İlçe Tarım, Bağ Tarla Okulu Eğitimine Akselendi Mahallesinde Devam Etti
Haber Merkezi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 yılı bitki sağlığı uygulama programı gereğince tarla okulları şeklinde planlanan bitki sağlığı eğitim çalışmalarının birini daha ilçemiz Akselendi Mahallesinde gerçekleştirdik. Akselendi Mahallesi Tarım Danışmanı Mühendis Hasan Kaya’nın düzenlediği eğitime Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Mühendis N.Funda Edremit, Tekniker Tarık Uzel, Medar Mahallesi Tarım Danışmanı Mehmet Aksu, Sazoba Mahallesi Tarım Danışmanı Atakan Ergin, Sarılar Mahallesi Tarım Danışmanı Nilgün Yavuzer, Seğirdim Mahallesi Tarım Danışmanı Metin Kaya, Sünnetçiler Mahallesi Tarım Danışmanı Atakan Yalçınkaya ile çok sayıda bağcımız katıldı.
Planlanan program kapsamında; Bağda Ölükol Hastalığı yaz mücadelesi 1. İlaçlama zamanının geldiği uygulamalı olarak tespit edildi. Budama sırasında alınması gereken hastalıkla bulaşık sürgünler görüldü ve bağcılarımızın da bu hastalıkla bulaşık sürgünleri tespit etmesi sağlandı.
Külleme mücadelesi, 1. Mücadelesinin Ölükol Hastalığı 2. Yaz Mücadelesi ile başlaması gerektiği mücadelenin 15 gün ara ile Salkımlara ben düşme devresine kadar devam etmesi gerektiği, hava şartlarının hastalık açısından risk oluşturduğu mücadelenin ihmal edilmesi halinde çok büyük oranlarda ürün ve kalite kaybına yol açabileceği özellikle belirtilirken hastalıkla bulaşık sürgünlerin şu an itibariyle üreticilerimize tespit ettirilmesi sağlandı.
Maymuncuk ve thrips zararlıları ile mücadele konusunda bilgilendirme yapılırken, zararlının yaşayışı ve zarar şekli ile ilgili bilgilendirme de bulunuldu. Özellikle thrips zararının don zararı ve kum fırtınası zararı gibi olduğu ve karıştırıldığı belirtilirken zararlını canlı olarak tespit edilmesi sağlandı. Maymuncuk Zararlısının genel olarak tüm bağ alanlarında olmayacağı lokal bölgelerde zarar yapan bir zararlı olduğu özellikle belirtildi.
Erken Uyarı Projesi hakkında görsel ve uygulamalı olarak eğitim verildi. Hastalık ve zararlıların çıkışının iklimsel olaylarla ve zarar yaptığı bitkinin gelişme dönemleriyle çok yakından ilişki içinde olduğu, mücadele için gerekli iklimsel verilerin, bitkinin gelişme dönemlerine, hastalık etmenlerine, böceğin yaşantısının düzenli olarak izlenmesine olanak sağladığı belirtildi. Bazı yılların yağış nem ve hava sıcaklığı yönünden hastalık ve zararlının çıkışına ve zarar yapmasına uygun olmayacağından gereksiz ilaçlamaların önüne geçilebileceği bu sebeple tüm ilaçlamalarda ilanlarımıza mutlaka uyulmasının önemi vurgulandı.
Eğitimde karşılıklı görüş alışverişinde bulunulurken bağlarda gübreleme, toprak işleme, ilaçlama teknikleri vb. konularda da bilgilendirmede bulunuldu. Yapılan ve tespit edilen yanlış ve doğru uygulamaların yerinde tespit edilmesi sağlandı.
Yapılan eğitimde genel prensip olarak, arazinin mevcut durumu, şuanda en önemli konu, bir önceki toplantıdan bu yana oluşan değişiklikler, hastalık ve zararlılar ile bir dahaki toplantıya kadar çıkabilecek problemlerin tespiti ve programa dahil edilebilecek konular görüşüldükten sonra bölgedeki diğer ürünlerde meydana gelen hastalık ve zararlılar için, Müdürlüğümüz Teknik Personelleri ve üreticilerimizle birlikte teknik geziye devam edildi. Çok verimli geçen Tarla Okulu Eğitiminin devamı ve eğitim konuları hakkında fikir birliği sağlandı. Eğitim sırasında üreticilerimize aşağıda ilan metnini de içeren çifti mektupları ve konu ile ilgili Bakanlığımızca düzenlenen kitapçıklar dağıtıldı.
Bağcılara duyuru
Bağlarda çiçek öncesi dönem mücadele programı
1-) sürgünler 2-3 cm iken;
Ruhsatlı ölükol ilacı ile ilaçlama yapınız.
2-) sürgünler 8-10 cm iken;
Ruhsatlı ölükol ilacı+ wp kükürt ile ilaçlama yapınız.
3-) sürgünler 25-30 cm iken;
Ruhsatlı ölükol ilacı+ sistemik külleme ilacı ile ilaçlama yapınız.
Bağlarınızda maymuncuk ve thrips zararlısını yönünden yoğunluk varsa ruhsatlı bir ilaçla ilaçlama yapınız.
Bağ midiyösü (pronos) hastalığı takibi ilçe müdürlüğümüzce, kontrolü yapıldığından mildiyö ilanını duymadan ilaçlama yapmayınız.