• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Manisa 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • 3 Vardiya Çalışacak Bay ve Bayan Aranıyor
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • ASDER Edebiyat Atölyesi Başlıyor
  • Vasıflı, Vasıfsız Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Ramiz Et İşleme Tesislerine Çalışan Aranıyor
  • Kasiyer ve Şef Garson Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Genel Sekreter Memiş'ten Çarpıcı Açıklamalar

Okunma Sayısı: 3567
Genel Sekreter Memiş'ten Çarpıcı Açıklamalar
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, AK Parti tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen çeşitli suçlama ve iddialara belgelerle yanıt verdi.

Genel Sekreter Memiş'ten Çarpıcı Açıklamalar
Haber Merkezi

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, AK Parti tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne yöneltilen çeşitli suçlama ve iddialara belgelerle yanıt verdi. AK Parti grubu tarafından teklif edilen evsel katı atık bedelinin su faturalarına eklenmesi, imar önergeleri, koordinatörlüklerin çift başlılık yarattığı, Turgutlu ve Kula otoparkları gibi birçok konu ve eleştiriye açıklık getiren Memiş, “Halka ulaşmamızdan korkuyorlar. Bizim amacımız sadece hizmettir. Onlar seçimi düşünüyorlar” dedi. Koordinatörlüklerle ilgili eleştirilere de yanıt veren Memiş, “İnsanların gözüne baka baka yalan söylememek gerekir. Herkes araştırabilir” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında son günlerde yaşanan tartışmalara yönelik basın açıklaması yaptı. Toplantıya Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç ve daire başkanları da katıldı.


‘Kanunu yapanlar büyükşehrin görevlerini bilmiyor’
 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Memiş, son günlerde Manisa kamuoyunda yanıltıcı açıklamaların olduğunu belirterek, gerçeklerin öğrenilmesini istediğini söyledi. Büyükşehir Kanunu ve büyükşehir belediyeciliği konusunda bilgi veren Memiş, “Büyükşehir Belediye hizmetlerinin işin içinde olan, kanunu yaptıkları söyleyen birçok kişi tarafından bilinmediğini görüyoruz. Kamuoyunda belediye hizmetleri değerlendirilirken fahiş hatalara düşüldüğünü görüyoruz. Kent bütününe hizmet eden üst ölçekteki hizmetlerin yatırımların büyükşehir tarafından yapılmasını öngören imar hizmetlerinden, mezarlık hizmetlerine kadar birçok hizmetin büyükşehir tarafından yapılması bunun dışında kalan daha çok sosyo kültürel özelliği olan çöp toplama gibi hizmetlerin ilçe belediyeleri tarafından yürütülmesini öngören bir düzenleme var. Bu da 2004 yılında çıkan bu kanunu yapan belediye bürokratları değil. Hepimiz hukuka saygılı kişiler olarak mevzuatı uygulamakla mükellefiz. Bu vicdanı sorumluluk ve kamu görevinin ahlaki olarak yapılmasının bir sonucudur” dedi.


‘Bazı kişilerde başarı rahatsızlık yaratabilir’
 

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin büyükşehir kanununa en çabuk adapte olan ve hizmetlerini vatandaşlara en hızlı şekilde ulaştıran büyükşehir belediyeleri arasında olduğunu dile getiren Memiş, “Biz kamuoyunda bazı kişiler tarafından söylendiği gibi değil onun aksine Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi içerisinde idari yapılanmasını en hızlı gerçekleştirilen, seçimlerden önce mevcut 16 büyükşehir belediyesi dahil ilk üç sırada yer almanın mutluluğunu ve gururun yaşıyoruz. 15 ilçede yapılanma ve Manisa’nın en ücra köşesine en uzak mahalleye kadar hizmet götürmek çok kolay bir iş değil. Biz bunu başardık. Bu bazı kişilerde başarı rahatsızlık yaratabilir. Bazı kişiler bu rahatsızlığı yaşıyor. Ne yazık ki ilçelerde halka bire bir ulaşmamızın koordinatörlüklere yüklenmelerinin olduğunu görüyoruz. Koordinatörlüklere gerek olmadığını, bunun hiçbir büyükşehirde olmadığını örnek göstererek Aydın’da ilçe belediyeleri örnek verildi. O bahsedilen ilden bir belediye başkanı ziyaretçim vardı. Ben buradaki uygulamaları anlattım. Ben burada bir ilçe belediyesinin çöpçüsü olmaya razıydım dedi. Bayrak asmak için bile itfaiye aracı alamadığını söyledi” dedi.

 

Koordinatörlükler elimiz ayağımız’
 

Genel Sekreter Memiş, ilçelerdeki koordinatörlüklerin paralel yapılanmaya benzetilmesine büyük tepki gösterdi. Manisa’nın Şehzadeler ve Yunusemre Belediyelerinden ibaret olmadığını hatırlatan Memiş, kentin en ücra köşesine kadar büyükşehrin hizmet götürmekle yükümlü olduğunu dile getirdi. Memiş, “Koordinatörler bizim elimiz ayağımız, kulağımız. Koordinatörlüklere ne gerek var deniyor.  İyi güzel de bu kanunu biz çıkarmadık. Kanun diyor ki bunları büyükşehir yapacak. 2010 yılında da yapılan anayasa değişikliğinde söylem vardı. Hukukun üstünlüğünü hâkim kılacağız diyorlardı, hukuka herkes saygı duyacak. Köprübaşı örnek verilerek ‘52 taşeron 7 memurla Köprübaşı’nda hizmet ediliyordu. Koordinasyon merkezinde 120 çalışan var’ diyorlar. İnsanların gözüne baka baka yalan söylememek gerekir. Herkes araştırabilir. SSK’dan kayıtları alabilirler. Bilgi edinmeden bilgi alabilirler. MASKİ dahil köprübaşının tamamına 59 kişi ile hizmet veriyoruz. 120 kişi falan değil Koordinatör şube müdürlüklerinin alternatif belediye uygulaması olarak muhalif belediyelerde kurulduğu söyleniyor. Bu iddiada bulunanları Salihli, Kula Alaşehir, Selendi’ye göndeririz. Araçlarını biz tahsis ederiz. Koordinatör merkezlerinde ağırlanırlar, hizmetlerin nasıl yürütüldüğünü görürler. Bunu söylemiş olmak orada görev yapanlara haksızlıktır” diye konuştu.


‘Halka ulaşmamızdan korkuyorlar’
 

Genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Genel Sekreter Memiş, bu koordinatörlüklerden diğer parti grupların rahatsız olduğunu ifade etti. Memiş, “Ben koordinatör şube müdürlüklerinden halkla bire bir ulaşmamızdan korktuklarını düşünüyorum. Ama bizim amacımız sadece hizmettir. Onlar seçimi düşünüyorlar” dedi.


‘Bakalım hangi pazarlık gücüne göre itiraz edecekler’
 

Geçtiğimiz günler içerisinde çok tartışma yaratan Saruhan Otel yanındaki boş arazi hakkında da açıklama yapan Genel Sekreter Memiş, bu arsanın bir değer olduğunu ve Manisa’ya kazandırılması gerektiğini söyledi. Memiş, “ Manisa’nın büyükşehir olmasıyla devir tasfiye komisyonu belediyenin mal varlığını personelini büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında dağıttı. Komisyon kurulurken kimse müdahil olmadı. Kanuna dayalı olarak kurulan komisyon bu alanı büyükşehre verdi. Buna rağmen belediye başkanımız abilik yaparak ilçe belediyelerine katkı sağlamak açısından bu belediyelerin mali imkanlara kavuşması için teklif getirdi. Bu alanın satışından elde edilecek gelirin yüzde 45’ini Şehzadeler ve Yunusemre’ye verelim dedi. Bunu meclise getirdik. Ret ettiler. Sayın Cengiz Ergün bu arsanın satışını imar, yol, park bölüşümü konusunda kullanıyormuş, bundan anlaşma sağlanamıyormuş. Bunu söylemek için karşısındakinin aklından şüphe etmek gerekir. Biz bu meclise yol, park ayrımını getirdik mi, bu ayrım yapıldı mı? İmarda adım mı atıldı, imara ilişkin hangi temel sorun çözüldü? Peki bunlar böyleyken bunlar meclise gelmemişken bunun satışıyla ilgili nasıl bir pazarlık olabilir. Böyle bir şey düşünülseydi meclise gelmezdi. İstediklerimize karar verin sonra getirelim derdik. Biz buranın satışından elde edilecek parayı 17 ilçe belediyesine eşit olarak dağıtacağız. Bakalım hangi pazarlık gücüne göre itiraz edecekler. Umuyorum itiraz etmezler. Gördes’in, Demirci’nin ilçe belediyelerimiz az da olsa rahatlarlar” dedi.


‘Yargılama istiyorsanız önerge getirmeye devam edin’
 

İmar konusunun da pazarlık yapıldığını iddialarını cevaplandıran Genel Sekreter Memiş, büyükşehir belediyeciliğinin bütüncül bir planlama gerektirdiğini belirtip, üst ölçekli imar planlarının hepsinin büyükşehir kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çekti. Genel Sekreter Memiş, “Bugün geldiğimiz noktada bunu elde edemediğimiz görüyoruz. Son mecliste yaşanan bir şey var. İmara ilişkin konular meclis üyelerinin önergesiyle belediye meclisi gündemine geliyor. Ben belediye başkanlarından ricada bulunmuştum. Önerge ile ilgili konularda idare incelemeyi tamamlayamıyor, kararlar sakat çıkıyor demiştim. Bir başka çekincemiz var. Meclis kararları Valiliğe gidiyor. Valilik imara ilişkin tüm kararları bize gönderin dedi. Biz de kararları gönderdik. Mahalli idareler Çevre Şehirciliğe gönderdi. Bir sürü noksan bulundu. Bulunanlar önerge ile meclise gelen imar planı değişiklikleriyle ilgili. Böyle değişikliklerin buradaki il müdürlüğü tarafından Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazılması ‘Manisa Büyükşehir Belediyesi meclisi hukuksuz işlem yapıyor gereğini yapın’ anlamına geliyor. Buradaki meclis üyeleri ve belediye başkanı, daire amirleri, şube müdürlerinin yargılanmasını istiyorlarsa istedikleri kararı önergeyle getirebilir. Biz temiz yönetim şeffaf yönetim anlayışıyla böyle bir durumla karşılaşmak istemiyoruz” diye konuştu.


‘İmarda kim kazanacak, açıklayın’
 

İmar konusunda yapılan açıklamalarda kazan kazan ilkesine dikkat çekildiğini hatırlatan Memiş, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin imar konusundaki ilkesinin tüm şehrin kazanması olduğunu ifade etti. Genel Sekreter Memiş, “Biz büyükşehir olarak birilerinin kazanmasını istiyoruz. Manisa’nın ve Manisa’da yaşayan vatandaşlarımızın tamamının kazanmasını istiyoruz. Ama bunu diyenin kazan kazanın taraflarını açıklamasını istiyoruz. Emlakçılar mı müteahhitler mi, ev sahipleri mi kim? Manisa’nın tarihi değerine uygun olarak, insanların nefes alacağı yeşil alanların olduğu, çağdaş modern, imar açısından örnek olması gereken bir Manisa yaratmak istiyoruz. 100 bin liralık dairenin 300 bin liraya çıkması, 12 bin konut yapmaktan bahsediyorlar. İmar bundan ibaret değildir. İmar sosyal, psikolojik, kültürel yönleri olan bir konudur. Bu anlayışın sonucu olarak Ulucami’mizi kaybediyoruz. Ulucami ve çevresine ilişkin olarak hazırlanan 2 önerge meclise getirilmişti. Bu plan değişikleri mecliste çoğunluğu bulunan parti grubu tarafından ret edildi. Orada yapacağım yeşil alanlar oluşturmaktı. Tarihe yakışır bir yapılanma olmasıydı. Bundan kimin kazandığını sizlerin taktirine bırakıyorum” dedi.


Otopark kullanılıyor iddiasına belgeli yanıt
 

Turgutlu ve Kula otoparklarının hizmete girmesine izin vermeyen AK Parti meclis üyelerinin otoparklarda çekilmiş olduğu iddia edilen resimleri paylaştığını hatırlatan Memiş, bu fotoğrafların tamamen gerçek dışı olduğunu söyledi. Memiş, “Kula ve Turgutlu otoparklarıyla ilgili komisyona gitmesi kararı alındı. Bunu yadırgamıyorum. Komisyona giden ilk karar bu değil. Ama bunun komisyona havale edilmesiyle bu otoparkların boş kalacağı söylendi. Gitmiş birileri otoparklar fotoğraf çekmiş. Siz boş kaldı diyorsunuz burada arabalar var diyorlar. Doğru bizim itirazımız bu o otoparklar kullanıyor. Ama biz o araçlardan para alamıyoruz. Benim elimde de belge var. Kula otoparkı ile ilgili para tahsis ediliyor denemiyor. Ama Turgutlu için para tahsil edildi deniyor. Benim elimde de makbuz var. Turgutlu’da otopark var. Ama gündeme gelen otopark farklı bizim söylediğimiz otopark farklı. Fotoğrafı çekilen otopark Turgutlu Belediyesi’nin altındaki otoparktır. O otopark Turgutlu Belediyesi’nin özel araçları için yapılmış bir otopark genel bir otopark değil. Turgutlu belediyesi kendi araçları dışında gelen olursa gelsin demiş ve işgaliye parası almış. Binaya ait bir otoparkı bizim söylediğimiz otoparkmış gibi göstermek ayıptır, insan biraz inceler, araştırır. Gel bana sor, ne olduğunu öğren sonra açıkla” diye konuştu.


‘Suda zam kararını kimin verdiği ortadadır’
 

Manisalıları en çok ilgilendiren su konusunda önemli açıklamalar yapan Büyükşehir Genel Sekreteri Halil Memiş, su konusunda AK Parti grubunun yaptığı açıklamaları gayretle izlediğini ifade etti. Memiş, “Ben sataşma değil durum tespiti yapıyorum. Sayın Mehmet Çerçi, Ömer Faruk Çelik ve Zülfikar Gürcan’ın açıklamaları oldu. Hayretle izledim. Mehmet Çerçi bu mecliste çoğunluk bizde kararı biz veririz demişti. Eğer öyleyse suda zam kararını kimin verdiği ortadadır. Şimdi tutup durum bu iken söylem bu iken su idaresi Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir idare su zammını orası yapmıştır demek ne derece doğrudur. İdarenin fiyatları daha yüksekti biz onu aşağıya çektik diyor. Hani bunun kararını veren büyükşehirdi siz karışmıyordunuz nasıl aşağı çektiniz?” diye sordu.


‘Sadece 5 belediyeden tarife geldi’
 

Evsel katı atık tarifeleriyle ilgili yaşanan tartışmalarda asıl amaçlarının hukuki altyapı oluşturmak olduğunu dile getiren Memiş, bu bedeli almak için abonelerle sözleşme yapılması gerektiğini ama ilçe belediyelerinin bu tarifeleri düzenlemek için herhangi bir girişim yapmadıklarını duyurdu. Sadece 5 belediyeden tarife geldiğini ifade eden Memiş, “Katı atıkla ilgili bu zam değil ne kadar kullanırsa kullansın 1lira alacağız diyor. Öteki de 2 lira diyor. Evsel katı atıkla ilgili olarak hane başına 5 lira yazıyor. Bu su faturası üzerinden alınacağı için vatandaş suya zam yaptınız diyecek. Bunun uygulaması 2015 sonuna kadar ertelendi. O zaman bakanlığa da laf söylemeleri gerekir” dedi.


MASKİ’ye olağanüstü toplantı çağrısı
 

Basın toplantısında müjde veren Genel Sekreter Memiş, MASKİ Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını duyurdu. Genel Sekreter Memiş, “Su faturalarında şişkinlik olduğu söyleniyor. İdare olarak bunu tespit ettik. İdarede hukukunun temel ilkesi işlemlerde hata görülürse o hatadan dönebilirler. Hukuka saygılı idare olarak belediyemizin bundan kaçması mümkün değil. Su tasarrufunu sağlamak amacıyla kademelerinde yapıldı. Belediye başkanımızla yaptığımız değerlendirmede tekrar gözden geçirilmesi kanaatine vardık. Önümüzdeki Salı 10 Mart’ta yapılacak meclisin arkasından yada önünden MASKİ genel kurulunu ticarethaneneler ilişkin su tariflerini görüşmek üzere toplantıya çağıracak.  Önerimiz 0-50 metreküp 4,5 lira, 50 metreküp 6 lira önerimizdir. -10 metreküpe kadar 4,5, 10 metreküp 20 metreküp arası 5 buçuk, 20 metreküp 30 metreküp arası 6 buçuk, 30 metreküpten itibaren 10 liraydı. Getirdiğimiz öneri yüzde 50 civarında bir indirim sağlayacak” diye konuştu.


‘Kim sorumlu olacak?’
 

Son olarak AK Parti grubuna seslenen Memiş, alınan kararlarda kimin söz sahibi olduğuna karar verilmesini istedi. Tepki doğuran kararlarda idarenin suçlandığını kaydeden Memiş, “Çoğunluk var karar veririz diyorlar. Demokrasi buysa saygımız sonsuz. Ama çok net bir şekilde bunu diyenlerin alınacak kararlarda hangi konumda olduklarını bilmemiz gerekiyor. Yunusemre Belediye Başkanı Çerçi dedi ki biz çoğunluğuz bizim dediğimiz olur. Bunu mu dikkate alacağız. Yoksa parti grup başkanı Zülfikar Gürcan ve Ömer Faruk Çelik diyor ki belediye yönetimi MHP’de, sorumlu belediye başkanıdır diyor. Kamuoyuna verilmesi gereken bir cevap olduğunu düşünüyorum. Söz ve karar hakkı gücü sizde ancak karar vermiş olmanıza rağmen sorumluluktan kaçmak sorumluluk Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün mü olacak? Parti çoğunluğu siz de ama kamuoyu beklentilerinin karşılanmadığı, tepki doğuran konularda sorumluluk kim de olacaktır. Bunun cevabını belediye başkanlarından ve Zülfikar Gürcan beyden cevabını Belediye Başkanımız adına bekliyorum” diye konuştu.

Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı
Büyükşehir’den Suya Yüzde 50 İndirim Çağrısı

  • Yorumlar 12
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.