İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Personeli Sahada
Haber Merkezi
Bekirler ve Kavakalan Mahallelerinde çiftçilerimiz ile birlikte meyve ağaçlarında budama, aşılama ve bordo bulamacı hakkında uygulamalı eğitim çalışması yapıldı.
Bekirler Mahallesinde yapılan uygulamada Müdürlüğümüz Ziraat Mühendisi Kamil Ağartıcının önderliğinde Bekirler Tarım Merkezi Mühendisi Melek Karıncı ve diğer Tarım
Merkezlerinde görevli Ziraat Mühendislerimiz ile birlikte Kiraz, Kayısı, Armut, Erik, ve Ceviz ağaçlarında budama ve aşılama örnekleri yapılarak çiftçilerimiz konu hakkında bilgilendirildi.
Kavakalan Mahallesinde ise Müdürlüğümüz Ziraat Mühendisleri Kamil Ağartıcı, Meltem Pıtır, Taner Tevi ve Atakan Yalçınkaya tarafından kapama Kiraz, Elma ve Ceviz bahçelerinde budama konusunda çiftçilerimize örnekler ile uygulama şekli gösterilerek daha kaliteli ve verimli ürün almak için budama ile ilgili yapılması gerekenler anlatıldı.
Meyve Ağaçlarında Budamada Dikkat Edilecek Hususlar
Meyve ağaçlarında dikimden itibaren dikim budaması yapılır. Daha sonraki 2 yıl şekil budaması yapılmalı ve üçüncü yıldan sonra mahsul budaması şeklinde yapılmalıdır.
Ağaçlar dinlenmeye girdiğinde uyanıncaya kadarki dönem arasında budama yapılabilir. Ancak kışı soğuk geçen bölgelerde budama ilkbahar geç dönemde yapılmalıdır.
Sonbahar yapraklarının %75-90’ı dökülünce ve ilkbaharda gözler kabarmadan 10-15 gün önce bordo bulamacı uygulanmalıdır.
Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapılmalıdır.
Kiraz çeşitleri genellikle dikine büyüyen bir taç oluştururlar. Bu nedenle kirazlar için daha çok merkezi lider sistemi tercih edilmelidir.
Şeftali ve elma ağaçlarında meyveler 1 yıllık dallarda meydana geldiği için diğer meyve ağaçlarına göre biraz daha ağır budama yapılmalıdır. Her yıl düzenli ürün alınabilmesi için yeterli miktarda yıllık sürgün oluşumu budama ile sağlanmalıdır. Ülkemizde şeftali ağaçlarında daha çok 3-4 dallı vazo (goble) sistemi uygulanmaktadır.
Verim çağına gelmiş ağaçların her yıl budanması önemlidir. Aksi halde ağaç yana ve yukarı doğru çabuk ve kuvvetli gelişir.
Açılan yaralar mutlaka macunla kapatılmalı ve budamadan sonra koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. ( % 1 - 1,5’luk bordo bulamacı )
Budama sırasında kullanılan alet ve ekipman bir ağaçtan diğerine geçerken mutlaka dezenfekte edilmelidir.
Ana gövde ile dar açı yapan meyve dalları açıları mutlaka açılmalıdır. En iyi meyve dalı gövde ile 45-60 0C açı yapan daldır.
Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünde bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.