İlçelerin Katı Atık Bertaraf Tesisi Masaya Yatırıldı
Haber Merkezi
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi, ilçeleri yakından ilgilendiren Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’na yönelik alnernatif iki alanı görüştü. Farklı görüşlerin dile getirildiği mecliste, tesislerin Manisa için önemini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Uzunburun Köyü’nde yaşadığımız 2 yıllık prosedür sürecini göz önünde bulundurursak, zaman kaybetmeden bu tesisleri hayata geçirmeliyiz. Biri merkezde, 2’si birbirine yakın ilçelerimizin ortak kullanımına sunulacak bu tesisler ilimizin geleceğine, çevre ve halk sağlığına yaptığımız en büyük yatırım olacaktır” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi, ilk alternatif alanı Temmuz ayında gündeme gelen Manisa ilçelerinin kullanımı için yapılacak olan Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nı tekrar masaya yatırarak, ikinci alternatif alanı görüştü. Alaşehir, Sarıgöl, Selendi, Kula, Salihli ilçelerine hizmet verecek ortak tesise yönelik ikinci alternatifin Çevre Şehircilik Bakanlığı onay aldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, görsel üzerinde söz konusu alanı tarif etti. Alanın Kula’ya 11 km, Salihli’ye 30, Alaşehir’e 20 km uzaklıkta olduğunu belirten Başkan Ergün, “Yaklaşık 640 dönümlük bu arazi yerleşim yerlerine belirli bir mesafededir. Alana en yakın yerleşim yeri Gökçeören Mahallesi’dir. Fakat aradaki mesafe de sorun teşkil etmeyecek şekilde olduğundan onay almıştır. Kaldı ki kanunlar gereği böylesi bir tesis en yakın yerleşim belirli bir mesafede olmak zorundadır. Tespit edilen bu bölge, eğimli ve çok fazla hafriyat çalışması gerektirmeyecek bir alandır. Elbette bu hususlar maliyeti de düşürecektir. Buranın yalnızca 200 dönümünde kamulaştırma yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz mecliste gündeme gelen alanı ele aldığımızda, bu ikinci alternatifin daha uygun olduğu ortaya çıkıyor ”
Tesise Yönelik Farklı Düşünceler Dile Getirildi
Başkan Ergün’ün ardından tesise yönelik fikir alışverişinde bulunuldu. Kent Estetiği Daire Başkanı Cem Çöllü, Kula’daki söz konusu tesis alanı hakkında meclis üyelerine teknik bilgilendirmede bulundu. Çöllü, ikinci alanın tesis için daha uygun coğrafi yapıya sahip olduğunu söyleyerek, “İkinci alanda kamulaştırılması yapılması gereken 5 parsel var. 200 dönümü Kula Belediyesi'ne 400 dönüm alanı ise hazineye ait alan. Şahıslara ait olan yerlerde kamulaştırma yapılması gerekiyor” dedi. Gökçeören Mahallesi’ni yakından tanıyan belediye meclis üyesi Mümtaz Kahya, tesis hakkında mahalle halkını bilgilendirmek gerektiğini ifade etti. Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da geçtiğimiz yıllarda özel bir şirketin yaptığı atık tesisin yankılarının devam ettiğini hatırlatarak, mahalle halkının bilgilendirilmesiyle olası tartışmanın önüne geçilebileceğini söyledi. Halkın modern ve ileri teknolojiye sahip olan tesislere aşina olmadığını söyleyen Tosun, bu konuda gerekirse araştırma gezisi yapılabileceğini belirtti. Tosun ayrıca Kula’nın çöpünün bir kısmının şuanda Jeopark alanında depolandığını hatırlattı. AK Parti adına söz alan meclis üyesi Can Mercül de çöp denilince halkın aklına vahşi depolama geldiğini hatırlatarak, geçtiğimiz yıllarda kamuoyunu meşgul eden çöp tartışmalarına değindi. MHP Gurubu adına söz alan meclis üyesi Mehmet Güzgülü de 10 yıldır devam eden Develi Köyü’ndeki çöp depolama alanını hatırlatarak, “Çöp konusunda uzun yıllardır devam eden tartışmalar var. Ancak şuanda çok daha modern ve ileri teknolojiye sahip bir tesis ihtiyacı vardır. Tereddütler muhakkak olacaktır. Ancak komisyonların çalışmaları, söz konusu alandaki halkın bilgilendirilmesi ve bu konuda sağduyu oluşturulmasının önemine inanıyorum. Bu konu ilçelerimizi çok yakından ilgilendiriyor. Hayat geçtiği takdirde bu tesisle gurur duyacağımıza, çevre ve halk sağlığımızın kontrol altına alınacağına inanıyorum” dedi.
Ortak Tesisler Şart
Gurupların görüşlerini belirtmesinin ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise Karaçam Mevkii Uzunburun Köyü’ndeki Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı sürecini hatırlattı. Yaklaşık 2 yıllık bir prosedür sürecinin yaşandığına dikkat çeken Başkan Ergün, tesisin aciliyetine vurgu yaptı. Başkan Ergün, “Her şeyden önce Büyükşehir Belediyesi olarak insan sağlığını tehlikeye atacak hiçbir projeyi hayata geçirmeyiz. Geçmiş dönemde de böyle bir karara imza atmadık. Kaldı ki ne müdürlük ne de bakanlık nezdinde böyle bir onay çıkmaz. Öncelikle bunun hatırlanmasını isterim. Söz konusu tesis en yakın yerleşim alanını ilgilendiriyor gibi bir algı yanlıştır. Böylesi konularda kafalar bulanmaya müsaittir. Ancak bu tesisler Manisa’da yaşayan 420 bine yaklaşan nüfusu ilgilendiriyor. Çevreye yönelik acil önlemler alınmalıdır. Sıkıntılı süreçteyiz. İlk alternatife baktığımızda alana dev set betonerme yapılması gerekiyor. Bu da muazzam kötü bir durum oluşturacak. Zaten her iki alana bizzat gidilip incelemelerde bulunuldu. Amacımız ilk etapta Alaşehir, Sarıgöl, Selendi, Kula, Salihli ilçelerine hizmet verecek ortak tesis, ikinci etapta da Soma, Kırkağaç, Akhisar, Gölmarmara, Saruhanlı ilçelerine hizmet verecek ortak tesisi hayata geçirmektir. Turgutlu ve Ahmetli ilçemizin katı atığına yönelik de Manisa merkezde yani Uzunburun’da hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu durumda sürecin en az 2 yıl olacağını hesaba katarak acele etmemiz gerekiyor. Çünkü çevreyi kirletiyoruz. Ayrıştırma, kompostlama, düzenli depolama alanına sahip tesisleri yapmalıyız” şeklinde konuştu. Tesise yönelik gündem maddesi ilçe belediye yetkililerinin de içerisinde bulunacağı komisyonlara havale edildi.