• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Manisa 14 °C
  • İzmir 13 °C
  • Merkez Radikal Kurs Bursluluk Sınavı 11-12 Ocak’ta
  • İlçe Tarım Müdürlüğünden Duyuru
  • Erkek Beden İşçisi Aranıyor
  • Yılbaşı Gecesi Rames Cafe’de Kutlanır
  • Akhisar Kaymakamlığından Kamuoyuna Duyuru
  • Özel Şefkat Ortaokulunda Bursluluk Sınavı
  • Bay-Bayan İşçi Alımı
  • Bayan Gıda Teknikeri Aranıyor
  • Bayan ve Bay Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Yeni Yöntem Ücretsiz Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı
  • KEY Performans Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Kuzey Ege Özel Öğretim Kursu Bursluluk Sınavı
  • Deniz Kurs Merkezinde Bursluluk Sınavı
  • Akhisar Doğru Cevap Bursluluk Sınavı 4-5 Ocak’ta
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Halk Eğitimi Merkezi özel öğrenme güçlüğü Disleksi dikkat çekti

Okunma Sayısı: 1998
Halk Eğitimi Merkezi özel öğrenme güçlüğü Disleksi dikkat çekti
Akhisar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Akhisar Kaymakamlık Makamı’nın Onayı, Ulucami Mahalle Muhtarı Nesime Şakrak ve Ragıpbey Mahalle Muhtarı Özlem Özcan’ın katkıları ile 1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası’nda Özel Öğrenme Güçlüğü Disleksi ile ilgili

Halk Eğitimi Merkezi özel öğrenme güçlüğü Disleksi dikkat çekti
Haber Merkezi

Akhisar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Akhisar Kaymakamlık Makamı’nın Onayı, Ulucami Mahalle Muhtarı Nesime Şakrak ve Ragıpbey Mahalle Muhtarı Özlem Özcan’ın katkıları ile 1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası’nda Özel Öğrenme Güçlüğü Disleksi ile ilgili semineri Uzman Psikolog Begüm Ayyıldız’ın sunumu ile Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi.

Kurum Müdürü Süleyman Erdem: Toplumu ilgilendiren her türlü konuda sosyal farkındalığı artırmak üzere Halk Eğitimi Merkezi ailesi olarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu konuda bizlerle birlikte hareket eden,destek olan ,fikir ve katkı sunan her türlü mantıklı işin içinde olmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile içinde bulunduğumuz başta  Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed Mustafa’nın Dünyaya teşriflerini kutladığımız Mevlid-i Nebi Haftası olmak üzere; Lösemili Çocuklar Haftası ve bugün gerçekleştirdiğimiz seminer olan Disleksi Farkındalık Haftası’nı farklı sosyal etkinliklerle dikkat çekmeye,etkinlikler,faaliyetler yapmaya devam edeceğiz.Biz Halk Eğitimi Merkezi olarak Halkın sesine kulak verip,onlarla birlikte faaliyetler düzenlemekten büyük haz duyuyoruz.Bugün gerçekleştireceğimiz Disleksi Farkındalık Seminerinde bizleri kırmayıp burada seminer veren kıymetli Uzman Psikoloğumuz Begüm AYYILDIZ ve kıymetli ekibine,bu tarz etkinliklere ön ayak olan,destek veren Ulucami Mahllesi Muhtarımız Nesime ŞAKRAK Hanımefendi, Ragıpbey Mahallesi Muhtarımız Özlem ÖZCAN Hanımefendilere ve  siz birbirinden değerli öğretmen,usta öğretici ve kursiyerlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyor,eğitimimden faydalanmanızı diliyor, saygılarımızı sunuyorum

Semineri veren Uzman Psikolog Begüm Ayyıldız:

D i Ƨ L Ǝ K Ƨ i

Bir çocuğun zihinsel becerilerinde, yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesi  ‘Özgül Öğrenme Güçlüğü’ olarak tanımlanabilir. Öğrenme Güçlüğü disleksiyi de kapsayan genel bir terimdir.  Okuma sorunları için disleksi , yazma ve yazılı anlatım sorunları için disgrafi, matematik öğrenme sorunları için diskalkuli terimleri kullanılmaktadır.

Disleksi, kişinin normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur.

 Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Disleksi; okuma yazmayı öğrenmede yaşıtlarına göre gecikme, alfabeyi öğrenmede güçlük çekme, yanlış ve yavaş okuma, harf, hece ve satır atlama, b-d harflerini karıştırma, okuduğunu anlamada güçlük çekme, rakamların sıralarını ve aritmetik işlemleri karıştırma, sözcükleri, nesne ve kavram isimlerini hatırlamada güçlük, haftanın günlerini ve yönleri karıştırma, dikkatsizlik gibi belirtiler gösterir.

Bunların çoğu çocuğun okula başlaması ile gözlenen belirtiler olduğundan okul öncesi çocuklarda gözlem daha zordur. Ancak disleksinin okul öncesinde de bazı işaretleri olabilir. Konuşmada gecikme, yeni sözcükleri yavaş öğrenme, yön ve zaman kavramlarını karıştırma, konuşurken anlama en uygun kelimeyi seçmede güçlük, benzer sesleri ayırt etmede güçlük ve seslerin yerini değiştirme (eksi/eski) gibi belirtiler örnek olarak verilebilir.

Okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkar. Bir çocuk sonradan disleksi olmaz. Belirtilerin belirginleşmesi ve gözlenebilir hale gelmesi her çocukta aynı dönemde olmayabilir. Ancak genellikle okul çağındaki çocuklarda akademik başarıyı etkilediğinden daha kolay fark edilir.

Disleksi ne DEĞİLDİR?

Disleksi bir hastalık değildir ve zeka ile hiçbir alakası yoktur.

Duyu organları (görme,işitme…)  ile ilgili yetersizlikler, duygusal ya da davranışsal bozukluklar nedeniyle öğrenememe durumu değildir.

Disleksi her zaman üstün zekalı olmak değildir.

Dislektiklerin her zaman olağanüstü yetenekleri olmayabilir.

Disleksi olan bazı ünlüler…

Aslı Enver, Muhammed Ali, Stephen Hawking, Mozart, Albert Einstein, W.Churchill, Walt Disney, Agatha Christie, Sylvester Stallone, Tom Cruise, John Lennon…

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

Dislekside erken tanı, ebeveyn ve eğitimcilerin bilinçli olması, doğru ve verimli eğitim oldukça önemlidir.

Çevrenizdeki bir çocuğun disleksi olduğundan şüpheleniyorsanız ilk adım elbette bir uzmana başvurmaktır. Mümkün olduğunca erken ve doğru tanının konulabilmesi, çocuğun yetersiz olduğu alanların belirlenmesi ve doğru müdahalelerin yapılabilmesi için uzman görüşü şarttır.

Dislektik çocukların; okulda yaşıtlarından geri kalması, bu sebeple yaşıtları arasında alay konusu olması, bilinçsiz ebeveynler tarafından ‘Çalışmıyorsun, çalışsan yaparsın.’ gibi sözlere maruz kalması ve suçlandığını hissetmesi çocuklarda kalıcı hasarlara yol açabilir. Çocukların özgüvenleri sarsılır, depresif ve kaygılı bireyler olabilirler. Bu nedenle çocuk üzerinde sorumluluğu olan herkesin bu konuda bilgilenmesi ve nasıl yaklaşımda bulunacağını öğrenmesi gerekmektedir.

HER ÇOCUK ÖĞRENEBİLİR

Sadece bu aynı sürede ve aynı şekilde olmayabilir.

Aile, okul, bireysel terapi üçgeni ile ortaklaşa takip ve işbirliği çocuk için oldukça önemlidir. Psikolog desteği ile beceriler geliştirilirken, terapinin dışında kalan zamanlarda da çocuğa destek devam etmelidir. Ebeveynler ve eğitimciler dislektik çocuklara karşı sabırlı olmalı, başkaları ile kıyaslamamalı, çocuğun olumlu ve güçlü yönlerini vurgulamalı, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmeli ve motive etmelidir. Örneğin, çocuğa yapabileceği küçük görevler verip yerine getirdiğinde tebrik ederek ona güvendiğinizi gösterebilir ve motive edebilirsiniz. Bunların yanı sıra çocuğu spor, müzik, resim gibi yeteneğinin olduğu bir alana yönlendirmek özgüven ve motivasyon için faydalı olacaktır.

Anne ve babalar, en önemlisi sevginizin çocuğunuzun başarısı ile orantılı olmadığını gösterin…

Seminerin sonunda Kurum Müdürü Süleyman Erdem semineri gerçekleştiren Uzman Psikolog Begüm Ayyıldız’a çiçek takdim etti.Ulucami Mahalle Muhtarı Nesime Şakrak ve Ragıpbey Mahallesi Muhtarı Özlem Özcan’da tüm destek veren,katılım sağlayanlara teşekkürlerini ilettiler.
img-20191105-wa0012.jpgimg-20191105-wa0017.jpgimg-20191105-wa0019.jpgimg-20191105-wa0029.jpgthumbnail_img-20191105-wa0005.jpgthumbnail_img-20191105-wa0019.jpgthumbnail_img-20191105-wa0021.jpgthumbnail_img-20191105-wa0028.jpg

  • Yorumlar 1
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.