'FUTURE ENVIRONMENTALISTS, CHILDREN OF TARZAN'
GELECEĞİN ÇEVRECİLERİ, TARZAN'IN ÇOCUKLARI
12-18 Ekim 2009 Akhisar/Manisa/Turkey
Son yıllarda tüm dünya ülkelerinde yaşayan insanların yaşayışları, çevreye karşı olan ilgisizliği, yaşadıkları yer, doğa, sosyal hayat, günlük iş temposu ile karmaşık bir hal almıştır. Bütün bunların yanında artan nüfusun aksine Dünya'da bulunan ağaçların sayısı giderek azalmaktadır. Teknoloji ile tanışmış gençler çevreden, doğadan uzakta yaşamaktadırlar. Doğal hayattan uzak, karmaşa, stres, kavga içinde toplum içerisinde yaşayan bireyler arasındaki duyarsızlık, boşvermişlik hakimdir. Yok olan ağaçlar, bitkiler, hayvanlar konusunda üretilen çözüm önerileri kültürden kültüre de farklılık gösterse de hemen hemen her ülkede benzerdir. Ayrıca sosyal hayat içerisinde tüm bireylerin bu durumu kabullenerek, doğa ile iç içe yaşamaları gerektiği konusunda da bir farkındalık uyandırılması gerekliliği proje ekibimizce tespit edilmiştir.
Yukarıdaki anlatılan nedenlerden yola çıkarak, proje ekibimizle birlikte yapmış olduğumuz görüşmelerde, ekip arkadaşlarımızın bu konu ile ilgili acilen birşeyler yapılması gerektiğini beyan etmeleri üzerine bu projeyi hazırlamayı uygun gördük.
Bizler tüm bu sorun ve olumsuzlukları da bilen ve yaşadığı çevreye duyarlı olan bireyler olarak projemizi hayata geçirmeyi uygun bulduk. Projemiz kapsamında ortak kuruluşlarımızdan gelen ve benzer sorunlarla kendi ülkelerinde de karşı karşıya olan akranlarımızla, olayın Avrupa boyutunu da masaya yatırarak, ortak çözüm yolları ve fikirler üretmeye çalışacağız.
Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte öncelikli olarak, ülkemiz ve katılımcı ülkelerdeki konu hakkındaki sorunları belirleyeceğiz. Gençler tarafından doğal hayata dikilecek olan yeni fidanları bir süreç olarak kabul edilmesinin farkındalığı uyandırılacaktır. Doğaya ve çevreye karşı sevgi duyulmasa da saygı gösterilmesi konusunda beyin fırtınası yapılacaktır. Ortak Avrupalılık kültür mozaiği içerisindeki farklı ülkelerdeki farklı kültürlere sahip topluluklar arasındaki konumuz olan çevre, bireylerin çevreye ne kadar duyarlı olduğu, birey ilişkilerinin benzerlik ve farklılıkları tespit edilecektir. Sonuç olarakta doğa ile iç içe bir yaşam tarzının nasıl olması gerektiği konusunda ortak bir fikir birliği sağlanmaya çalışılacaktır. Yine projede yer alacak tüm katılımcı arkadaşlarla birlikte ilgili profesyonel eğitmenler desteği ile atölye çalışması yapılacak, projenin sonunda Tarzan adlı oyun sergilenecektir.
Kısa soluklu da olsa faaliyetimizin ana temaları; yerelimizdeki imkanı kısıtlı ve konuya duyarlı gençlere Tarzan felsefesi ile çevre bilinci aşılamak, demokratik, çevreci ve farklı kültürlere saygılı lider profilini başarılı örneklerle gençlere aktarmak, ekolojik tarım ve uygulamalarını, AB standartlarıyla gençlere tanıtmak, ''Tarzanı Tarzan'ın Çocukları'na Anlatmaktır''
Projemizde gençler yerelimizde çevre konusunda yapılabilecekler hakkında ortak fikir üretecekler, gençlik liderleri ile birlikte atölye çalışması yapacaklar, AB'deki ve Türkiye'deki çevre uygulamalarının da örneklerini öğrenerek, yeni projeler geliştireceklerdir. Ayrıca edindikleri bilgileri kırsal kesimdeki imkanı kıstlı gençlerle de paylaşacaklardır. Ayrıca yerel yönetici ve sponsorlarımızla buluşan gençler özgüven ve girişimcilik duygusu da kazanacaklarıdır.
Gençler hep beraber deneyerek, tecrübe ederek öğrenme imkanı bulacaklardır.Yapacağımız atölye ve saha çalışmalarında gençlerimize sorumluluk verilecektir. Ayrıca yerel yöneticileri ziyaret eden gençler konu hakkındaki uygulamaları uzmanlarından öğrenecektir.
Başlıca çalışma metodlarımız, seminerler, saha gezileri, atölye çalışmaları, duvar gazeteleri ve Tema, Greenpeace gibi ulusal kuruluşlarla yapılacak uygulamalı çalışmalardır. (Ağaç dikme,organik tarım yöntemleri vb.)
Gençlerimizde özellikle son yıllarda doğaya uzaklaşma ve çevre konusunda duyarsızlaşma gözlemledik.Bu çalışma ile çevre konusunda gençlerimizin sosyal bir bireyin yapması gerekenleri öğrenecek, kazandıkları bilgi ve birikimlerle çevreci bir genç olacaklardır.
Merter Kırkmalı
Başkan, Avrupa Gençlik Merkezi
Adres: Paşa Mahallesi 4 Sokak No:7 Kat:2 Oda No:206
Akhisar Belediye İş Hanı 45200 Akhisar/Manisa/Turkey
Tel: 00 90 236 41 444 33 Faks: 00 90 236 41 444 53
Gsm: 00 90 505 358 59 88 E-mail: avrupagenclikmerkezi@gmail.com