Jeopark Projesi'nde 1. Yıl tamamlandı
Haber Merkezi
Macide Ramiz Taşkınlar Fen Lisesi”nin koordinatörlüğünü yaptığı Türkiye Ulusal Ajans’ın hibelendirdiği 2018-1-TR01-KA229-06089-12018_1 kabul numaralı “GEOPARKS, CULTURAL HERITAGE!” (Kültürel Mirasımız, Jeoparklar!) isimli AB Erasmus projesinin birinci yılı başarıyla tamamlandı.
2018-2020 yılları arasında İtalya, Slovenya ve Hırvatistan’ın ortaklığıyla, Türkiye’nin koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Kültürel Mirasımız, Jeoparklar” isimli Erasmus+ projesinin ilk yıl planlanan Hırvatistan ve İtalya eğitim/öğretim/öğrenme faaliyetleri gerçekleştirilerek birinci yıl çalışmaları tamamlandı. Her iki faaliyete toplam 8 öğrenci ve 6 öğretmen katılım sağladı. Bu eğitim/öğretim/öğrenme faaliyetlerinde proje ortak ülkelerinden gelen öğrenciler, UNESCO Global Geoparks listesinde olan ve koruma altında bulunan Hırvatistan’daki Papuk Jeoparkını ve İtalya’daki Cilento Jeoparkını inceleme ve gözlemleme fırsatı buldular.
Hırvatistan hareketliliğinde öğrenciler Papuk Jeoparkı yönetimince verilen eğitime katıldılar, jeoparkta yürüyüş yaptılar ve bu doğa harikasını ve jeolojik şekilleri fotoğrafladılar. Yuvarlak masa tartışması ile “Niçin kültürel mirası korumalıyız ve sonraki nesillere aktarmalıyız?” sorularını cevaplandırdılar. Ayrıca, yeryüzü şekillerinin evlerimizi inşa konusuna nasıl etki ettiği ile ilgili sunularını paylaştılar.
İtalya hareketliliğinde ise öğrenciler Cilento Jeoparkı yönetimince verilen eğitime katıldılar, jeoparkta yürüyüş yaptılar ve muhteşem doğanın ve jeolojik şekillerin fotoğraflarını çektiler. Cilento Jeoparkı yürüyüşü sırasında örnek yapraklar topladılar ve okul laboratuarında topladıkları yapraklar ile deneyler yaptılar. Yine jeoparkta çekmiş oldukları fotoğrafları web.2.00 araçlarını kullanarak broşür hazırladılar ve hazırladıkları broşürleri İtalya’nın Aversa şehri merkezinde dört farklı yerde gruplar halinde halka dağıtarak, Cilento Jeoparkı’nın tanınmasını sağladılar. Bunun dışında, yeryüzü şekillerinin tarım konusuna nasıl etki ettiği ile ilgili sunularını paylaştılar.
İtalya hareketliliğinde organize edilen kültürel gezi ile de Napoli ve Pompei şehirlerinde bulundular. Vezüv yanardağı hakkında bilgi edindiler.
Birer hafta süren bu çalışmalar süresince uluslar arası gruplar halinde çalışan öğrencilerimiz İngilizce konuşma becerilerini artırdılar, sosyal becerilerini güçlendirdiler, farklı kültürleri tanıdılar ve eğitim sistemlerini, okulları, ders konularını karşılaştırma imkanı buldular.