Hasat Öncesi Denetim Yapılıyor
Haber Merkezi
Bilindiği üzere tarım ürünlerimizin iç ve dış pazarda yaşanan en önemli sorun pestisit (tarım ilacı) kalıntısıdır. Özellikle iç pazarda tüketicilerin sağlığını tehlikeye atmamak kalıntısız, sağlıklı ve güvenli gıda temini ile ihracatta sorun yaşamamak adına 2016 yılı “Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Yılı” ilan edilmiştir. 03.12.2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik” gereği 33 üründe pestisit kullanımı için Üretici Kayıt Defteri kullanımı yasal zorunluluktur. İlçemiz sınırları içinde 33 ürünün yetiştiriciliğini yapan üreticilerin tamamının üretici kayıt defteri kullanmaları, tarım ilaçlarını üretici kayıt defteri ile almaları yasal zorunluluktur. İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılacak olan hasat öncesi ve hasat esnasındaki üretici denetimlerinde üretici kayıt defterleri kontrol edilecektir. Üretici kayıt defteri olmayan, reçetesiz tarım ilacı alan, tavsiye dışı ve yasaklanmış tarım ilacı kullanan üreticilere, reçetesiz tarım ilacı satan ilaç bayilerine ve yanlış tavsiyede tarım ilacı öneren reçete yazma yetkililerine 5996 sayılı kanun gereği yasal işlem uygulanacaktır.
Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Yılı kapsamında İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlçemiz bağ alanlarından “Hasat Öncesi Denetim” kapsamında asma yaprağı numuneleri alındı. İlçe Müdürlüğümünde görevli Ziraat Mühendislerinden Dr. Nazlı Funda Edremit, Ziraat Mühendisi Atalay Biçer, Ziraat Mühendisi Hasan Kaya ve Ziraat Teknikeri Tarık Uzel tarafından ilçemiz bağ alanlarından Mayıs ayı denetimi kapsamında asma yaprağı numuneleri alınarak pestisit analizi için İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne gönderildi.
Ürünlerinizden tesadüfi olarak hasat öncesi ve hasat esnasında ürün numunesi alınacak ve tarım ilaçları kalıntısı için analize gönderilecektir. Ürünlerinizde kalıntı çıkması veya ruhsatsız tarım ilacı kullanıldığının tespiti halinde 5996 sayılı kanunun 39.maddesine göre ceza uygulanması söz konusudur. Bu nedenle ürünlerinize ruhsatlı tarım ilaçlarını kullanmanız ve son ilaçlama ile hasat arası geçmesi gereken süreyi bekleyerek hasat yapmanız gerekmektedir.
Kalıntı; zirai ilaç kullanımı sonucu meyve ve sebzelerde kalan, insanlara geçerek insan sağlığına zarar verme ihtimali olan zirai ilacın miktarıdır. Kalıntıya; Bakanlığımız teknik tavsiyesi dışında zirai ilaç kullanımı, Zirai ilacın etiket bilgilerine uyulmadan, uygun doz, uygun zaman, uygun alet ve ekipman ile uygulanmaması ve uygulama aletinin ayarının yapılmaması, Zirai ilaçlamada kullanılan aletlerin temizlenmeden kullanılması, Zirai ilaç uygulaması yapıldıktan sonra uygulama ve hasat arasında geçmesi gereken süreye uyulmaması gibi hususlar sebep olur. Kalıntı sorununun önlenmesi amacıyla Bakanlıkça birçok alanda çalışma yürütülmektedir.
Hasat öncesi kalıntı denetimine dikkat!
- Riskli ürünler, riskli bölgeler ve zamanlardaki örneklere göre çalışılır.
- Henüz hasat edilmeyen ürünlerden örnekler alınır.
- Alınan örnekler Bakanlık laboratuvarında analiz edilir.
- Analiz sonucu kalıntı tespit edilmiş ürün sahiplerine idari para cezası, ürünlere ise hasadı geciktirme veya ürün imhası işlemi uygulanır.
- Kalıntılı olan ürünler için tedbir alınır, pazara sunulması önlenir.