNAMAZ.
15- TÜFAD VEYA TFF TARAFINDAN DENETİM VE KONTROL AMACI İLE GÖNDERİLEN GÖREVLİLERİN ÇALIŞMALARI ENGELLEYEMEZ.
16- TÜFAD’ I TEMSİL ETMEK AMACIYLA, GEREK TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU GENEL KURULUNDA VE GEREKSE BAŞKA PLATFORMLARDA TÜFAD TEMSİLCİ SIFATIYLA TÜFAD YÖNETİM KURULU GÖRÜŞÜNÜN DIŞINDA BİR DAVRANIŞ VE TERCİHTE BULUNAMAZ.
17- KURSLARI BAŞARI İLE TAMAMLANMASINDAN SONRA DERNEĞE ÜYE OLUNMADAN DİPLOMA İÇİN BAŞVURAMAZ.
18- ÜYELİK AİDATLARI İLE DİĞER ZORUNLU BORÇLARIN ÖDENMESİNDE GECİKTİRME VEYA HİÇ ÖDENMEMEZLİK YAPAMAZ.
Günümüzde antrenörlerin her konuda da örnek olması gerekli. Otokontrol noktasında da daha hassas olmalıyız. Sahalarda aylarca verilen mücadele ortada. İdman sahasını kullanma, rakibe saygı, fair play, verdiğimiz basın demeçleri, saha duruşumuz, sosyal medyadaki paylaşımlarımız…. Haksız rekabete yol açacak davranışlara izin vermemek. Günümüzde bunlar artık çok ama çok önemli.
Yukarıda saydığımız ilkelere uyulduğu zaman herhangi bir sorunun yaşanmayacağı da kesin. Çağımızda insan iletişiminde bilişimin etkisi de çok fazla. Daha iyi ve daha güzel günler için tüm antrenörlerimizin aynı hassasiyeti göstermesi temennisiyle..
Hepinize İyi Günler.