İstiklal Marşı’nın 100.yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy anıldı
Akhisar Haber Ajansı – AHA
Akhisar’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı pandemi nedeniyle açık havada Misak-ı Milli İlkokulu bahçesinde düzenlendi.
Akhisar Gazi Ortaokulu Türkçe öğretmeni Münevver Yüzkat ve Mahmut Ulu'nun sunuculuğunu yaptığı Beden Eğitimi Öğretmeni Çağatay Özçelik'in komutuyla Saygı duruşu, Müzik Öğretmeni Lale Dündar Ayyıldız'ın yönetimiyle İstiklal Marşının okunması ile program başladı.
Akhisar Gazi Ortaokulu’nun hazırladığı programda günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Akhisar Namık Oğlu Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Murat Kızıltaş yaptı.
Murat Kızıltaş;" Çekilen tetiklerden, kaynayan hedeflerden, Bir marş yarattı Akif, o yiğit yüreğinden, Kurtuluş günlerine şairce bir bakıştır. Toplumun yüreğinden inançla haykırıştır.
Yeniden dirilişin ve yeniden doğuşun, Şahlanan destanıdır o milli ‘kurtuluşun. Damarımızdaki ‘kan, bileğimizdeki güç, Bu ulusal sesleniş, bu ulusal bir övünç! Cesur ulusumuzun gönlüne doğdu bu marş, Bu bizim marşımızdır, söyle, haykır arkadaş!
İstiklal Marşı’nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif’i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, “milli mücadele ruhunu” üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. Rahmetle anılmak…Ebediyet budur ammaaa, sessiz yaşadım. Kim beni nerden bilecektir. Bir insan büyük bir şair olabilir.Gerçek bir dava adamı,ideal bir şahsiyet abidesi, mütevazı bir mümin olabilir.Ama bir insan bunların hepsi birden oluyorsa bu özellikleri tek tek ifade etmenize gerek yoktur.Kısaca Mehmet Akif Ersoy demeniz yeterli olacaktır derdinizi anlatmak için. Bir şairi en çok kendi şiirleri anlatır.Onu kendi eserlerinden tanırız.Bu sebeple Hilalin gölgesinde geçen bir ömrü yad ederken Onu anlamak için şiirlerini gönüllere mısra mısra işlemek istiyoruz. Cehennem olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz. Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz; Şu karşımızdaki mahşer kudursa, çıldırsa, Denizler ordu, bulutlar donanma yağdırsa, Bu altımızdaki yerden bütün yanardağlar Taşıp da kaplasa âfaki bir kızıl sarsa, Değil mi cephemizin sinesinde iman bir; Sevinme bir, acı bir, gaye aynı, vicdan bir; Değil mi ortada bir sine çarpıyor, yılmaz,
Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz! Yüksek ahlakı, örnek kişiliği, mücadele azmi, millet sevgisi ve bağımsızlık aşkı; Mehmet Akif’in Milletimizin gönlünde taht kurmasını sağlamıştır. Maneviyatı, edebiyatı ve duyguları en güzel şekilde harmanlayarak İstiklal Marşımızda ifade eden milli şairimizin kişiliği ve dizeleri; Milletimizin, ülkemizi birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde geleceğe daha güçlü olarak emin adımlarla taşımasına büyük katkı sağlamaktadır. İstiklal Marşı bu milletin tarihinin ve vicdanının hür ve gür sesidir. İstiklâl Marşımız, bizim hem millî hem de dini değerlerimizi koruma azim ve kararlılığımızı yansıtır. İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy’un bu milleti ne kadar iyi tanıdığının ve milletiyle nasıl hemhal olduğunun göstergesidir. Türk milletini büyük yapan unsurların biri de zor zamanlarda bağrından çıkardığı kahramanlardır. Mehmet Akif de bu kahramanlardan birisidir. Bundan dolayıdır ki, Mehmet Akif vatan şairimizdir, milli şairdir. İlk büyük destan Çanakkale'de yaşanır ve yazılır.Şiirinde insanı saran ve savaş ortamının büyük dehşetini hissettiren bir anlatım hakimdir.Seçilen kelimeler, kafiyeler, ses özellikleri, savaş manzarasıyla bütünleşir ve şöyle dile gelir: Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesîf orduların yükleniyor dördü beşi,-Tepeden yol bularak geçmek için Marmara'ya-
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya. Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin;
Sönüyor göğsünün üstünde o Arslan neferin. Yerin altında cehennem gibi binlerce lağam,
Atılan her lağamın yaktığı: Yüzlerce adam. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;
O ne müthiş tipidir: Savrulur enkaaz-ı beşer...Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak, Boşanır sırtlara, vâdîlere, sağnak sağnak. Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermîler...
Kahraman orduyu seyret ki bu tehdîde güler! Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından;
Alınır kal'â mı göğsündeki kat kat îman? Yaralanmış tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,
Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber. İstiklâl Marşı'nda bir milletin kendine olan güveni, imanı, ümidi, haklılığı, hür ve bağımsız yaşama kararlılığı ve geleceğe uzanan duası vardır. Bu marş Türkçe'nin bütün inceliklerini bilen bir şair tarafından tam bir lisan ve vicdan sağlamlılığı içinde yazılmıştır. İstiklal Marşı her şairin yazabileceği bir metin değildir. Söylendiğinde insanın iliklerine kadar işleyen bir marşın yazılabilmesi için Akif gibi ömrünü ve kariyerini halkı için harcayabilecek, Anadolu’nun dilini özümsemiş bir şair olmak gerekir.
“ Mehmet Akif Ersoy, milletin en ihtiyaç duyduğu zamanda en değerli şeyi yaptı. Millete ruh yükledi, nefes yükledi. Azim ve iman tazeletti. Öyle bir nefes yükledi ki ondan sonra her gün yüz binlerce insan İstiklal Marşını söyleyerek onu tekrar tekrar hatırladı. Hem şahsi hayatı hem yaşadığı dönem acıyla buhranla ve yıkımla geçmiş. Söylediği ne varsa onun hesabını vermiş, çilesini çekmiş, acısını yaşamış. Acısı çekilmemiş fikrin değeri yoktur. O yüzden Akif’ in sözleri hep semada yankılanır. Duyuyor musunuz Akif’i ne diyor: Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın; Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın... Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın. Bastığın yerleri «toprak! » diyerek geçme, tanı! Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı. Ruh köklerimizin nerelerden geldiğini, nerelerde mayalandığını, geçmişte nelerin yaşandığını ve bugün nelerle karşı karşıya olduğumuzu bilmek zorundayız. İstiklal Marşı’nın ruhunu anlayıp bunu dünyaya göstermemiz gereken bir dönemde yaşıyoruz. Bu millet en zor zamanında Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş savaşında bile dünyaya insanlık dersi vermiş bir millettir. Bu milletin tarihinde çifte standart yok, zorbalık yok. Mehmet Akif Ersoy’da böyle bir milletin çocuğudur” dedi.
O’na yazılmış bir şiiri okuyarak veda edeceğim size. Ey istiklal şairi, dilim sözüm Akif’im
Ruhumun tercümanı, canım özüm Akif’im. Her hecen bir ilhamdır, her mısran ruha candır,
Bir gönül çağlayanı, bir kutlu heyecandır. Bir mersiye bir ağıt, bir destandır şiirin
Bir ilahi yakarış, bir dermandır şiirin. Çanakkale seninle, yeniden destanlaştı Mehmetçik şahadetle aklaştı bayraklaştı. Zalime karşı duran mazlumun dili sensin Gerçeği haykıran ses, iyinin eli sensin. Zalimlerin zulmünü yüzüne haykırarak Sahte medeniyetin maskesini yırtarak.
Çığlık çığlık haykırdın susmadın korkma dedin Her zaman ve her yerde milletin önündeydin. Sönmedi sönmeyecek milletimin yıldızı Söylüyoruz coşkuyla istiklal marşımızı. Konuşmama son verirken Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif’i şükran ve minnetle yad ediyor ve son sözü yine üstadın mısralarına bırakıyorum:“Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”
İstiklal marşı Güzel Okuma yarışmasında 1.ci olan Gazi Ortaokulu öğrencilerinden İkranur Yenikaya "İstiklal Marşını" okudu.
Mehmet Akif Ersoy şiirlerini Zeytinliova Anadolu Lisesi öğrencisi Sadiye Barlık (Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak), Özel Akhisar Merkez Koleji öğrencisi Mert Sadak (Bir Gece) şiirlerini okudular.
Ortaokullar arası İstiklal Marşı Güzel Okuma yarışmasında birinci olan Gazi Ortaokulu İkranur Yenikaya, ikinci olan Kayalıoğlu İsmail Keskinoğlu Ortaokulu öğrencisi Almina Katrancı, üçüncü olan Mehmet Keskinoğlu Ortaokulu öğrencisi Mervenur Çetin, Liseler arası İstiklal Marşı Güzel Okuma yarışmasında dereceye giren öğrenciler Zeytinliova Anadolu Lisesi öğrencisi Sadiye Barlık, Özel Akhisar Merkez Koleji öğrencisi Mert Sadak, Cumhuriyet MTA öğrencisi Mehmet Emre Olgun, İlkokullar arası resim yarışmalarında dereceye giren öğrenciler Özel Akhisar Koleji öğrencisi Duru Tevi, Özel Eksen ilkokulu öğrencisi Efe Altıntaş, Akhisar Ticaret Odası İlkokulu öğrencisi Zeynep Karya İnci, Ortaokullar arası resim yarışmalarında dereceye giren öğrenciler, Gazi Ortaokulu öğrencisi Öykü Erman, Şehit Hasan Acar Ortaokulu öğrencisi Ada Yücel, Özel Akhisar Koleji öğrencisi Ceren Peştemalcıoğlu'na ödülleri protokol tarafından verildi.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. Yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı törenine Akhisar kaymakamı Sabit Kaya, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava istihkam Albay Mehmet Şahin, Akhisar Belediye Başkan Vekili Yılmaz Akar, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Muhammet Bilgiç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Mermer, İlçe Jandarma bölük Komutanı Jan. Binbaşı Ali Galip Kocaman, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komser Caner Aker, Siyasi Parti Başkanları, Daire Müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.